MINI RECENZJA
Dzisiaj pierwszy raz zagrałem w PES 2014 i ku mojemu zdziwieniu gra nie jest tak dobra jak przypuszczałem. Oto wady i zalety jakie według mnie posiada nowa odsłona tej piłkarskiej serii.
Oceniam jako posiadacz Windowsa XP więc niektóre problemy, które miałem mogą nie występować u posiadaczy nowszych oprogramowań ponieważ jak wiadomo PES oficjalnie nie obsługuje XP.
Wady:-Spadające momentami FPS. Pisał o tym nawet GameSpot.
-(Przynajmniej u mnie) Gra na "full screen'ie" jest praktycznie niemożliwa mimo spełnionych wymagań sprzętowych. Wszystko jest zamulone nawet na najniższych detalach, zaś przy "windows mod'zie" na najwyższych detalach wszystko płynnie działa.
-Twarze w tej edycji w większości wyglądają fatalnie. Brakuje takich twarzy jak Błaszczykowskiego czy Lewandowskiego czyli finalistów LM. Nawet bramkarz Arsenalu czyli Wojciech Szczęsny nie otrzymał swojej twarzy. Brakuje także innych znanych piłkarzy zza granicy jak np. Mascherano.
-Tekstury nadal niestety przenikają przez siebie, ale wygląda to zdecydowanie lepiej niż w poprzednich odsłonach.
-Brak deszczu i śniegu.
-Nadal mała liczba licencji i stracone licencje.
-Ślimacze tępo gry.
-Strzały z pierwszej piłki. Trzeba dwukrotnie kliknąć na przycisk strzału. Pytam, po co takie rozwiązanie? Nie mogło zostać po staremu?
-Niektóre overall'e piłkarzy są albo zawyżone albo zaniżone.
-Brzydkie Menu. Przyciski itd. są za duże. Można było to lepiej zaprojektować.
-Nadal beznadziejny i nudny angielski komentarz.
-Sędziowie. Faul jest niemal równoznaczny z żółtą kartką.
Zalety:-Genialne animacje. Według mnie wyglądają zdecydowanie lepiej niż u konkurencji. W tym roku KONAMI zalało nas "bazylionem" realistycznych animacji.
-Fizyka gry wygląda zdecydowanie lepiej. Piłkarze realistycznie upadają, faulują i się przepychają a piłka nie leci już idealnie prosto po linii.
-Gameplay jest zdecydowanie poprawiony.
-Silnik gry ma ogromny potencjał i dał kopa tej serii. Oświetlenie jest genialne!
-Nowe licencje. Azjatycka LM, Liga Brazylijska itd.
-Zmiany w ML i BL. Szału nie ma, ale to zawsze coś.
-Poprawieni bramkarze.
-Poprawione nazwiska. "Błaszczykowski" zamiast "Braszczykowskiego".
Podsumowanie:PES 2014 ma ogromny potencjał, ale jest ogólnie rzecz ujmując grą niedopracowaną. Panowie z KONAMI chyba przecenili swoje siły przez co zawiedli mnie i wielu, wielu innych. Wszystko wyglądało chyba lepiej na filmikach. Najwyraźniej nie starczyło czasu na doszlifowanie tego diamentu. To jednak tylko tzw. "choroba wieku niemowlęcego" i jestem przekonany, że gra za rok lub dwa będzie zdecydowanie lepsza.
Chociaż wszystko wygląda o niebo lepiej niż wcześniej, to nie potrafię przeboleć problemów z płynnością gry, utraty ważnych licencji i wielu innych rzeczy które wymieniłem jako wady. Tak więc powtarzam kolejny raz - poczekajmy rok lub dwa a otrzymamy niemal w pełni oszlifowany diament. Nie twierdzę oczywiście tym samym, że FIFA jest w tym roku lepsza, bo po prostu tak nie jest. EA nie zaoferowała nam bowiem nic nowego poza zaktualizowanymi składami i lepszą fizyką piłki oraz nowymi licencjami podpatrzonymi u konkurencji. FIFA na current game nie jest już liderem i jestem o tym przekonany. Dodam więcej - FIFA na next genach nie jest jakaś rewelacyjna i KONAMI zmierza ku temu by także tam zdobyć koszulkę lidera.
Ocena ogólna: 7,5/10No, to teraz możecie hejtować.
Przepraszam za jakieś ewentualnie błędy ortograficzne itp. Pisałem to na szybko.