Autor Wątek: Wisła Kraków | Epilogue  (Przeczytany 184106 razy)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
Odp: Wisła Kraków | Będzie wielka rewolucja?
« Odpowiedź #1460 dnia: Wrzesień 24, 2012, 18:53:20 »
★GONIEC Z REYMONTA 22★
Informator kibica.

Mity i prawdy o drużynie Wisły Kraków.

Wokół Wisły Kraków, tak jak wokół każdej znanej drużyny tworzone są różne historie. Jedne z nich są prawdziwe, oddające stan rzeczywisty, inne z kolei są wymysłem wybujanej ludzkiej wyobraźni. Poniższe zestawienie służy obaleniu niektórych mitów związanych z Białą Gwiazdą, jak również potwierdzenie pewnych prawd.

Wiślacy porozumiewają się na boisku po angielsku. Mit.

W dosyć zróżnicowanej narodowo drużynie Wisły Kraków pozorny problem może stanowić komunikacja. Bo to jak Rumun ma się dogadać z Polakiem czy Izraelczykiem, a Hiszpan z Burkińczykiem? Złotym środkiem w takiej sytuacji wydaje się być język szeroko rozpowszechniony. Na pierwszy plan wysuwa się angielski – w tym wypadku nic bardziej mylnego. Wiślacy bowiem porozumiewają się po niemiecku! Ma to być mylące dla rywala, a ponadto większość Wiślaków zna ten język przynajmniej w stopniu podstawowym. Nawet stuprocentowo polska obrona Mistrzów Polski na krajowym podwórku unika używania ojczystej mowy!

Akustyka na R22 utrudnia komunikację. Półprawda.

Stadion im. Henryka Reymana słynie z niesamowitej i niepowtarzalnej akustyki. Pogłos kibicowskich przyśpiewek jest ponoć ogłuszający, a zawodnicy mają spory problem z usłyszeniem komend partnera/trenera. Jest to półprawdą, bowiem wielu już zdążyło się przyzwyczaić do takiej a nie innej akustyki stadionu. Jak twierdzi Maor Melikson, on już nie ma kłopotów z dosłyszeniem czegokolwiek przy pełnych trybunach, powołując się na prawo przyzwyczajenia. W ogłuszającej akustyce doszukuje się pozytywów – większość rywali w warunkach ponadprzeciętnego hałasu nie potrafi się zorganizować.

Czarek Wilk w roli kapitana jest niezastąpiony. Mit.

Suma summarum charakteru Czarkowi odmówić nie można, jednak w myśl powiedzenia, nie ma ludzi niezastąpionych. A przynajmniej w Wiśle być nie powinno. Owszem, trudno o lepszego i bardziej zaufanego człowieka na tą funkcję niż Wilk, jednak z daleka widać w szeregach Białej Gwiazdy barwne, wyraziste i charyzmatyczne postaci. Opaska kapitańska w dodatku powinna iść w parze z doświadczeniem i zimną głową. Listę następców Wilka w roli kapitana otwiera Marcin Wasilewski – człowiek ze stali. Człowiek, który w piłkę na dobrą sprawę grać już nie powinien. Tuż za jego plecami Darek Dudka – raz, że dwukrotny Wiślak, dwa, postać rozsądna i niepozbawiona charyzmy. Trudno tutaj pominąć także Pawła Brożka, który także legitymuje się sporą liczbą występów w barwach Białej Gwiazdy.

Moskal ma mniejszy posłuch niż Probierz. Prawda.

To niestety smutna informacja. Oficjalnie się o tym nie mówi, jednak wiadomo, że starsi zawodnicy mają spore skłonności do buntów przeciwko nowemu trenerowi. Mają swoje widzimisię, a Kazik nie potrafi do końca skontrować ich zapędów, często ustępując. Probierz początkowo miał podobny problem, który zwalczył na drodze terroru. Na wzór polonijnego Klubu Kokosa utworzył Klub Jaliensa, w którym umieścił wichrzycieli równowagi w drużynie. Przez następne dwa lata kadencji Polskiego Guardioli w szatni panował posłuch na zasadach ojcowskich.

Wisła nastawi się na grę na trzech frontach. Mit.

Zapewnienia Moskala co do oddania zdrowia w pucharze krajowym to więcej niż bzdura. Ciężko bowiem jest łączyć grę na trzech frontach, szczególnie z polską mentalnością. Na mecze pucharowe zatem można się spodziewać młodzieży, która dzięki występom przeciwko wysoko postawionym przeciwnikom zdobędzie stosowne doświadczenie. Priorytetem dla Białej Gwiazdy zdaję się zatem być mistrzostwo i dobry wynik w Lidze Mistrzów.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 18:58:51 wysłana przez piuk11 »

Offline Emilek1908

• Kierownik drużyny
  • Na forum od: 08.11.2009r.
  • Support your local football team!
  • Gram w: FIFA 16
Odp: Wisła Kraków | Mity i prawdy o drużynie Wisły Kraków.
« Odpowiedź #1461 dnia: Wrzesień 24, 2012, 23:13:06 »
Kolejny bardzo fajny artykuł, masz super pomysły na tą karierę. Porozumiewanie się po niemiecku to bardzo ciekawy chwyt. Na pewno musi to mylić przeciwników, szczególnie na polskich boiskach. Gorzej będzie jak w LM traficie na jakąś niemiecką ekipę :D Trochę niepokojąca natomiast jest informacja o tym, jakoby do opaski kapitana miałby zbliżyć się Brożek. Okej, może jest Wiślakiem, spędził tu dużo czasu, ale to jest dla mnie zbyt ciapowata postać do kapitaństwa w takiej ekipie jak Wisła. Wasyl na pewno sprawdziłby się w tej roli!

Offline Robert Burneika

• Amator
  • *
  • Na forum od: 07.08.2011r.
« Odpowiedź #1462 dnia: Wrzesień 25, 2012, 18:36:09 »
ciekawy artykuł. ostatnio takowe dominują w twoim "repertuarze". źle się dzieje, że Moskal ma słaby posłuch pośród swoich zawodników. to prowadzi zazwyczaj donikąd, ale po cichu liczę na klub kokosa v.3

Offline Chopok

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 27.07.2012r.
« Odpowiedź #1463 dnia: Wrzesień 26, 2012, 12:02:22 »
Ciekawe fakty. Takie ciekawostki są często ciekawsze od męczy. Czekam na weryfikację zapewnień Moskala

Offline MCPL

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 12.08.2012r.
« Odpowiedź #1464 dnia: Wrzesień 27, 2012, 12:40:10 »
Świetny artykuł Ci wyszedł. Naprawdę brawo. Podziwiam Cię za to co robisz.
Czekam oczywiście na spełnienie się zapewnień Moskala...
Ja nie oglądam filmów na YouTubie, tylko na YouHejcie ;p

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #1465 dnia: Wrzesień 27, 2012, 18:30:29 »
Ciekawe fakty. Takie ciekawostki są często ciekawsze od męczy. Czekam na weryfikację zapewnień Moskala

chyba meczy :P ale co do kariery - dalej nieprawdopodobny poziom. szkoda tylko, że mała częstotliwość, jednak do ściany pisać nikt nie lubi.

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #1466 dnia: Wrzesień 27, 2012, 21:16:45 »
"Meczów", nie "meczy".
" border="0

Offline Chopok

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1467 dnia: Wrzesień 27, 2012, 23:51:43 »
No niby tak

pasztelan

• Gość
« Odpowiedź #1468 dnia: Wrzesień 29, 2012, 17:27:26 »
To chyba rekord. Piuk od 10 stron nie wystawił meczu, tylko same artykuły

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #1469 dnia: Wrzesień 29, 2012, 17:33:36 »
sprawdziłem, fakt. rekord, którego ciężko będzie komukolwiek pobić.

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #1470 dnia: Wrzesień 29, 2012, 18:26:16 »
Ciężko, bo nikt inny nie będzie widział sensu w rozbijaniu podsumowania sezonu na atomy.
" border="0

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1471 dnia: Wrzesień 29, 2012, 18:57:25 »
★GONIEC Z REYMONTA 22★
Informator kibica.

Afera alkoholowa, poleje się krew.

Jeszcze do niedawna nie do pomyślenia było, że krakowską Wisłę może zacząć toczyć kryzys. I nie chodzi tu bynajmniej o finanse, które stoją na rekordowym poziomie, a o obyczaje i relacje w szatni. W nieodległej przeszłości jeden z zawodników Wisły, który prosił o zachowanie anonimowości, zadzwonił do redakcji Gazety Wyborczej i poinformował, że w drużynie tworzona jest grupa buntownicza przeciwko trenerowi Moskalowi. Ile było w tym prawdy – niewiadomo. Piłkarze rzecz jasna zaprzeczają tym sensacjom, jednak nie można się oprzeć wrażeniu, że starszyzna jest niechętna rewolucyjnym technikom treningowym, na jakie zdecydować się miał Kazik Moskal.

Inna z afer jest w stu procentach pewna. Afera alkoholowa. Reprezentacja Polski, wracająca z udanych Mistrzostw Świata w Brazylii, w których rywalizację zakończyła na etapie ćwierćfinału, urządziła sobie libację na pokładzie. Niby się zawodnikom należało, niby zasłużyli, jednak powinni pamiętać o wyważeniu językowym. Tego zabrakło Pawłowi Brożkowi, który w mocnych słowach skrytykował Kazimierza Moskala i jego sztab szkoleniowy. Ze względu na wczesną porę nie zdecydujemy się na przytoczenie treści wypowiedzi Brożka, jednak najkrócej mówiąc posądził trenera o niekompetencje. Nieuniknione zatem staje się ukaranie Brozia, który najpewniej nie będzie uczestniczyć w zajęciach pierwszego zespołu. Pytanie co na to reszta – Brożek cieszył się silną pozycją w zespole, będąc jednym z kandydatów na kapitana. Mógł się pochwalić posłuchem wśród młodszych i dobrą sławą. Zatem czy nie postawią oni strony Brożka? Tego nie wie nikt, ale taką możliwość pod uwagę powinien wziąć Kazik Moskal. Przytulić i poklepać ojcowską ręką, czy wypędzić syna marnotrawnego wbrew biblijnej wizji? Obaj panowie powinni wyciągnąć odpowiednie wnioski z Pisma – Brożek powinien pokornie ukorzyć się przed Moskalem i całym zespołem, a ten powinien go z radością przywrócić do drużyny. Pierwszy krok w tym przypadku niewątpliwie należy do Brożka.

W ostatnich tygodniach na jaw wychodzą ukryte konflikty będące w Wiśle. Przez całą kadencję Probierza zdarzyło się ich tylko dwa – aż do czasu założenia klubu Jaliensa. Moskal jak na razie ma również dwie scysje z zawodnikami, a do przywrócenia ładu w zespole ciągle daleko. Czy zatem powtórzy działanie swojego poprzednika, czy też da się zawładnąć swoim podopiecznym? Metoda probierzowska była metodą dobrą, tylko czy po raz drugi się sprawdzi? Nawet sam Cesarz niemieckiej piłki, Franz Beckenbauer mówił: „stały fragment żyje raz”. Choć może to i kiepskie porównanie.

Spokojnie, za chwilę zaczynam zgrupowanie i pierwsze mecze ;)

Ciężko, bo nikt inny nie będzie widział sensu w rozbijaniu podsumowania sezonu na atomy.

Opinia wg mnie krzywdząca, bowiem każde podsumowanie starałem się przedstawić dogłębnie i rzetelnie, mimo iż moja wiedza o niektórych ligach nie jest kompletna. Poza tym było kilka innych artykułów z życia futbolu w kraju i w świecie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2012, 19:02:08 wysłana przez piuk11 »

kuba.10

• Gość
Odp: Wisła Kraków | Afera alkoholowa, poleje się krew.
« Odpowiedź #1472 dnia: Wrzesień 29, 2012, 19:03:31 »
To jest Polska, tu się musiało coś takiego stać :D Ot, sukces i już trzeba to libacją świętować. Niestety, kara wydaje się nieunikniona, szkoda, że Brożek zrobił takie głupstwo. No, może jeszcze załagodzić tą sytuację przeprosinami i błaganiami o przebaczenie, ale czy to wystarczy?

Slay

• Gość
« Odpowiedź #1473 dnia: Wrzesień 29, 2012, 20:54:26 »
Polska...

Offline Chopok

• Amator
  • *
« Odpowiedź #1474 dnia: Wrzesień 29, 2012, 21:49:33 »
Jeżli Moskal nie poczyni męskich kroków to skończy prace szybciej niż rozpoczął

Offline Skittles

• Trampkarz
  • *
  • Na forum od: 31.10.2009r.
  • Gram w: FIFA 99, FIFA 2001, PES 6, FIFA 15, PES 2016
« Odpowiedź #1475 dnia: Wrzesień 29, 2012, 22:16:20 »
Widzę, że chłopaki popili ostro :D Brożek musi przeprosić, bo straci wiele w oczach kibiców, zdecydowanie. Kazik ma chyba pewne problemy z dyscypliną, albo zbyt ambitnie podchodzi do roli trenera. Może powinien czasami przymknąć na coś oko i przemilczeć.

Offline mojsesh

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 20.12.2010r.
  • iHala Madrid!
« Odpowiedź #1476 dnia: Wrzesień 30, 2012, 11:05:29 »
Jeny tutaj zaraz setna strona :D. Wiem jaki to jest trud. Gdy ja moim Realem osiągnąłem bodajże 96 stronę byłem z siebie bardzo dumny, tutaj zaraz dobijesz do setki i z pewnością nie wiele ci brakuję aby pobić karierę Marcina14. Tam było chyba 114 stron? No mniejsza już o to.

News został przedstawiony doskonale. Świetnie to wszystko opisane :). Co do tej samej afery. To wydaję mi się, że tutaj Brożek nico przesadził. Rozumiem, że pod wpływem mówi się wiele słów nie na miejscu, no ale jako profesjonalista mógł się jakoś powstrzymać. Co z tym dalej będzie to nie wiem, ale mam nadzieję, że jakieś konsekwencję zostaną wyciągnięte.

Offline thomas1345

• Piłkarz C klasy
  • **
  • Na forum od: 06.07.2011r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #1477 dnia: Wrzesień 30, 2012, 14:27:09 »
Powoli zaczyna się w Wiśle to co najgorsze, czyli problemy wewnątrz zespołu, co było nie do pomyślenia za kadencji Probierza.. Moskal widocznie jak na ten moment nie radzi sobie z zawodnikami, którzy robią i mówią co chcą, żyjąc w przekonaniu, że Kazik żadnych konsekwencji i tak na nich nie nałoży. Szkoda, bo cały team budowany przez lata i na lata przez polskiego Guardiolę może umrzeć śmiercią naturalną. Żeby do tego nie dopuścić chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie trenera z posłuchem, lecz było by to nie w porządku w stosunku do Moskala..

pasztelan

• Gość
« Odpowiedź #1478 dnia: Wrzesień 30, 2012, 20:29:25 »
Opinia wg mnie krzywdząca, bowiem każde podsumowanie starałem się przedstawić dogłębnie i rzetelnie (...)

Przejmuj się krytyką Nederlanda, to daleko na tym zajdziesz...

Po za tym: po chu** usuwacie te kariery, chciałem se przejrzeć i nic nie zastałem, nie lepiej zostawić karierę w archiwium? Rozumiem karierę co ma 7/8 stron, ale 114!?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2012, 20:37:04 wysłana przez pasztelan »

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1479 dnia: Wrzesień 30, 2012, 20:39:08 »
Informacja

Informacja, przynajmniej z mojej perspektywy smutna. Dziś miałem zagrać pierwszy mecz okresu przygotowawczego, jednak gra odmówiła posłuszeństwa. A konkretnie save. Po kolei. Dwa tygodnie temu zostałem zmuszony do reinstalu systemu, po tym jak ten się "zsypał". Zainstalowałem TMobile Moda i update'y stosowne do zapisu kariery przechowanego na pendrive, jednak za każdym razem, gdy włączam tenże save, wywala mnie do pulpitu. Próbowałem różnych metod, jednak bezskutecznie.

Z tego miejsca zatem jestem zmuszony zakończyć karierę. Widocznie tak miało być, na tym etapie miał przypaść jej kres. Miałem w zanadrzu jeszcze kilka pomysłów, które jednak zostaną przelane na "papier" w następnej karierze. Dziękuje wszystkim, którzy czytali i dodawali motywacji w formie komentarza. Bez Waszego wsparcia nie doszedłbym do setnej prawie strony, której granica pewnie i tak pęknie. Los chciał zakońćzyć ten projekt w tym newralgicznym, symbolicznym punkcie. Na pewno pomyśle o jakimś sensownym zakończeniu całej kariery, ale to już nie dziś. Proszę zatem Pawlodara o nieprzenoszenie do archiwum jeszcze przez jakiś czas - sam dam wyraźny sygnał. Teraz możecie coś napisać od siebie, podziękować, pogratulować, albo zbluzgać.

Aha, naturalnie dziękówa za głosy w plebiscytach na najlepszą karierę miesiąca. Od maja nie schodzę z podium, za co serdeczne dzięki, jestem mile zaskoczony niesłabnącym uznaniem. Pozdro!

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #1479 dnia: Wrzesień 30, 2012, 20:39:08 »