REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Myślicie że można tej stronie ufac? Bo z kilkoma zawodnikami się pomylili jak np z Cazorla który w grze nie ma 88 overalla
a dlaczemu nie? skoro są spisani z demka
co do licencji, no to wiadomo, że pes fify nie przeskoczy, dlatego ułatwiają patchowanie gry, pod pewnymi względami jest to nawet pozytywne bo np taki Real M. w pes2016 miał tylko białe i szare stroje, bez możliwości edycji, a teraz będzie można sobie wgrać 4 różne komplety
osobiście boli mnie olewka europy wschodniej, mają licencje na Champions League i LE a jak na razie posiadają licencje aż na 4 zespoły z europy wschodniej: Dinamo Zagrzeb, CSKA Moskwa, Besiktas, Dinamo Kijów
może pod względem medialnym liga holenderska i szkocka są popularniejsze od tych ze wschodu, ale pod względem faktycznej siły to po 5 najsilniejszych ligach w europie: hiszpańskiej, niemieckiej, angielskiej, włoskiej, i francuskiej plasuje się liga rosyjska, dalej portugalska, ukraińska, belgijska, turecka, na ten moment nawet liga czeska, szwajcarska, chorwacka, grecka wyprzedzają w rankingu uefa ligę holenderską
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEkonami pozwala sobie na załączenie w pesie całej fejkowej 2 ligi angielskiej, to dlaczego nie pozwoli sobie na załączenie wszystkich zespołów z LM i LE? jeśli na przeszkodzie stoją licencje, to niech będą fejkowe, społeczność pesa poradziłaby sobie z tym fantem
to samo tyczy się bundesligi, nie chce mi się wierzyć, że istnieje zapis prawny zakazujący stworzenia w grze komputerowej fejkowej ligi niemieckiej, na pewno jest to w jakiś sposób do przeskoczenia
pamiętam jak konami w pesie 2014 tłumaczyło się, że nie ma w grze stadium creatora znanego z poprzednich części bo fifa na wyłączność wykupiła santiago bernabeu i camp nou, no i z tego względu nie może być stadium creatora, czy można wymyślić równie głupie tłumaczenie? no chyba nie.
i podobnie się tłumaczą z ligą niemiecką, nawet jeśli chodzi o to, że w fejkowej lidze niemieckiej nie mogliby umieścić Bayeru, Borussi, i Shalke 04, to co za problem? byłyby normalnie w other european teams, a gracz samemu podmieniłby je w właściwe miejsca w edit mode, no ale najwidoczniej konami myślenie boli
odnośnie tych drugich lig, ok, fajnie, że są, no ale żeby nie było ani jednego stadionu w granicach 10-20 000 pojemności...
podoba mi się gameplay i gierkę na pewno kupię, ale irytuje mnie jeszcze jedna sprawa, syntetyczna otoczka, generalnie sztuczność, meczom brakuje klimatu, pod tym względem fifa prezentuje się znacznie lepiej.
nie ma kibiców wymachujących dużymi flagami za bramką w trakcie meczu, flagi które są, zawsze są takie same i zawszę rozwieszone w tych samych miejscach, już nie wspominając o tym, że polską reprezentację wspierają hasła po angielsku, po strzeleniu gola od czasu do czasu powinna się pojawić gdzieś na trybunach jakaś raca. Jeśli gospodarz przegrywa wysoko np 0-4, to pod koniec meczu stadion powinien być w jakimś stopniu wykruszony z kibiców(tak jest np w nba2k). Przy zmianie zawodnika, rezerwowy powinien rozciągać się za linią boczną, ewentualnie dostawać jakieś instrukcje od trenera. Kontuzje w pesie to porażka, rzadko do nich dochodzi i jest wykonane bardzo marnie. Oprawa audio to temat chyba w ogóle w pesie nie tykany od 10 lat, soundtrack nawet jeśli jest dobry, to składa się zazwyczaj z 5-7 piosenek puszczanych nonstop do porzygu, do komentatora w pes2016 raczej nie mogę się przyczepić, nie ma może za dużo kwestii, ale reaguje żywo. Jeśli ktoś zagra sobie w fifę,a potem w pesa to jedyne co może powiedzieć o oprawie audio meczu w pesie to to, że jest po prostu ujowa, np długa wymiana piłki między bramkarzem i obrońcami powinna być nagrodzona przez kibiców gwizdami i skowytem, przyśpiewki w pesie praktycznie nie robią żadnej atmosfery, posiadają je jedynie nieliczne topowe kluby i w porównaniu z fifą to i tak są strasznie słabe, hymny reprezentacji powinny być autentyczne nagrane w czasie meczu, wyśpiewane przez kibiców, a nie tak jak w pesie, piłkarze poruszają ustami do jakiejś melodyjki midi puszczonej w tle, aż się patrzeć na to nie chce. Urozmaiciłbym również "stadium entrance" nie tak jak w pesie, że w każdym meczu wygląda identycznie, tylko w jednym meczu ujęcie piłkarzy wchodzących na boisko z takiej kamery, w innym meczu z takiej, to też może byłaby ochota oglądać to jak wchodzą na murawę, a nie przewijać od razu
czepiam się, czepiam, ale jak się nie czepiać skoro w ciągu 20 minut wymyśliłem więcej usprawnień atmosfery meczowej niż konami w ciągu 4 lat
poza tym trzeba pamiętać jeszcze o jednym, ta gra nie kosztuje 50zł, sprzedają odgrzewany kotlet za cenę grubo przekraczającą cenę chociażby takich tytułów jak GTA V czy Wiedźmin 3, czyli gier dużo bardziej złożonych od PESa, no to chyba warto wymagać jakiejś jakości...