SMUDA: "ZASTĄPIĆ MNIE MOŻE TYLKO FORNALIK!"
Eliminacje Mistrzostw Świata 2014 zbliżają się nieubłaganie. Ekipa Biało - Czerwona po ostatnim sukcesie na Mistrzostwach Europy (3. Miejsce; porażka z późniejszymi Mistrzami Europy - Holendrami 3 - 2), została bez trenera, gdyż Franz postanowił zająć się Wisłą Kraków. W rozmowie dla magazynu 4-4-2, zapytany o jego ewentualnego następce, powiedział:
"tylko Fornalik może mnie zastąpić".
Przypomnijmy całą rozmowę:
W - Smuda
D - Dariusz Szpakowski
D: Witam Serdecznie panie trenerze. Chciałem jeszcze raz pogratulować wyniku osiągniętego na Euro.
W: Witam również i dziękuję.
D: Pierwsze moje pytanie to; czy to prawda, że zrezygnował pan z kadry bo ma pan konflikt z panem prezesem Lato?
W: To bzdura. Zrezygnowałem, bo czuję, że nie dałbym rady osiągnąć już podobnego sukcesu jak to 3. Miejsce na na Mistrzostwach Europy. Poza tym brakuje mi adrenaliny i rytmu grania co tydzień.
D: Rozumiem, że teraz w Białej Gwieździe ma pan ten rytm meczowy?
W: Tak. Uwielbiam to. Ta możliwość bycia z zespołem na co dzień, możliwość rywalizowania z innymi trenerami, to to co uwielbiam w tym zawodzie.
D: Miał pan inne oferty?
W: Zgłosił się po mnie Lech, Widzew, Wisła, Legia i Korona. Tak naprawdę byłem trochę rozbity, ponieważ trzy pierwsze kluby już prowadziłem i całkiem nieźle mi to szło, tak więc nie wiedziałem na początku, co zrobić. Jednak z panem Cupiałem umiałem się dogadać najlepiej i nie zostało mi nic, tylko podpisać kontrakt.
D: A co z Reprezentacją?
W: Ja zrobiłem swoje. Mam nadzieje, że trafi w dobre ręce.
D: Czyje np.?
W: Stawiając sprawę jasno, to tylko Waldemar Fornalik może mnie zastąpić. To młody trener, jednakże ambitny. Gdyby postawić obok siebie wszystkich trenerów Ekstraklasy, to na pewno on wyróżniałby się niemożliwie.
D: A dlaczego?
W: To człowiek, który wie co robi. Ma za sobą ciekawą karierę piłkarską, zdobył Mistrzostwo Polski jako piłkarz i to nie raz, świetnie rozumie się ze swoją drużyną, zna się na taktyce.
D: Są jeszcze inni kandydaci według pana?
W: Mnie bardzo podobał się styl pracy pana Benhakkera, jednak nie wiem, czy on i pan Lato będą chcieli jeszcze raz ze sobą współpracować.
D: Obawia się pan meczu z drużyną Fornalika?
W: Ruch Chorzów to zespół, który do Polskiej Ligi wniósł coś, co jest niepowtarzalne wśród innych zespołów. Na przełomie wieku o mistrzostwo walczyły tylko Wisła i Legia, jednak poziom rozgrywki zaczął się z roku na rok wyrównywać i tak mamy np. Zagłębie Lubin, Śląsk Wrocław, Lech Poznań, czy chociażby Polonię Warszawa z 2000. roku, która zdobyła mistrzostwo Polski.
D: Kto zdobędzie Mistrzostwo w tym roku?
W: Jest 16 faworytów i żadnego nie wolno przekreślać.
D: Dziękuję za wywiad i życzę sukcesów z Wisłą
W: Dziękuję bardzo.