Puchar Polski – Pierwsza runda – Pierwszy mecz
vs Mecz pierwszej rundy Pucharu Polski. Faworyt tego dwumeczu – Zagłębie podejmie pierwszoligową Flotę Świnoujście.
Relacja z meczu:Pierwsza połowa:1’ Zaczyna Zagłębie.
12’ Traore (Zagłębie) obok bramki.
30’ Hanzel (Zagłębie) obok, daleko obok bramki.
37’ GOL dla ZAGŁĘBIA!!! Fatalne podanie Opałacza (Flota) we własnym polu bramkowym. Piłka padła łupem Traore (Zagłębie) i do pustej bramki gracz Zagłębia nie miał problemu ze strzałem! 1-0 dla Zagłębia.44’ Małkowski (Zagłębie) prosto w bramkarza gości.
45’ Koniec pierwszej połowy.
Druga połowa:50’ Nnamani (Flota) strzela Panu Bogu w okno.
57’ Traore (Zagłębie) strzela i bramkarz floty z największym trudem broni.
59’ Horvath (Zagłębie) otrzymuję żółtą kartkę.
71’ Dylewski (Flota) obok bramki.
Zmiana w Flocie. Paczkowski za Stachyrę.
76’ Druga zmiana w Flocie. Udarević za Paczkowskiego.
90’ Koniec meczu! Tak nudnego meczu jeszcze w życiu nie widziałem. Traore (Zagłębie) strzelił gola po fatalnym błędzie obrony Floty.Plus za grę: Wilczek (1)
Minus za grę: Horvath (1)
Trenerzy po meczu:Jan Urban (Zagłębie Lubin): Rezerwowi zawodnicy spełnili oczekiwania. Nie ważne w jakim stylu wygrali, ale ważne że w ogóle odnieśli zwycięstwo. Bramka padła w szczęśliwych dla nas okolicznościach i Traore zachował zimną krew. Jemu też trzeba oddać sprawiedliwość przy tej akcji. To nie było tak, że obrońca Floty sam wszedł z piłką do bramki. Nie. Traore dołożył swoje dwa grosze do tej akcji i strzelił gola.
Krzysztof Pawlak (Flota Świnoujście): Po tym meczu nie mam ochoty na rozmowę. Mogę jedynie powiedzieć, że przegraliśmy na własną odpowiedzialność. Zastanawiam się jeżeli awansowalibyśmy do Ekstraklasy to czy w ogóle wygralibyśmy chociaż jeden mecz. Z taką gra to powinniśmy grać w okręgówce! Dziękuje.
Piłkarze po meczu:Maciej Małkowski (Zagłębie Lubin): Nie ważne w jakim stylu wygraliśmy. Ważne jest to, że mamy zaliczkę jednej bramki i jedziemy za tydzień do Świnoujścia z przewagą liczebną i psychiczną.
Daniel Dylewski (Flota Świnoujście): Naprawdę nie wiem co mam powiedzieć. Zjadła nas presja. Nie poradziliśmy sobie w ogóle. Trener Pawlak w przerwie i po meczu w kilku iście żołnierskich słowach powiedział co sądzi o naszej grze.
Wyniki meczów Pucharu Polski:Korona Kielce 1-1 GKS Katowice
Ruch Radzionków 0-1 Sandencja Nowy Sącz
*Kolejarz Stróże 3-1 Cracovia Kraków*Górnik Polkowice 1-3 Wisła Kraków
#Jagiellonia Białystok 0-1 Śląsk Wrocław#Arka Gdynia 2-2 Legia Warszawa
Polonia Warszawa 2-0 Piast Gliwice
Zagłębie Lubin 1-0 Flota Świnoujście
Nieciecza KS 0-0 Podbeskidzie Bielsko-Biała
Lechia Gdańsk 2-2 Widzew Łódź
Olimpia Elbląg 2-0 GKS Bogdanka
Górnik Zabrze 2-1 Pogoń Szczecin
ŁKS Łódź 4-1 Polonia Bytom
Olimpia Grudziądz 1-1 Warta Poznań
Dolcan Ząbki 1-1 Ruch Chorzów
Lech Poznań 1-1 GKS Bełchatów
*- największa niespodzianka#- hitowe spotkanieZapowiedź meczu:
5. kolejka T-Mobile Ekstraklasy vs Trenerzy przed meczem:Jose Maria Bakero (Lech Poznań): Gramy z trudnym przeciwnikiem. Zagłębie ma bardzo mocny skład, ale to my postaramy się wykorzystać atut własnego boiska. Nasi skauci od kilku meczy obserwują grę Zagłębia, więc myślę, że to spotkanie to tylko formalność.
Jan Urban (Zagłębie Lubin): Widzę, że trener Bakero jest bardzo pewien swego. Pewien wygranej był też trener Domenech podczas finału Mistrzostw Świata 2006, kiedy to był pewny, że Francuzi pokonają Włochów. Ja mam bardzo dobry skład i na pewno nie odpuścimy tego meczu z Lechem.