Podsumowanie Października
Liga:Mecze: 5
Zwycięstwa: 5
Porażki: 0
Remisy: 0
Najlepszy strzelec: Darvydas Sernas, Janusz Gancarczyk ( obaj po 7 goli)
Najlepszy asystent: Darvydas Sernas, Jouffre (obaj po 4 asysty)
Najwyższe zwycięstwo: Zagłębie Lubin 2-0 Ruch Chorzów
Najwyższa porażka: -
Pozycja w tabeli: 1
Puchar:Mecze: 3
Zwycięstwa: 1
Porażki: 1
Remisy: 1
Najlepszy strzelec: Rakels, Traore, Sernas, Pawłowski, Jouffre ( wszyscy po 1 golu)
Najlepszy asystent: Alan Stulin (2 asysty)
Najwyższe zwycięstwo: Zagłębie Lubin 3-1 Polonia Warszawa
Najwyższa porażka: Polonia Warszawa 2-1 Zagłębie Lubin (SYMULACJA!)
Ogólnie:Najwyższa frekwencja: Zagłębie Lubin – Polonia Warszawa 14 391 (16 000 możliwych)
Najniższa frekwencja: Zagłębie Lubin – Ruch Chorzów : 9 300 (16 000 możliwych)
Najwięcej goli w meczu: Górnik Zabrze 3–4 Zagłębie Lubin
Gracz miesiąca: Darvydas Sernas
5 pytań do … Szymona Pawłowskiego, kapitana Zagłębia Lubin.
Szymon, co sądzisz o waszej postawie w lidze?No co można powiedzieć? Jestem niesamowicie zadowolony bo jesteśmy liderami. Teraz jednak czekają nas trudne mecze w listopadzie. Mamy jednak nadzieję, że utrzymamy się na tej pozycji przynajmniej do końca rundy jesiennej. Do końca rundy jesiennej? A na wiosnę co?Chodzi mi o naszą pozycję. Oczywiście, że w rundzie wiosennej będziemy jeszcze bardziej walczyć o tytuł Mistrzowski. Mogę zdradzić, że dowiedziałem się, że będziemy mieli nowego zawodnika do pomocy w walce o Majstra. Możesz zdradzić kto to?Mogę, ale nie muszę (śmiech). Nie no powiem i tak pewnie to wydałoby się na tygodniu. To defensywny pomocnik. Zawodnik, który stracił miejsce w pierwszym składzie swojego klubu i do nas przyjdzie, aby odbudować swoją reputację. To Hiszpan Marc Crosas. Marc Crosas? Bardzo ciekawie. Więc dwójka Dąbrowski – Rachwał muszą walczyć o swoje pozycję?Jak najbardziej tak. Trener Urban nie jest zadowolony z gry jednego z tej dwójki. Nie zdradził kogo więc szukał defensywnego pomocnika. Znalazł bardzo dobrego piłkarza. Mam nadzieję, że Crosas będzie niesamowicie pomocny. Ostatnie pytanie. Co powiesz o waszej grze w Pucharze Polski?Z Flotą, grał rezerwowy skład. Dopiero w meczu rewanżowym, paru zawodników podstawowych grało. Awans zapewnił nam Rakels. Pierwszy mecz z Polonią. Pamiętam, że trener Urban przyznał, że to ostatnia szansa rezerwowych na pokazanie się w tych rozgrywkach. W meczu rewanżowym z Polonią Warszawa grał już podstawowy skład i udało nam się awansować. Teraz mecz z Legią. Jeżeli uda nam się przejść Legię, to ktoś z dwójki GKS Katowice – Wisła Kraków, będzie naszym rywalem.
Tabela ligowa: