W przyszłym tygodniu nastąpi uroczysta inauguracja działalności akademii piłkarskiej FC Barcelona. Będzie to pierwsza w Europie szkółka katalońskiego klubu
Informację potwierdził dyrektor biura sportu w urzędzie miejskim Wiesław Wilczyński. Nie chciał zdradzić żadnych szczegółów. - O wszystkim powiem na czwartkowej konferencji prasowej - zapowiedział. Będzie w niej uczestniczył również Xavi Mercé, dyrektor akademii piłkarskich Barcelony. Szkółka będzie nosiła nazwę FC Barcelona Escola Varsovia.
- Od dawna zapowiadałem, że taka akademia powstanie. Spędziłem nad tym projektem mnóstwo czasu, wiele podróżowałem, rozmawiałem, żeby tego dopiąć - dodał jeszcze Wilczyński. Pierwszym pomysłem dyrektora ds. sportu było jednak zaproszenie do współpracy AC Milan. Przed rokiem podał już do mediów informację, że to właśnie włoski klub otworzy w stolicy swoją akademię.
Inauguracja Barcelona Escola Varsovia będzie wydarzeniem bez precedensu nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Do tej pory hiszpański klub otworzył 13 szkółek na świecie: sześć w Meksyku, dwie w Egipcie, po jednej w Kuwejcie, Dubaju, Hongkongu, Japonii i Peru. Dlaczego Katalończycy zdecydowali się na Polskę?
Przełomem mógł być majowy turniej dla dzieci "Białe Orły Cup", w którym wzięły udział największe kluby europejskie, ale oprócz dobrej organizacji i silnej obsady Hiszpanie zobaczyli, jak źle działa system szkolenia w polskich klubach, i ile jest w tej sprawie do zrobienia. Podczas "Białe Orły Cup" Barcelona rozgromiła Legię 7:0, a druzgocący film z tego spotkania na YouTubie, pokazujący bezradność młodych legionistów, obejrzało do dziś ponad 50 tysięcy osób.
Szkółka Barcelony - La Mas~a - uważana jest dziś za najlepszą na świecie. Z niej wywodzą się piłkarze wygrywający Ligę Mistrzów, reprezentanci Hiszpanii, mistrzowie świata i Europy: Valdés, Puyol, Piqué, Xavi, Pedro, Fabregas. W La Mas~a wychowywał się najlepszy piłkarz świata Argentyńczyk Leo Messi. W ostatniej dekadzie co piąty adept tej szkółki został zawodnikiem klasy światowej. Jeśli nie sprawdzi się w Barcy, to przechodzi do innych klubów hiszpańskich lub gra za granicą. W Polonii Warszawa przez półtora sezonu występował Andreu Mayoral, Katalończyk z urodzenia i wychowanek Barcelony, który z powodu zbyt wysokich wymagań finansowych musiał opuścić drużynę "Czarnych Koszul".
Nie wiadomo na jakich zasadach oprze swoją działalność akademia w Warszawie. Ale w ciemno można założyć, że Hiszpanie będą chcieli zagospodarować kilka boisk, wybudować internat, nawiązać współpracę ze szkołami. Tak to działa w Barcelonie. Idealnym miejscem dla takiej akademii byłyby tereny Hutnika Warszawa na Bielanach należące do miasta, od wielu lat znajdujące się w kompletnej ruinie.