Benfica: Ramires sprzedany do Chelsea
Oba kluby zakończyły negocjacje dotyczące transferu rozgrywającego Benfici Lizbona - Ramiresa Santosa do Nascimento. Wczoraj wieczorem mistrz Portugalii potwierdził swoją zgodę poprzez stronę portugalskiego Komitetu ds. Rynku Papierów Wartościowych (CMVM).
W komunikacie dostępnym dla wszystkich na stronie wymienionej wyżej instytucji czytamy, że:
"Klub Sportowy Benfica Lizbona zgodnie z artykułem 248 Kodeksu Papierów Wartościowych informuje, iż osiągnięto wstępne porozumienie z Chelsea FC w sprawie sprzedaży praw sportowych i gospodarczych do zawodnika - Ramires w kwocie 22 milionów euro.
"Informujemy również, że porozumienie to zostanie sfinalizowane po badaniach medycznych zawodnika na które klub wyraził zgodę, a także po podpisaniu umowy zawodnika z zespołem Chelsea."
Chelsea FC nie ma w zwyczaju informować o jakichkolwiek transferach do klubu, przed podpisaniem umowy z zawodnikiem, więc kibice muszą uzbroić się w cierpliwość.
Jak podaje jednak serwis "O Jogo" Ramires dzisiaj przejdzie testy medyczne i podpisze kontrakt wiążący go z klubem na następne 5 lat.
Biorący udział w transakcjach Kia Joorabchian, dyrektor Jazzy Limited, które otrzyma 11 milionów euro (50% całej kwoty) z tego transferu mówi o Ramiresie w następujący sposób:
"Ramires jest bardzo dynamicznym graczem. Gdybym miał go porównać do kogoś z Premier League to wybrałbym Stevena Gerrarda.
"Odniesie w Anglii sukces. Jest utalentowanym pomocnikiem biegającym od jednego pola karnego do drugiego. Nie przestaje biegać i walczyć przez 90 minut meczu. Będzie wzmocnieniem dla każdego klubu ligi angielskiej."
Obecność dodatkowej strony w całym przedsięwzięciu martwiła wielu fanów, którzy pamiętali jakie kłopoty prawne miał West Ham United po transferach Carlosa Teveza i Javiera Mascherano (przy obu udział miał Joorabchian). Wydaje się jednak, iż Chelsea rozwiązała ten problem i bez ryzyka ściągnie Ramiresa na Stamford Bridge. Oby Brazylijczyk odnalazł się w Premier League tak dobrze jak Tevez i Mascherano.
23-latek w rozmowie z "A Bola" podziękował kibicom z Lizbony.
"Mam nadzieję, że wszyscy zrozumieją tą decyzję. Taka jest piłka. To rozwiązanie jest dobre dla mnie, jak i dla klubu.
"Uwielbiam Benficę; na zawsze pozostanie w moim sercu. Nie zapomnę wsparcia jakie otrzymałem od fanów, mistrzowskiego sezonu i wspaniałego roku spędzonego tutaj. Benfica ma świetnych fanów, liczę, że będzie wygrywała kolejne trofea, będę jej kibicował.
"Właśnie tu zostałem po raz pierwszy ojcem. W tak krótkim czasie spotkało mnie tak wiele dobrych rzeczy. Mam nadzieję, że każdy zrozumie, iż przenosiny do Londynu są dla mnie lepsze pod względem osobistym, finansowym, a także sportowym" - zakończył.
Nie pozostaje czekać na komunikat ze strony Chelseafc.com