Po świetnym sezonie 2010/2011 w którym Blaugrana wygrała Ligę Mistrzów i Ligę hiszpańską kolejny sezon 2011/2012 będzie o wiele cięższy niż można było się tego spodziewać. Transfery, kontuzje i choroby to przyczyny które sprawiły iż Barca jest mocno osłabiona przed nadchodzącym sezonem 2011/2012, pieniądze od Katarczyków się przydadzą.
Ale po kolei, po tym jak w Londynie, na słynnym Wembley puchar Ligi Mistrzów w górę podniósł Eric Abidal, który wrócił z piekła do nieba i wydawało się, że w tym niebie już zostanie. Niestety choroba powróciła do Francuza ze zdwojoną siłą i decyzja mogła być tylko jedna - zakończenie kariery. Kolejne wieści nie były równie dobre, Afellay postanowił wrócić do Holandii by tam się leczyć i został ponownie piłkarzem PSV. Roman Abramowicz z londyńskiej Chelsea kusił długo Davida Ville aż go skusił i tak oto Hiszpan przeniósł się na Stamford Bridge za 39 000 000 €. Oprócz tego kontraktu nie przedłużył Pedro Rodgriguez, który pokłócił się z Messim, a także Guardiolą po czym odszedł do Juventusu Turyn. Atak okrojony po całości bowiem nawet młoda krew odeszła z Blaugrany. Tello postanowił przenieść się do Madrytu, a konkretniej do Rayo Vallecano. Cuenca poszedł w ślad Bojana i został piłkarzem AS Romy i tylko 17 letni Deulofeu został na Camp Nou ale nie jest to piłkarz na pierwszy skład. Pomoc jak na razie nie została naruszona ale plotek jest wiele. Niektórzy mają już dość ubóstwiania Messiego przez Guardiole.
______________________________________________________________________________________
Pomoc Blaugrany jednak została naruszona, pewne ogniwo jakim bez wątpienia był Sergio Busquets wyfrunął do Anglii, a dokładniej do Manchesteru, tego czerwonego. Mający dwadzieścia trzy lata defensywny pomocnik miał na pieńku z Guardiolą i za 34 000 000 € wyleciał do czerwonej części Manchesteru, rywalizacja z Villą będzie ciekawa. Do United trafił także di Maria z Realu, który odszedł ze względu na transfer do Królewskich, portugalskiego skrzydłowego, który zwie się Nani. Real zakupił go za 51 000 000 € na specjalne życzenie Mourinho, który chcę zrobić Galaktyczny Real i w końcu obalić hegemonię Barcy, okazja jest bowiem w Blaugranie jeszcze się nie kupuje, a tylko sprzedaję. Oprócz tego do Galaktycznych trafiło dwóch graczy z najwyższej półki, środkowy chorwacki pomocnik Luka Modrić oraz brazylijski prawy obrońca - Maicon. Real miałby za nich zapłacić jakieś 90 000 000 €.
No dobrze, nie ma Villi, Pedro, Busquetsa i innych. Barca jeszcze nie kupuje, Guardiola szuka tych wybranych. Zapewne będą to napastnicy chociaż kto wie, kto wie. Neymar, Aguero, Hulk, Drogba czy Tevez? Nazwiska poznamy niedługo, Mister wszystkich trzyma w niepewności.
______________________________________________________________________________________
Najpierw zaprezentowany został środkowy napastnik, Kolumbijczyk znany wszystkim jako Radamel Falcao. El Tigre bo tak na niego wołają przyszedł z FC Porto za 30 000 000 €. Początkowo miał iść do Atletico Madryt w miejsce Aguero, który poszedł do Manchesteru City jednak Falcao wybrał Barcelonę, wiedział, że miejsce w składzie będzie raczej miał i wolał grać w Blaugranie niż Rojiblancos. Mierzący 177 cm i ważący 70 kg Falcao w poprzednim sezonie ustanowił rekord wszech czasów pod względem ilości strzelonych bramek w Lidze Europejskiej. Z FC Porto wygrał właśnie m.in. Ligę Europejską w finale z Bragą strzelając jedynego gola na wagę trofeum, oczywiście zdobył go głową bo ten element ma opanowany do perfekcji. Dla Kolumbijczyka to ogromny skok w karierze, czy udźwignie go?
Niesamowite, trafić na Camp Nou i być witanym przez 90 000 osób, słyszałem o jakiś problemach naszej ekipie ale nic takiego nie zauważyłem. Kilka osób brakuje ale kilka dochodzi w tym i ja więc wszystko powinno być zrównoważone. Gra w koszulce Barcelony to wyzwanie i muszę mu sprostać. - powiedział Falcao.
Fani Barcelony na całym świecie byli bardzo zaniepokojeni. Odszedł ktoś kto wygrał więcej niż od niego oczekiwano, awansował z Barcy B do pierwszej drużyny i zrobił coś niesamowitego. Nazwisk było wiele, Bielsa, Deschamps czy powrót Rijkaarda jednak wybrano ponownie opcję, która zaszokowała. Przygodę z Europą rozpoczynał właśnie od FC Barcelony, w barwach Blaugrany zagrał 52 razy zdobywając przy tym 34 bramki. Wybrany najlepszym zawodnikiem XX wieku, uważany za najlepszego piłkarza w całej historii piłki nożnej. Miał różne perypetie w swoim życiu ale nie mówmy o nich. El Diez czyli Dziesiątka...
Odchodzi Guardiola, który zrobił z Barcelony w ostatnich latach potęgę. Grali pięknie i w dodatku wygrywali, ale teraz Barca się posypała i muszę te puzzle pozbierać do kupy. Praca w Argentynie wiele mnie nauczyła i nie mogę popełnić tych samych błędów co wtedy. - Diego Maradona.
_______________________________________________________________________________________________
Wieści z Katalonii ...
Podobnie jak w przypadku pierwszy plotek transferowych, tak samo jak po odejściu Guardioli tak i teraz padała masa nazwisk, które były wiązane z Barceloną. Mówiono o Neymarze, Torresie, Aguero, Tevezie, znów pojawił się Drogba, był także Muniain, Llorente czy Eto'o. Z pewnością musiałby być to ktoś na takim samym wysokim poziomie co Falcao. Jak się okazało ostatnie posunięcia Maradony powiązały się z nowo przybyłym na Camp Nou człowiekiem. Blaugrana za tego napastnika zapłaciła 20 000 000 €, ponieważ właściciel klubu stracił do tego gracza cierpliwość. Wziął także pod uwagę wcześniejsze transfery do jego klubu i niskie ceny za graczy Barcy. Nie chciał on zdzierać, 20 milionów go zadowoliło. Przez 6 lat reprezentował barwy klubu z Madrytu, ostatnio Liverpool i feralny transfer do Chelsea. Wszyscy wiedzą o kim mowa, panie i panowie Fernando Torres!
Ostatni sezon był tragiczny. Musiałem coś z tym zrobić, wpłynęła oferta od Barcelony i postanowiłem się przenieść. Zmienić coś i odrodzić się. W ojczyźnie powinno być to łatwiejsze. Konkurencja w ataku bardzo wielka więc muszę się zmobilizować, wiem, że w każdym spotkaniu nie zagram, jednak Barca rywalizuje na tylu frontach iż zawsze okazję dostanę i muszę się zaprezentować dobrze. Atmosfera w klubie jest wspaniała, nie spodziewałem się, że FC Barcelona to tak wspaniały klub w wewnątrz. Wstydzę się tego bo przecież jest tutaj tyle wybitnych osobistości. Przechodzimy lifting, który musi wyjść na lepsze. Popieram te wszystkie słowa o odświeżeniu, Guardiola odszedł w wielkim stylu. Teraz trenerem jest człowiek legenda tego sportu, który dwoma słowami potrafi sprawić iż patrzymy inaczej na świat. Sezon za pasem, a ja jestem zadowolony. Warto dodać, że bardzo trudny sezon, jeden z trudniejszych w ostatnim czasie dla nas czyli Barcelony. - Fernando Torres.
Każdy piłkarz ma słabsze i lepsze chwile. Ostatnio Fernando miał ten gorszy okres, jednak jest to świetny piłkarz, a takich Barcelonie potrzeba. Po tym transferze już śmiało mogę powiedzieć, że na razie to koniec z transferami. Nasza kadra jest mocna, jest konkurencja, chociaż zmienników na pozycję obrony nie ma ale to nic. Młodzi są gotowi i nabiorą jeszcze ogłady. - Diego Maradona.
___________________________________________________________________________________
Kadra na sezon 2011/2012
Bramkarze
1. Víctor Valdés
13. José Manuel Pinto Obrońcy
2. Daniel Alves
3. Gerard Piqué
5. Carles Puyol (C)
21. Adriano Correia
24. Andreu Fontàs
26. Marc Muniesa
32. Marc Bartra
33. Sergi Gómez
35. Martín Montoya Pomocnicy
4. Cesc Fàbregas
6. Xavi
8. Andrés Iniesta
14. Javier Mascherano
15. Seydou Keita
20. Thiago Alcântara
28. Jonathan dos Santos
30. Sergio Roberto
34. Rafinha Napastnicy
7. Falcao
9. Fernando Torres
10. Lionel Messi
11. Alexis Sánchez
27. Gerard Deulofeu
Trener - Diego Maradona ____________________________________________________________________________
Transfery? Czas pokaże.
Doszło wielu świetnych graczy jeszcze przed odejściem Guradioli i odeszło kilku świetnych. Na razie nikogo nie zamierzam dokupić ale czas pokaże, muszę się z tą drużyną zapoznać i sprawdzić ich. Myślę, jednak że dwa a może trzy transfery jeszcze przeprowadzę. - Diego Maradona.