Wszystko wskazuje na to, że pierwszym transferem André Villasa-Boasa do Chelsea będzie bramkarz Racingu Genk, Thibaut Courtois. Media mówią o kwocie £9 mln. 19-latek jest wysoko ceniony przez ekspertów i wydatnie przyczynił się do zdobycia mistrzostwa Belgii przez jego klub w minionym sezonie.
Wice-mistrz Anglii śledził postępy czynione przez młodego piłkarza od wielu miesięcy i pomimo rzekomego zainteresowania ze strony Atlético Madryt transfer ma zostać wkrótce sfinalizowany.
Ojciec, a zarazem agent Courtoisa, Thierry, ujawnił, że do zawarcia umowy transferowej może dojść nawet jutro.
"[Thibault] był w Chelsea w zeszłym tygodniu." czytamy w Het Belang Van Limberg. "Sądzę, że Chelsea i Genk osiągnęły porozumienie. We wtorek przyjedziemy i omówimy transfer."
Chelsea ma być skłonna natychmiast wypożyczyć Courtoisa do Genku. Ojciec gracza przyznaje, że taka opcja istnieje. Wykluczył jednocześnie możliwość przedłużenia umowy z belgijskim klubem: "Być może Chelsea wypożyczy Thibauta do Genku, ale przedłużenie kontraktu już nie wchodzi w grę."
Sam zainteresowany powiedział dla radia FM Brussel: "Chelsea ma wobec mnie plan, zgodnie z którym zostanę tutaj przez kilka lat rozwijając się w roli pierwszego bramkarza. Nie chodzi o rok czy dwa, a o trzy, cztery lub pięć lat - mam więc czas by spokojnie się rozwijać. Bez względu na to co się stanie w przyszłym sezonie nadal będę zakładał koszulkę Genku. Po jakimś czasie zobaczymy, wszystko zależy od tego jak będę się rozwijał. To po prostu piękne, że Chelsea mi zaufała i widzi we mnie następcę Petra Čecha."
The Blues chcieliby, aby wraz z bramkarzem na Stamford Bridge przybył pomocnik Kevin de Bruyne. Rozmowy w jego sprawie mają trwać.
Chelsea chciała rzekomo, podobnie jak w przypadku Courtoisa, wypożyczyć De Bruyne do Belgii, jednak nie do Genku, a Anderlechtu, co miałoby zwiększyć szanse pozyskania Romelu Lukaku.
Genk podkreślił jednak, że jeśli już dojdzie do odejścia De Bruyne to nie będzie on mógł zostać wypożyczony do żadnego belgijskiego klubu poza jego dotychczasową drużyną.
Co do Lukaku, oto co powiedział na temat swojej obecnej sytuacji: "Czasem można pragnąć czegoś nowego, ale na razie mam się tutaj [w Anderlechcie] dobrze. Zobaczymy jak się to skończy. Od zawsze chciałem grać w Anglii."
ródło: chelsea.pl