I Mathieu i Vermaelen spełniają wymagania Lucho, z racji jego wizji gry potrzebował kogoś lewonożnego mogącego występować jako boczny defensor (z racji braku nominalnych skrzydłowych ich miejsce w trakcie gry będzie zajmował Alba i ktoś na prawej stronie).
Pique katastrofa w meczach towarzystkich, ale za to Bartra świetny, oby tego nie zepsuł, na razie swoimi występami mnie kupił, pewniak do pierwszego składu.
Dodatkowo Rakitic i Samper, zdecydowanie dotychczasowi dwaj wygrani presezonu, fajnie mieć kogoś, kto walczy i jest ruchliwy w środku pola.
Co do bramkarzy, to Bravo zawalił kompletnie gola z Napoli, więc pewnie Ter Stegen (znakomita gra nogami!) jest bliżej pierwszego składu.
Ciekawe jest też to, że zapanowała tendencja do lekceważenia Barcy w kwestii nadchodzącego sezonu (że słabe transfery, cienias Enrique itp.), a mi w sumie coraz więcej rzeczy się podoba. Jak już pisałem Lucho chciał dwóch lewonożnych stoperów i ich dostał, więc może nie będzie popierdółką i będzie potrafił wykrzesać z gwiazdek jeszcze odrobinę więcej (chociaż w Pique i tak już nie wierzę). Po odejściu Afellaya kadra jest już praktycznie zamknięta i na żadnej z pozycji nie ma powodów do narzekania (poza prawą obroną/skrzydłem, ale Cuadrado już się pewnie nie uda, a Alves lubi grać do przodu, to może się odnajdzie w bardziej ofensywnej grze, niż u Martino i Tito).
Będzie ciekawie, Bayern i Real piekielnie mocni.