#4 | 14/07/2014
OFICJALNIE: Barcelona pozyskuje Suareza!
Klub FC Barcelona za pośrednictwem swojej strony internetowej potwierdził, że Luis Suarez dołączył do drużyny z Katalonii. Do kwoty transferowej 47 milionów euro dodatkowo dodano Alexisa Sancheza, co na pewno pozwoliło obniżyć cenę za urugwajczyka. Swoje zadowolenie z transferu Suareza nie krył dyrektor sportowy FC Barcelony, Andoni Zubizaretta - ''Bardzo się cieszymy, że udało się nam dobić targu z klubem Liverpool. Jestem przekonany, że kibice i wszyscy działacze klubu nie mogą się już doczekać, kiedy Suarez zagra pierwszy raz w naszych barwach'' - zakończył. Z kolei w klubie Liverpool Sanchez jest witany jako solidne wzmocnienie linii ofensywnej i kibice uważają, że klub dokonał znakomitego transferu kupując chilijskiego napastnika. ''Owszem opuścił nas bardzo dobry zawodnik jakim był Suarez, ale dołączył do nas inny, również niezmiernie utalentowany'' - powiedział prezes Liverpoolu, Tom Werner.
Wywiad z Luisem Enrique - Mundo Deportivo
Hiszpański dziennik sportowy ''
Mundo Deportivo'' przeprowadziło wywiad z legendarnym piłkarzem Barcelony, a aktualnie jej trenerem Luisem Enrique. Spotkanie odbyło się w domu
Lucho, dzisiaj w godzinach popołudniowych. Trener Blaugrany został zapytany m.in. o transfer Suareza, taktykę jaką będzie stosował oraz podał skład jakim prawdopodobnie będzie zaczynał ligę.
Mundo Deportivo: Po latach spędzonych w Romie, Celcie przyszedł wkońcu czas na powrót do domu, jak się pan z tym czuje?Luis Enrique: Na pewno nie było łatwo, najgorsze jest zawsze to, że twoja rodzina na tym może cierpieć, chodzi mi tutaj głównie o same przeprowadzki i nie ukrywam, że moja rodzina w tym wypadku nie była zadowolona z mojej decyzji, ale taki jest już sport... Jeśli się coś kocha, to się do tego dąży.
MD: W ostatnich chwilach został dopięty transfer Luisa Suareza, kogo to decyzja pana czy może jednak Andoniego Zubizaretty?LE: Z tym transferem, powiem tak, że nie miałem na niego żadnego wpływu, to już zależało od Andoniego. Moim zadaniem teraz jest wkomponowanie go w skład. Ogólnie cieszę się, że transfer doszedł do skutku, Luis jest znakomitym graczem, który jest waleczny i silny, tego nam na pewno trzeba w drużynie. Z drugiej strony jakby opcja kupna Luisa się nie udała, to nie byłbym jakoś wyjątkowo rozczarowany.
MD: Luis Suarez kosztem Alexisa Sancheza? Zgodzi się pan z tą ''wymianą''?LE: Jak już mówiłem, z tym transferem nie miałem jakichkolwiek styczności, ale wiem jedno, że Luis na pewno będzie pełnił w moim zespole kluczową role.
MD: Wszyscy piszą o rewolucji w Barcelonie i o taktyce, co pan powie na ten temat?LE: Może nie tak rewolucja co odmłodzenie kadry. U mnie każdy młody piłkarz dostanie swoją szanse w podstawowym składzie, ale dopiero wtedy, gdy przyjdzie na niego czas. To nie musi być zaraz, może to być nawet w połowie sezonu. Ale daje słowo, że nikt nie ucierpi. Taktyki nie będe zmieniał, standardowo Tiki-taka, posiadanie piłki i szybkie podania, to jest obowiązkowa taktyka w Barcelonie, której nie będe zmieniał z uwagi na to, że dała nam wiele radości w ostatnich latach. Formacja natomiast będzie się zmieniać, ale tą nominalną będzie oczywiście 4-3-3 i niekiedy 3-4-3.
MD: Javier Mascherano czy Sergio Busquets na DM? Claudio Bravo, a może Ter Stegen w bramce?LE: Zarówno Mascherano jak i Busquets są mi potrzebni w składzie i będę na pewno stosował wiele razy rotację na tej pozycji pomiędzy tymi dwoma. To jest ta jedna pozycja, w której mam wielki dylemat, ponieważ obaj w pre-sezonie spisywali się bardzo dobrze. Wybór spewnością poznamy w pierwszym meczu ligowym. Ter Stegen jest jeszcze młody i nie znający hiszpańskiej piłki, więc w pierwszym meczu postawie na zdecydowanie doświadczonego Claudio Bravo, a później zobaczymy kto kogo wygryźie z pierwszego składu.
MD: Ostatnie pytanie, kto na prawą obronę?LE: Zdecydowanie Dani Alves, może w ostatnim sezonie nie spisywał się rewelacyjnie, ale ja widzę pozytywną zmiane w jego stylu grania. Montoya także będzie dostawał ode mnie minuty, a nawet może kiedyś zawita do podstawowego składu, zobaczymy.