REJESTRACJA lub
LOGOWANIEOd wielu lat trwa zażarta walka pomiędzy dwiema wielkimi "kopankami": PES od KONAMI i FIFA od EA. Wielbiciele FIFY chełpią się podbojem rynku i dominacją podczas gdy PES niczym Reprezentacja Polski wspomina minione wygrane wojny i bitwy. W tym roku dzięki wsparciu znajomych, pesleague.pl postanowiło osobiście przekonać się kto wygra bitwę o graczy we wrześniu 2011 roku. I jak ocenia to nasz obserwator "es_sabbi" zwycięży ją... Ale może o tym później
Gamescom, największe targi gier w Europie, które trwały przez 5 dni przyciągnęły miliony fanów elektronicznej rozgrywki. Atmosferę "wojny" czuć było na każdym kroku. BF3 vs. MW3, Diablo 3 vs. Guilty Wars 2, NFS: Street vs. FORZA 4... itd. itd. Trzeba zwrócić jednak uwagę iż rośnie grono graczy "casual", którzy chcą pograć w gdy łatwe i przyjemne. Niestety wielu producentów gier zwraca się w ich stronę.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEAle dość off-topu. Pierwsze kroku skierowałem oczywiście do Hali Nr. 7 gdzie swoje stoisko miało KONAMI. Wielki telebim już z daleka pokazywał w którą stronę się udać. Również stanowisk z PESem nie można było ominąć gdyż nad telewizorami z grą górował C.Ronaldo - nowa stara twarz PESa (to nie jego debiut - już w PES6 można było oglądać go na okładkach). Szybki rzut okiem - około 12 stanowisk, pół na pół PS3 i X360. I... dłuuugie kolejki ;( Jako, że było to demo czasu meczu nie można było zmienić i wszyscy grali po 10min. A więc z godzina czekania, abym mógł dopaść pada w swoje ręce
W międzyczasie nagrałem kawałek meczu oraz strzeliłem parę fotek. Możecie to wszystko obejrzeć poniżej.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEWreszcie po godzinie czekania pad jest mój. I niestety już na wstępnie mała/wielka przeszkoda - gra dostępna jest wyłącznie po niemiecku. Ale damy radę. Nie będę się powtarzał, gdyż każdy już zna zespoły jakie były dostępne, więc nie pozostało mi nic innego jak wybrać zespół. Zagraliśmy (moim przeciwnikiem był mój brat) FC Porto vs. AC Milan. Celowo wybrałem słabszy zespół, gdyż chciałem sprawdzić celność podań, zagrywek i strzałów. Układ menu, wyboru strojów, ustawiania taktyki w większości pozostaje bez zmian - niestety ze względu na nieznajomość języka niemieckiego nie mogłem doszukać się nowości w nim zawartym.
Ale nie oto nam chodzi
Wybrałem ustawienie Manualne, sprawdziłem zawodników, którym chce się grać i zaczęło się
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEPierwszy element, który mnie urzekł to ekran towarzyszący powtórkom. Składam się on z takich łatek jak piłka, które się rozsypywały i widać było powtórkę. O wiele ładniejsza była również tablica na której gra pokazywała składy - ładna dzięki tle w postaci czarnej siateczki. Mała rzecz a cieszy. Gwizdek sędziego i początek spotkania: krótko mówiąc jest to stary dobry PES 2011. Kto grał w PES 2011 od razu poczuje się jak w domu
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEKolejne spostrzeżenia - gra jest bardziej dynamiczna, zawodnicy o wiele szybciej się przełączają. Jedna rzecz, którą zauważyłem i nie wiem czy to moje błędne obserwacje ale wydaje mi się że gra sama wspomaga grę w obronie. Nie mogłem wyciągnąć na skrzydło środkowego obrońcy podczas ataku przeciwnika. Gra usilnie przełączała mnie z powrotem na bocznego obrońcę, który biegł za napastnikiem. Z jednej strony jest to "gwałt" na idei Totalnej Kontroli, a z drugiej pomoc dla nowych graczy. Może w pełnej wersji gry będzie można wyłączyć tę opcję. Ja odbieram to jako "+" gdyż wiele razy głupio traciłem bramki wyciągając środkowego obrońcę i zostawiając dziurę w środku obrony.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEKolejny element o którym już troszku wspominałem to większa dynamika gry. Gra jest wizualnie szybsza, ale równocześnie można grać na o wiele mniejszym polu. Przeciwnik mocno mnie naciskał a mimo to podawałem dokładnie piłkę do moich piłkarzy. Skoro jednak nie udało mi się przebić środkiem pola wykonałem wrzutkę górą na wybiegającego gracza i wykonałem akcję, po której do tej pory uśmiech mam na twarzy. Piłkę przejął skrzydłowy i popędził ostro wzdłuż linii by dosłownie centymetry od linii końcowej dośrodkować wprost na głowę niezawodnego Falcao
Wiem, że KONAMI pisało już, że jest to bug i w normalnej grze skrzydłowi nie będą tak ofensywni dopóki sami im nie każemy, ale dzięki tej usterca gra jest naprawdę szybka. Można iść środkiem, zagrać na skrzydło - jednym słowem zespół stanowił całość a zawodnicy się lepiej ustawiali na boisku.
Kolejnym elementem, który nie wiem jakim cudem pojawił się dopiero w PES2012 jest manualne przełączanie na dowolnego piłkarza podczas rzutów wolnych, rożnych, z autów czy od bramkarza. Wystarczy użyć prawego trigera (klawisz "R" na padzie) a mamy pewnośc iż w 99% piłka dojdzie tam gdzie chcemy. Koniec głupich strat piłki przy podaniu od bramkarza!!! Do tej pory większość z Was wykopywała piłkę bramkarzem, teraz możecie sami określić do którego z piłkarzy ma ona lecieć
Jest to tak oczywisty element, że nie wiem jak do tej pory radziłem sobie bez niego
Oczywiście nie jest on obowiązkowy - większość ludzi na targach nawet chyba nie wiedziało, że jest taka opcja.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIENa razie opisałem same zalety... co do wad. Wiele z Was powie, że to powinien być PES 11,5 a nie PES12. Po części macie rację. Te elementy spokojnie mogły zostać dodane do aktualnej wersji gry, jednak prawdzili fani docenią to, że KONAMI dopieszcza ich ukochaną kopankę. Pojawiło się kilka nowych animacji. Jednak, która zapadła mi w pamięc, a której nie kojarze z PES11 to widok Ibrahimovica (mój 2 mecz), który podnosił rękę, że jest wolny i żeby dograć do niego - i ta złość, że jednak piłki nie dostał
REJESTRACJA lub
LOGOWANIENajwiększą chyba wadą PESa jest to, że wciąż jest grą trudną, a więc taką którą omijają "niedzielni" gracze. Stojąc w kolejce dało się słyszeć, że "Was ist das?? PES?? Scheise!" Dzięki przypadkowi udało mi się również rozegrać kilka meczy w FIFE 12 na PC. Jest ładniejsza, dostępniejsza, bardziej popularna, łatwa. Szybciej zdobędziesz gola w FIFIE niż w PESie. Zawodnicy też są tacy więksi i w moim odczuciu mniej zwrotni. Jednym słowem Król nigdy nie wróci. Jednak rośnie nam piękny książe jakim jest PES 2012. Znów wygra FIFA dzięki niedzielnym graczom i 12-latkom. Prawdziwi fani symulatora piłki kopanej wybiorą jednak PES 2012!!!
Zapraszamy Was do testowania dema i do wypowiadania się
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE