Powiem tak , w pesa grałem od dostania playa 1 ponad 11 lat temu .
Już wtedy mnie zachwycił
Na PC co rok pes był co raz lepszy i realistyczny ( fifa to była daleko , jakby utknęła w średniowieczu po za licencja na zespoły i ciekawszym trybem kariery nie miała nic ; ) ) Pes 2009 był w samym sobie najbardziej realistycznym odzwierciedleniem piłki nożnej w grach nawet fifa 2010 moim zdaniem jest nadal w tyle . Niestety Pes 2010 nie jest już zachwycający , raczej to już nie to samo zagrać z kolega dla zabawy i frajdy .
Po raz pierwszy kupiłem oryginał gry żeby pograć w trybie online czego dotychczas nie robiłem i się zawiodłem . Więcej w takich meczach jest szczęścia niż umiejętności jakiegoś z grających graczy . Piłkarze maja zbyt spowolnione reakcje i ruchy (chyba że mam na klawiaturze przyciski do dupy bo na joysticku jest jeszcze gorzej ) , wiem można się i do tego przystosować i nadal się cieszyć grą , ale są jeszcze 2 bagatelne błędy w rozgrywce . Są to na pewno faule czasem za ostry wślizg w polu karnym od tyłu nie ma nawet faulu , a czasem zostaje podyktowany karny i jak tu to nazwać graniem ? Kiedyś się narzekało że w pesie 09 faule są zbyt często , ale teraz to już trzeba się namęczyć żeby dostać tą czerwona kartkę . Kolejny punktem jak dla mnie jest zmiana zawodników , co niewątpliwie najbardziej wpływa na rozgrywkę jeśli chodzi np o obronne . W poprzednim pesie szło to gładko zawodnik im bliżej piłki tym gracz steruje . Lecz teraz nawet jeśli włączymy opcje żeby samemu zmieniać zawodników nie dostajemy tych co są najbliżej piłki lub tych co byśmy chcieli .
Sam nie wiem może to tylko subiektywna paplanina po 5 dniach graniach i zbyt wielkie przyzwyczajenie do poprzednich wersji