Wydanie: 6" Jesteśmy na odpowiedniej drodze "
Okres przygotowawczy za nami. Królewscy w trzech meczach zwycięsko schodzili aż dwa razy. Innym wynikiem niż zwycięstwo zakończył się tylko mecz z Milanem, bowiem tam padł remis 1-1. Zapytaliśmy Jose Mourinho co sądzi o tegorocznym Tournee po Stanach i czego oczekuję od siebie i członków drużyny.
To już trzeci rok kiedy byliśmy w Stanach. Tutaj ja po prostu świetnie. Nie chodzi o to, że przyjeżdżają tutaj największe kluby Europy, ale chodzi o samą atmosferę. Piłkarze bardzo dobrze się czują. Cały czas wokół nas panuję dobra atmosfera. Jesteśmy na naprawdę dobrej drodze do tego aby w zbliżającym się sezonie zdobyć kolejne trofea. Poprzedni sezon pokazał wszystkim co może być efektem ciężkiej pracy. Zdobyliśmy upragnione Mistrzostwo kraju i w tym sezonie zrobimy wszystko, aby znów powrócić na Cibeles i to nie raz!
Granero? Esteban rozegrał bardzo dobre trzy mecze. Jestem z jego postawy bardzo zadowolony bo to pokazuję, że nasi wszyscy piłkarze potrafią wnieść wielką świeżość do drużyny. Sezon oczywiście pokaże na co każdego stać, ale wydaję mi się, że o formę moich podopiecznych nie mam się co martwić.
Kaka? No cóż ten zawodnik ma po prostu pecha. Gdy schodził w meczu z Celticem od razu wiedziałem, że coś mu się groźnego przydarzyło, jednak nie mi dane jest to oceniać. Po analizie lekarzy wychodzi na to, że Ricardo będzie gotów dopiero za dwa miesiące. Nam jako klub pozostaję go tylko mocno wspierać, a jak wróci to już sami zobaczymy ile wniesie do zespołu.
Teraz chodzi nam po głowie tylko mecz w ramach Super Pucharu. Mamy jeszcze cztery dni na odpowiednie przygotowanie się do tego spotkania. Rok temu nie zabrakło wiele, no ale taki jest futbol, czasem dla tych lepszych nie sprawiedliwy, ale żyjemy w takim świecie z takimi ludźmi, że już tego nie zmienimy. My będziemy walczyć bo każde trofeum traktujemy równorzędnie. Czy wygramy? Nie jestem tego pewien, ale najbardziej utytułowanemu klubowi w historii piłki nożnej po prostu nie wypada przegrywać.
13.08.2012
Kaka zostanie w Madrycie?
Wszystko wskazuję na to, że Brazylijczyk Ricardo Kaka pozostanie w Madrycie co najmniej do zimy. W niedawno czytanych wypowiedziach przez Jose Mourinho, można dojść do wniosku, że Portugalczyk widzi Ricardo w swoich szeregach na sezon 2012/13. Oczywiście obecnie Kaka leczy uraz, którego nabawił się w trzeciej minucie spotkania z Celticem, ale piłkarz może spać spokojnie i nie zawracać sobie głowy czy to już jego ostatnie dni w Madrycie. Na razie pozostaję nam życzyć szybkiego powrotu do zdrowia, a potem? To już czas okaże.
13.08.2012
Zaczynamy sezon! Na początek Barcelona!
Co roku czekają nas takie batalie. Jeszcze kilka sezonów temu ludzie cenili sobie ten mecz wyżej niż finał Mistrzostw Świata, ale teraz? Wszystko powoli ulega zmianie. Przyczyna? Przez nie których aktorstwo piłkarzy, a dla nie których po prostu czasami dość brutalny futbol i częste przepychanki po między piłkarzami. Czemu? Zazwyczaj chodzi o arbitra, który nie zawsze postępuje sprawiedliwie.. Czy tak będzie za cztery dni? Nie wiadomo, ale obie drużyny chcą rozpocząć ten sezon od zwycięstwa. Ostatnio w Super pucharze tryumfowali Katalończycy. Teraz życzymy sobie zupełnie innego scenariuszu. Blaugrana przed obecnym sezonie wzmocniła dwie pozycję. Obronę i pomoc. Do szeregów zdobywcy Pucharu Króla trafili Song i Alba. Królewscy w tym sezonie nie kupili żadnego piłkarza. Głośno się mówi o środkowym pomocniku, a szczególnie o Luce Modrću, ale jakoś Chorwat jest dalej niż bliżej Madrytu. Nie miej potyczka, która czeka nas 17. sierpnia zapowiada się nie zwykle ciekawe. Jak to się zakończy nie wiemy, ale spodziewamy się ciekawego widowiska.
Przypuszczany skład Królewskich:
Casillas (c) - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao - Xabi Alonso, Khedira - Granero - Ronaldo, Higuain, di Maria
13.08.2012