Ewald Lienen zwolniony. Nowy trener TSV!
Te doniesienia potwierdzają że TSV ma dosyć gry w 2. Bundeslidze. Z posady trenera zwolniony został Ewald Lienen. Nie znamy dokładnych powodów zwolnienia, ale przypuszczać można że zarząd monachijskiego klubu uznał że Lienen nie jest trenerem który wprowadzi TSV do najwyższej klasy rozgrywkowej. Sam trener nie wypowiedział się na temat zwolnienia, i wyjechał z Monachium.
Nowy trener został przedstawiony na dzisiejszej konferencji prasowej. Został nim 49-letni Lothar Matthäus, były piłkarz lokalnego rywala TSV, Bayernu Monachium. W swojej karierze trenerskiej prowadził takie drużyny jak Red Bull Salzburg, Partizan Belgrad czy reprezentację Węgier. Z TSV podpisał roczny kontrakt, który automatycznie przedłuży się jeśli Matthaus wprowadzi zespół TSV do 1. Bundesligi.
Wywiad z Matthausem:TSVtv: Czemu zdecydował się Pan zostawić reprezentację Bułgarii dla TSV?Lothar Matthaus: Podczas gdy szukałem pracy, nie zgłosił się po mnie żaden klub z 1. oraz 2. Bundesligi więc postanowiłem nie podejmować pracy w Niemczech, gdy taka nadeszła postanowiłem wrócić do Niemiec. Umówiłem się z prezesem bułgarskiej federacji że jeśli znajdzie trenera, będę miał wolną rękę. Znalazł i mogłem przyjść do TSV. Dlaczego TSV? To klub z miasta w którym przeżyłem piękne chwile, mam nadzieję że kibice Bayernu nie będą mieć mi tego za złe.
TSVtv: Zapoznał się Pan już z zespołem. Jak wygląda sytuacja kadrowa?
LM: Jest fajnie, są doświadczeni zawodnicy, którzy na pewno mi się przydadzą bo nie można opierać zespołu tylko i wyłącznie na młodych piłkarzach. Myślę że personalnie wygląda to dobrze, aczkolwiek jeśli chcemy myśleć o awansie to musimy się wzmocnić. To na jakich pozycjach, nie jest jeszcze wiadome ale na pewno w pierwszej kolejności wzmocnimy te na których mamy najgorszą sytuację.
TSVtv: Co chce Pan osiągnąć z drużyną TSV?
LM: No zdecydowanie w pierwszej kolejności chcemy awansować do 1. Bundesligi. W pierwszym sezonie puchar to będzie miły dodatek, ale i jedyny sposób na to aby w przyszłym sezonie zagrać w europejskich pucharach, aczkolwiek o tym jeszcze w ogóle nie myślimy. Myślimy głównie o awansie, bo jeśli nie uda się tego dokonać to prawdopodobnie w przyszłym sezonie mnie już tutaj nie będzie.
TSVtv: Jak podoba się Panu Allianz Arena, dużo zmieniło się w Monachium?
LM: Allianz Arenę oczywiście znałem, niesamowitym będzie prowadzić zespół który gra na tym stadionie bo jest to nieprawdopodobny obiekt. Nowoczesny, bardzo mi się podoba. Mam nadzieję że kibice dopiszą i trybuny nie będą świecić pustkami. W samym mieście nie zmieniło się dużo, ale miasto na pewno jest ładniejsze, i nowocześniejsze. Bardzo podoba mi się Monachium i między innymi dlatego tutaj wróciłem.
TSVtv: Dziękujemy za rozmowę, i życzymy awansu do 1. Bundesligi. Na koniec, chce Pan coś przekazać kibicom TSV?
LM: Chcemy abyście wspierali nas jak najlepszym dopingiem, potrzebujemy Was! Postaramy się zrobić wszystko co w naszej mocy aby awansować, i zdetronizować w końcu Bayern! Tak, aby mówili że Allianz Arena to stadion TSV a nie Bayernu. Liczymy na Was!