Odcinek 4
Pojechałem do siedziby klubu na kolejny trening. Kilka minut przed wyjściem na boisko przekazałem Viktorowi listę piłkarzy, gdzie każdy był szczegółowo opisany.
Bramkarze:
1.Aleksei Matrossov [EST] (19 lat) - Bramkarz, który będzie zmiennikiem pierwszego golkipera. Jest melodią przyszłości. Zobaczymy co z niego wyrośnie. Na razie niech się ogrywa.
12.Sergei Sorokin [EST] (18 lat) - Kolejny z młodych bramkarzy. Ma dopiero 19 lat, a już mógłby grać na poziomie słabszych klubów naszej ligi. Coś na wzór Matrossova. Liczę, że z obu coś wyrośnie. Narazie trzeba poczekać. Obaj będą zmiennikami.
18.Sergei Lepmets [EST] (22 lata) - Nie dawno skończył rozgrywki w reprezentacjach juniorskich, a już jest najlepszym bramkarzem Estońskiej ligi. Aż strach pomyśleć co stanie się, gdy będzie miał 30 lat. Ostoja naszej bramki, której nie pozbędziemy się za żadne pieniądze. Trudno będzie wygryźć go ze składu.
Obrońcy:
2.Andrei Kalimullin [EST] (31 lat) PO - Jeden z najbardziej doświadczonych zawodników w zespole. Jedyny prawy obrońca jakiego mamy w kadrze. Gra na średnim poziomie, ale na razie trzeba z niego korzystać.
3.Taijo Teniste [EST] (21 lat) LO - Utalentowany obrońca, który będzie grać w pierwszym składzie. Miejmy nadzieję, że nie zawiedzie, a jego talent będzie się prawidłowo rozwijał.
4.Igor Morozov [EST] (20 lat) ŚO - Podstawowy obrońca. Na środku jest jednym z najlepszych piłkarzy Meistriliigi, a to wciąż początkujący zawodnik.
14.Anton Aristov [EST] (22 lata) ŚO - Zawodnim rezerwowy. Jeden z pierwszych do odstrzału. Na środku obrony mam pięciu piłkarzu, a wystarczy mi czterech. Mimo, że umiejętności ma na solidnego rezerwowego, to inni zawodnicy mają swój potencjał.
16.Alexandr Volodin [EST] (21 lat) ŚO - Kolejny z młodych gniewnych. Będzie on zmiennikiem dwóch stoperów. Czas pokaże co z niego wyrośnie.
19.Maxim Podholjuzin [EST] (16 lat) ŚO - Nasz najmłodszy zawodnik. Jest on najbardziej utalentowanym estońskim obrońcą. Mówi się, że za 2 lata będzie ostoją drużyny narodowej. W tym sezonie częściej będzie w zespole juniorów, ale czasem zagra.
21.Alexandr Kulinits [EST] (17 lat) LO - Zawodnik który przyszedł z juniorów. Igor Szczęsny mówił, że może on powalczyć z Teniste o miejsce na lewej stronie obrony. Nie widziałem zawodnika w akcji, więc dam mu trochę czasu. W sumie jest młody.
24.Artjom Artjunin [EST] (19 lat) ŚO - Najlepszy zawodnik reprezentacji Estonii U-19 w której zagrał już 25 meczy. Razem z Morozovem tworzą super duet stoperów. Miejmy nadzieję, że nikt ich nie przejdzie. Artjom puka do drzwi seniorskiej reprezentacji, ponieważ to chłopak ze sporym talentem
Pomocnicy:
5.Maksim Paponov [EST] (19 lat) ŚP - Pomimo młodego wieku gra dobrze w środku pola. Jak narazie będzie zmiennikiem, ale widząc jakie postępy zrobił przez ostatnie 2 lata to sądzę, że za kolejne 2 będzie czołowym zawodnikiem.
6.Aleks Mones [EST] (19 lat) ŚP - Jeden z mniej uzdolnionych piłkarzy w zespole. Na pewno gra dobrze, ale w tej ekipie nie miałby zbyt wielu szans na grę. Kolejny zawodnik z którym mam zamiar się pożegnać.
7.Eino Puri [EST] (21 lat) PP - Super skrzydłowy. Zawodnik, którym interesują się kluby z poza Estonii. Piłkarz o niezwykłym potencjale. Za 2 lata stałby się gwiazdą tak lig jak: Ukraińska czy Rosyjska. Oby nie zmarnował swojego talentu.
8.Konstantin Nahk [EST] (34 lata) ŚP - Najstarszy piłkarz Levadii. Właśnie dlatego jest jej kapitanem. Zastanawiam się ile jeszcze pogra, ale wiem jedno. Nahk skończy tu karierę.
9.Igor Subbotin [EST] (19 lat) ŚPD - Kolejny zawodnik, który będzie dobrym graczem za 2-3 lata. Coraz częściej będzie się ogrywał i z czasem pokaże na co go stać.
10.Eduard Ratnikov [EST] (25 lat) ŚPO - Piłkarz który zostanie wystawiony na listę transferową. Nie jest tak dobry, żeby grać w pierwszym składzie, a w tym wieku jego umiejętności raczej się nie zwiększą.
15.Tomi Saarelma [FIN] (20 lat) LP - Jedyny lewy pomocnik w zespole i jeden z dwóch obcokrajowców. Jeżeli znajdziemy godnego następcę to Tomi usiądzie na ławce.
22.Artjom Dimitrijev [EST] (20 lat) ŚP - Zawodnik, który z miejsca stanie się podstawowym graczem. W miarę upływu czasu stanie się jeszcze lepszy.
Napastnicy:
11.Vitali Leitan [EST] (30 lat) - Nasz najlepszy napastnik. Gwiazda zespołu. Z racji tego iż nie jest młody może zatracić miejsce w składzie.
13.Denis Malov [EST] (29 lat) - Nie reprezentuje sobą nic. Gra na niskim poziomie. Wystawiony na listę transferową.
17.Vladislav Ivanov [RUS] (23 lata) - Znakomity napastnik. Spodziewam się po nim mnóstwa goli. Nie dość, że już jest świetnym graczem to ma jeszcze czas, żeby być o wiele lepszy.
20.Andero Pebre [EST] (17 lat) - Zmiennik głównych napastników. Będą z niego ludzie. Ale to dopiero za kilka lat.
23.Tarmo Neemelo [EST] (27 lat) - Reprezentant Estonii. Jest bardzo dobrym piłkarzem i myślę, że może grać w pierwszej jedenastce.
Jak widać mamy utalentowaną kadrę. Głownie są to zawodnicy od 17 do 23 roku życia. Na pewno będzie trzeba wzmocnić zespół na kilku pozycjach i to bardziej doświadczonymi zawodnikami. Jak na razie wpadło mi w oko kilku zawodników:
-Helveg [DEN] (38 lat) PO - Odense BK
-Baszczyński [POL] (32 lata) PO - Atromitos Ateny
-Piechniak [POL] (32 lata) PP - Bez Klubu
-Kosowski [POL] (31 lat) LP - APOEL
-Sow [SEN] (33 lata) LP - Nimes