Panowie... Są dwie zasadnicze sprawy.
Pierwsza to przetłumaczenie.
Druga nagrywanie komentarza.
Co do drugiej to:
Dzięki Pentozie,który jako pierwszy w historii dał nam coś takiego zajebistego jak komentarz po polsku, mogłem znając pliki odpowiedzialne za piłkarzy..np.Dograć ,nagrać kwestie NP. TRZCIŃSKI PRZY PIŁCE..zobaczymy co zrobi? plus nazwiska kolegów,bo zrobiłem swoją drużynę z kumpli. Nagrałem,zastąpiłem i włożyłem do gry. To były czasy że zdjęcie można było wkleić jako zawodnika! I co? Biegnie mój kumpel,który wygląda jak on sam i jeszcze w komentarzu jest Mikołaj Baranek(np) Kumple ocipieli! Póżniej stwierdziłem że mój kumpel aktor ma lepszy głos i poprosiłem go o dogranie 50 nazwisk kolegów i reprezentacji POLSKI w której nie było wszystkich nazwisk.Aaa i LECHI GDAŃSK. ZAJEBIŚCIE SIE GRAŁO! Ale póżniej połączyłem Szpaka,Borka i Pentoze razem! i Malina!
Wracając do żeczy.Naranie zawodowo głosu to wyższa szkoła jazdy.Czyli zanim nagrasz jedną kwestie musisz to przetrenować kilka-kilkanaście razy-odsłuchac i wyżezbiic Piękny tekst. Bywałem aktorem i wiem co mówie,ale kolega aktor,którego poprosilem przypiwku grając oczywiscie w PESA sypnoł jak z rekawa.. jak chcesz ?tak?srak? I były emocje-dykcja i ...Zajebista GRA W PESA! Więc trzymam kciuki Tommy! Nagrywanie głosu jes t bardzo wazne! Dasz RADĘ! Ale jak będziesz miał bazę do nagrywania,to nie spiesz się! Powodzenia w projekcie i wielki szacun dla Pentozy!
Oczywiśćie że nie jest to łatwe, zważywszy uwagę na fakt, że nagrywanie komentarza nagrywa się przy mikrofonie a nie przy oglądanym meczu. Spróbuje sam coś wymyślić, zrobię tak jak mówię, krótka próbka możliwości, tym razem bezpośrednio z gry. Udostępnię, posłuchacie, ocenicie. W końcu robię to dla was a nie dla siebie. Nie problemem jest dla mnie wymienić 14 tys. nazwisk, ale problemem zawsze będą kwestie w których musisz umieć szybko się odnaleźć "na niby" w meczu. Póki co jakiś plan jest, postępy idą szybko.
Ja to ja, opowiadam wiersze dla poprawy dykcji, nagrywam hip hopowe kawałki, czy nagrywam luźne kwestie w domu dla własnej wiedzy. Może i stąd mój głos jest bardziej donośny od mniej doświadczonego kolegi Dziadka.
Kwestie poprawię w osobnym okresie, ale gdyby kiedyś pojawiło się pytanie o nowe dograne nazwiska do gry... będziemy do dyspozycji
wypraszam sobie;d ja rezygune z braku czasu nie umiejetnosci;)
Spokojnie, nie byłeś jedyny, któremu się przypomniały inne sprawy po zobaczeniu tylu kwestii
Mnie też reanimowano po przeliczeniu plików
))
ja mailem 30 chetnych. zobaczyli ogrom pracy (to sie tak tylko latwo mowi) to niestety zostalo 5 w tym jeden gigant ktoremu jestem wdzieczny. Moge pomoc zapraszam na PW.
Na ten moment, robi się selekcja sama z siebie. Pamiętam jak była tutaj grupka chętnych do robienia własnego Spolszczenia do PES, bo za czasów kiedy Ja i kriss jeszcze ze sobą współpracowaliśmy, chcieli zrobić zdrową konkurencję. Nie pamiętam kto, ale temat był chyba ciągnięty ze 3-4 tygodnie, niby jakieś postępy były, niesamowicie podobne do naszych skopiowanych z poprzedniego roku, aż w końcu projekt zawiesili bo zobaczyli ile trzeba się poświęcić. W tym roku co prawda nie było konkurencji, chociaż przez własną głupotę wysłałem krissowi przetłumaczony miesiącami plik z ostatniego spolszczenia a on je wydał jako swoje... Pamiętacie? Niby 100 % przetłumaczonego "Nieoficjalnego Spolszczenia", które w rzeczywistości nie miało nic nowego przetłumaczonego, bo ja osobiście tego nie zaczynałem. Baaaa, jeśli nawet jesteście spostrzegawczy zobaczycie że skopiował tak samo wstęp na forach (mój wstęp!) z Nieoficjalnego Spolszczenia PES 2015
)) Mimo kilku tysięcy wyświetleń więcej od naszego, dalej byłem uparty i dopiąłem swego. Przygotowałem chyba najlepsze tłumaczenie w mojej skromnej karierze dla ludzi, którzy i kochają PESa i marzą o tym żeby mieć je w pełnej Polskiej Wersji językowej z ikonkami i wszystkim innym, i dla tych którym dalej się wydaje, że to ja bez krissa nie potrafiłem sobie poradzić... W praktyce wyszło zupełnie odwrotnie... I mam szczerą nadzieję, że dopnę tego samego z Polskim Komentarzem!