5. Mecz fazy grupowej
" Bez fajerwerków "
Real Madrid 0:0 Bayern Munchen STATYSTYKI
0 Bramki 0
0 Asysty 0
6(5) Strzały(celne) 3(3)
3 Faule 3
3 Rzuty wolne 3
0 Rzuty karne 0
2 Rzuty rożne 0
1 Offside 1
13 Przejęcia 10
57% Posiadanie piłki 43%
To już przed ostatni meczu fazy grupowej , Real w tym meczu musiał się zmierzyć na własnym stadionie z Bayernem Munchen , przypomnijmy , że w ostatnim starciu tych zespołów po dramatycznej walce zwycięsko wyszli z niej Niemcy wygrywając 5:4 , w tej edycji Bayern spisuje się bardzo dobrze wygrali większość dotychczasowych meczy i mają bezpieczny zapas punktów , który gwarantuje im awans do dalszych rozgrywek , czego nie można powiedzieć o Realu .
Jose Mourinho - " W pierwszym meczu dostaliśmy nauczkę , którą zapamiętamy na długo , na dzisiejszy mecz zaplanowałem zupełnie inna taktykę i mam nadzieję , że dzięki temu zwyciężymy .
Jupp Heynckes - " My już nie musimy się martwić o punkty , awans mamy zapewniony , jestem przekonany , że Real za wszelką cenę będzie chciał z nami wygrać , dlatego zagramy bardzo defensywnie.
Godzina 20:45 sędzia rozpoczyna mecz na Santiago Bernabéu , zawodnicy zaczęli z wielkim zapałem , niestety po 10 minutach ciekawej gry , piłka rozgrywana była głównie na środku boiska , niecelne i proste podania zabiły to widowisko , w końcu w 37 minucie talent Cristiano Ronaldo , pozwolił na samodzielną akcję po której niestety nie zobaczyliśmy bramki , w 44 minucie Mario Gomez spróbował strzału z daleka niestety piłka trafiła w słupek po 47 minutach arbiter kończy nudą pierwszą połowę meczu.
Po przerwie zawodnicy wybiegają na murawę , sędzia daje sygnał rozpoczęcia i kolejne 45 minut nudy co prawda w tej odsłonie ujrzeliśmy trochę więcej strzałów , ale ona nie niosły ze sobą bramek , najgroźniejszym strzałem tej połowy i chyba tego meczu była sytuacja z 77 minuty kiedy Cristiano Ronaldo uderzył piłkę z rzutu wolnego obrońca wybił piłkę z bramki głową , po niesamowicie nudnych 90 minutach mecz zakończył się wynikiem 0:0 obie drużyny otrzymały po 1 punkcie.
Cristiano Ronaldo 7,0 - Mimo bardzo nudnego meczu , zawodnika meczu trzeba wygrać to wyróżnienie przyznane zostało Portugalczykowi po chyba jako jedyny na boisku oddał 3 strzały.
GRUPA
Sytuacja w tabeli po ostatnim meczu delikatnie się zmieniła , pierwsze dwie pozycje bez zmian czyli Bayern na pierwszym miejscu z dobytkiem 13 punktów a Real na miejscu drugim z 8 punktami na koncie , za to zmiany zaszły na miejscu 3 i 4 , Olympiacos po pewnym zwycięstwie nad Basel awansował na 3 miejsce w grupie , ale i tak z awansem może się pożegnać , jeżeli utrzymają to pozycje to czeka na nic Liga Europy , za to Basel na ostatnim 4 miejscu z zaledwie 2 punktami.
STRZELCY I ASYSTENCI
Sytuacja w rankingu strzelców i asystentów wygląda następującą , dotychczas najlepszym strzelcem z 7 trafieniami , 2 miejsce egzekwo Drogba i Matri po 5 goli , tabelę asystentów zdominowali gracze Chelsea pierwsza pozycja przypadła Mikelowi 4 asysty , za to na drugim miejscu egzekwo Coentrao z Essien z 3 asystami.