Finał
"Borussia z Pucharem Niemiec!"
Godzina 20:45 | 15 stopni Celcjusza | Veltins Arena, Schalke 04 | Transmisja Orange Sport 1-2 90'+ K. Papadopoulos , 41' Lucas Barrios , 98' Jakub Błaszczykowski
Piłkarz Meczu - Jakub Błaszczykowski 7.0 Zdobył niesamowitą zwycięską bramkę, którą powtarzać będą zapewnie wszystkie telewizje świata.
To był finał na jaki przystało. Zawodnicy do końca trzymali nas w niepewności, co oczywiście bardzo podobało się kibicom obu ekip. Trenerzy wystawili swoje najlepsze składy oraz przygotowali najlepsze taktyki, ale niestety ktoś musiał odnieść tutaj porażkę. Tymi którzy przegrali okazali się gospodarze. Schalke mimo tego iż grało na swoim obiekcie to nie potrafiło tego wykorzystać. Gelsenkirchen wyszło w składzie z El Shaarway'm, który trafił do nich z AC Milanu. To ten zawodnik starał się odmieniać losy tego spotkania, ale niestety emocje robiły swoje i dziś pokazał się ze znacznie słabszej strony niż się spodziewano. Zmarnował kilka dogodnych sytuacji, bo gdyby kilka z nich wykorzystał to te spotkanie zupełnie inaczej by się potoczyło.
Przez pierwsze 45 minut piłkarze obu ekip grali bardzo niedokładnie oraz bardzo niepewnie, co oczywiście skutkowało masą straconych piłek i niewykorzystanych sytuacji. Gdy wszyscy chcieli już aby pierwsza część spotkania się zakończyła, to nagle niespodziewanie z piłką pod polem karnym znalazł się Eto'o. Udało mu się oddać strzał, jednak bramkarz go obronił, ale wcale nie tak dobrze. Po tej znakomitej interwencji piłka poleciała wprost pod nogi Barriosa, a ten bezproblemowo skierował piłkę mocnym strzałem do bramki. Gdy sędzia gwizdnął po raz ostatni w tej połowie wszyscy piłkarze udali się do szatni, gdzie czekali na nich trenerzy. Klopp nie chwalił zbytnio swoich zawodników, ponieważ do końca meczu zostało sporo czasu i jeszcze wszystko mogło ulec zmianie. Tak jak Jurgen powiedział tak iż się stało. Wszystko uległo zmianie w doliczonym czasie drugiej części spotkania. Tam zza pola karnego wspaniałą przewrotką popisał się jednej z piłkarzy Schalke. Jednak na jego nieszczęście piłka nie znalazła drogi do bramki, ponieważ znakomicie interweniował Weidenfeller. Niestety piłka po tej obronie znalazła się pod nogami Papadopoulos'a i za jego sprawą znalazła się w siatce. Cóż to było za pasjonujące 90 minut. Przed nami została dogrywka i kto wie czy nie rzuty karne.
Niestety ten kto czekał na rzuty karne się nie doczekał, ponieważ gola, który przesądził o wszystkim strzelił nasz Polski Kuba. Znakomitym rajdem i strzałem umieścił piłkę w siatce. Kibice z Dortmundu wpadli w euforie. Do końca zostało jeszcze trochę, ale niestety Gelsenkirchen nie udało się już wyrównać i polegli w tym finale. Kto wie może za rok im się uda?
Odebranie Pucharu :
Skrót :
Co się działo za granicą?
We Włoszech lekka niespodzianka. Roma nieoczekiwanie przegrała z Genoną 3-1. Ten zespół zbytnio nie królował w lidze, więc pozwolił sobie na puchar Włoch.
W Anglii można powiedzieć że też lekka niespodzianka. Arsenal wygrał z Manchesterem United po morderczym starciu 4-3. Szczęsny w tym meczu obronił aż dwa karne. Możemy być dumni z Polaka.
W Hiszpanii bez niespodzianek. W finale spotkały się dwa wspaniałe piłkarskie kluby. Oczywiście mowa tutaj o Barcelonie i Realu Madryt, który pogrążył Barcelonę w rzutach karnych. Teraz czekamy tylko jeszcze na finały Ligi Mistrzów oraz Ligi Europejskiej.
Puchar skończony. Czas wybrać najlepszych zawodników tej "imprezy".
Najlepszym piłkarzem bez wątpienia został Raul. Piłkarz ten napędzał Schalke niczym silnik Porsche. Nie zagrał w finale za powodu naderwanego mięśnia. Nie ma kolegą za złe przegranie tego finału. Oto skrawek jego wypowiedzi.
- Oczywiście bardzo chciałem zagrać w tym finale, no ale oczywiście wypadki się zdarzają i kontuzja uniemożliwiła mi udział w tym spotkaniu. Kolegą nie mam za złe że przegrali to spotkanie, ponieważ rywal był bardzo wymagający i silny psychicznie. Kto wie może uda nam się za rok <śmiech>.
Natomiast najlepszym strzelcem został Lucas Barrios. Piłkarz ten stracił miejsce w podstawowej jedenastce, ale dziś chciał się za to odegrać i strzelił bramkę, która dała nadzieję. Barrios w którymś wywiadzie podkreślił że to może być jego ostatni sezon w barwach Borussi. Zobaczymy jaką decyzję podejmie ostatecznie, a teraz chcielibyśmy mu pogratulować.
Mistrzem asyst okazał się kolejny gracz Schalke, czyli Jurado. On był drugą zaraz po Raul'u najważniejszą postacią w tym zespole, jednak również nie wystąpił w meczu o Puchar.
Następne Spotkanie :
Trochę się napracowałem. Mam nadzieję że ktoś to doceni .