Grafika:
Tu jest świetnie ale tylko podczas gry, wszystkie scenki przed meczem i cieszynki po golu w tym aspekcie są słabe, zwłaszcza dalszy plan w tunelu przed meczem gdzie zawodnicy są ziarniści. Nie brakuje też wyraźnych spadków FPS podczas cieszynek czy tych wszystkich poza meczowych animacji. No i to menu... Szkoda tez że piłkarze nagminnie przez siebie przenikają oraz to, że w miejscach falowania koszulek pojawiają się ciemne kwadraty, choć nie zawsze tak jest, w dużej większości przypadków animacje koszulek są świetne.
9.5/10
Animacje:
Genialna robota Konami, animacje wyglądają świetnie pod każdym względem, upadki, zbieranie się do strzałów czy parady bramkarzy aż chce się grać aby je oglądać, mamy również świetne smaczki np. sędzia zapisujący kartki. Świetnie wyglądają rzuty z autu. Oczywiście zdarzają się male bugi ale to norma przy nowym silniku w grze.
9.5/10
Gameplay:
Tu jest dziwnie, można by rzec że gra zachowała tą "kanciastość" i schematyczność z poprzednich wersji, czyli to co mnie najbardziej do tej gry odrzucało ale są momenty gdzie odczujemy wielki luz i swobodę, przykład: gram Niemcy : Hiszpania, Cassilas wyrzuca piłkę do kontry przejmuję ją ŚO który automatycznie idzie za akcją z połowy poiska bez piłki, potem zagrywam mu już jak wbiega w pole karne i gol, świetne wykonanie i to w dodatku przez AI. Po zagraniu kilkunastu meczów mogę śmiało powiedzieć, że takich akcji nie klepałem w żadnej wersji PES-a czy to plus czy minus każdy osądzi ale da się zrobić akcję na pełnej szybkości bez żadnego wymuszonego przez twórców zwolnienia czy to w dobiegnięciu czy w przyjęciu w której obrońcy to wiatraki a bramkarz staje się bezbronny. Oczywiście taką akcję jest w stanie przeprowadzić też komputer i jesteśmy w czarnej dupie bo o dziwo potrafi on klepać znakomicie za co odpowiedzialne jest wyraźnie ulepszone AI. O ulepszonej sztucznej inteligencji zawodników świadczy też asekuracja i odpowiedzialność z jaką poruszają się po boisku, nie raz zdarzyło mi się, że dwóch graczy chroniło ciałem piłkę która szła na aut bramkowy przed moim atakiem, lub doskakiwanie obrońców do bramkarza przy mocnych strzałach aby wybić wyplutą szmaciankę. Błędami jak dla mnie są małe "zawiechy" graczy, nie wiem o co chodzi ale zdarzyło się że np. po pozbieraniu się z murawy gdy do danego gracza szła piłka on nie reagował na moje polecania i stał jak słup soli prze momencik a jak już się "obudził" to nie zdążył z reakcją, denerwujące są też te przyjęcia z zatrzymaniem przy wielu krótkich podaniach. Fajnie sprawdza się wskaźnik przy rzutach rożnych oraz wszystkie elementy taktyki jakie możemy ustawić, widać że ma to realne przełożenie na zachowanie naszych graczy, a dobranie takich schematów które do siebie nie pasują kończy się klapą i tym, że nasze ludki nie wiedzą jak grać. Mam też dziwne odczucia, że AI dostosowuje się do stylu jakim gramy oraz wykorzystuje nasze słabe punkty zależnie od drużyny jaką operujemy my czy komputer. Przykładowo grając podaniami i klepiąc atak pozycyjny rywal cofa się głęboko i zacieśnia szyki obronne a po przyjęciu piłki natychmiast rozpoczyna kontrę długim zagraniem do skrzydła czy ogólnie do przodu. A gdy my się cofamy i oddajemy piłkę komputer skrzętnie z tego korzysta.
9/10
***************************************************************************************************
Ogólnie nowe dzieło KONAMI bardzo mile mnie zaskoczyło, gra się bardzo przyjemnie a niewielkie błędy kompletnie nie przeszkadzają w rozgrywce, oczywiście zdaje sobie sprawę że akurat tą wersje będzie można ocenić w pelni po setkach spotkań ale jak na razie sądzę że im dalej w las tym lepiej.
Sedziowanie oceniam na 0/10 sedzia daje kartki za wszystlo a czerwone sa za czeste