Zamieszczam instrukcje obsługi pliku w Excelu do scoutów.
Tutaj macie moją wersję pliku do ściągnięcia, powpisywałem paru dodatkowych piłkarzy BAKAMBU, KEITA, REID, etc.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEOtwieramy plik w Excelu i w pierwszej zakładce "Scout list" wpisujemy ilość scoutów jakich mamy i o jakiej są mocy (ilość gwiazdek).
Moich oczywiście sobie usuwacie
czyli kolejno mam dwóch scoutów 3 gwiazdki - 25-29 year old
dwóch scoutów 3 gwiazdki - Attacking Prowess
jednego scouta 4 gwiazdki - Attacking Prowess
i tak dalej aż wpiszecie wszystkich jakich posiadacie, są podani w kolejności.
Drugi krok to przechodzicie na zakładkę "Combo" (zakładki zmienia się na dole ekranu).
Tam wybieracie kolumnę "J" gdzie przy napisie %age klikacie filtr i wybieracie tylko 100%. (w ten sposób pokaże Wam tylko 100%-centowe kombinacje)
Następnie w kolumnie BB "Needed Scout" klikacie filtr i sortujecie od najmniejszego do największego (tym sposobem od góry pliku pokaże Wam zawodników na których brakuje najmniej scoutów) a w kolumnie BA "Combo Status" będziecie mieli wymienione jakiego scouta brakuje żeby skompletować Combo 100%.
Za każdym razem jak dopiszecie lub usuniecie scouta z zakładki "Scout list" to robicie w zakładce sortowanie "Needed Scout".
I na bieżąco wiecie ile czego brakuje do jakiego zawodnika.
I jeżeli chodzi o korzystanie z pliku to wszystko.
Jest jeszcze jedna sprawa w pliku nie ma wszystkich piłkarzy są od OVR 80 i to jeszcze nie wszyscy. Ale jeżeli macie jakiś piłkarzy których nie ma w pliku to nie ma problemu z ich dodaniem.
Szukamy zawodnika na
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEnastępnie klikamy na dole 100% combinations i zaznaczamy całą tabelę jak na rysunku poniżej i kopiujemy Ctr+C.
następnie otwieracie zakładkę "Combo" w naszym pliku Excel, zjeżdżamy na sam dół (wiersz 3100 około).
Wpisujemy pod ostatnim wpisem:
w kolumnie B - OVR zawodnika
w kolumnie C - pozycje zawodnika na boisku (na przykład CMF) na screenie jest błąd bo Keita to CMF a nie CB
w kolumnie D - nazwisko zawodnika
a w kolumnie F (tam gdzie ilość gwiazdek) klikamy prawym przyciskiem i wklejamy specjalnie tak jak na poniższym screenie.
pozostaje tylko zaznaczyć nowo wpisane kolumny BCD i przeciągnąć je w dół do ostatniego skopiowanego wiersza.
I ustawić wysokość wklejonych wierszy.
I to wszystko nasz ulubiony zawodnik dodany do kryteriów.
TA DA!!!
P.S. 1. poza tym możecie sobie posortować zawodników wybrać tylko dane pozycje i tak dalej ale to już sami rozkminicie spokojnie.
P.S. 2. Plik jest napisany przez użytkownika forum PESFAN.COM o nicku SyhnD i chciałem mu z tego miejsca podziękować. Great Job SyhnD Greatings from pesleague.com users.