Nie zagrałem z powodu nadmiaru żółtych kartek.
Pozycja w lidze: 12 (awans o 1 miejsce).
* * *
Redaktor magazynu "Piłka nożna" przeprowadził ze mną krótki wywiad.
Redaktor: Witaj, Mateuszu. Na początek chciał bym Cię zapytać, jakie to uczucie, gdy wybiega się na boisko w narodowych barwach, mając niespełna 18 lat?
Moja odpowiedź: Gra dla reprezentacji Polski jest wielkim zaszczytem, którego dostąpiłem w bardzo młodym wieku. To piękne uczucie, kiedy możesz założyć koszulkę z orzełkiem na piersi i wspomóc swoją drużynę.
Redaktor: Jak przyjęli Cię koledzy z reprezentacji? Pogodnie i ciepło, czy raczej sceptycznie?
Moja odpowiedź: Zdecydowanie to pierwsze. Wszyscy byli nastawieni bardzo przyjaźnie i serdecznie. Ponadto koledzy dali mi także wiele cennych wskazówek.
Redaktor: Mateuszu, jakbyś ocenił swój występ z Algierią? Co pozytywnego możesz powiedzieć o swojej grze, a jakie widziałeś w niej mankamenty?
Moja odpowiedź: Hmmm, trudne pytanie. Na plus mogę zaliczyć fakt, iż nie bałem się gry, często pokazywałem się kolegom. Gorzej było ze skutecznością. Miałem dwie doskonałe okazje, w których fatalnie przestrzeliłem.
Redaktor: Przejdźmy teraz do innego tematu. Ostatnio otrzymałeś ofertę z Arsenalu Londyn, co skłoniło Cię do odrzucenia jej?
Moja odpowiedź: Nie sądzę, abym wygrał rywalizację o miejsce w składzie z takimi piłkarzami jak Van Persie czy Chamakh. Chcę grać, a nie siedzieć na ławie.
Redaktor: Czyżbyś nie wierzył w swoje umiejętności?
Moja odpowiedź: Jasne, że wierzę w swoje umiejętności, ale ciężko mi jest sobie wyobrazić, by np. Robin Van Persie zasiadł na ławce. Jak na razie Holender jest o wiele lepszym piłkarzem ode mnie.
Redaktor: Czy planujesz odejść po sezonie? Górnik to chyba nie szczyt Twoich marzeń, mierzysz wyżej, prawda?
Moja odpowiedź: Bardzo wiele zawdzięczam KSG, lecz chcąc się rozwijać piłkarsko muszę przejść do mocniejszego klubu. Jeśli dostanę propozycję, która będzie mnie satysfakcjonować, oczywiście, że zdecyduję się na przeprowadzkę.
Redaktor: Jeśli otrzymałbyś ofertę z Osasuny i Bayernu Monachium, którą byś wybrał?
Moja odpowiedź: Naprawdę nie mam pojęcia. W Osasunie miałbym liczniejsze szanse na grę, lecz przechodząc do niemieckiego klubu na pewno bym się więcej nauczył. Na rozmyślenia przyjdzie czas wtedy, gdy taka sytuacja zaistnieje.
Redaktor: Dziękuję Ci za wywiad i życzę dalszych sukcesów sportowych, a także w życiu prywatnym. Do usłyszenia.
Moja odpowiedź: Również dziękuję. Do zobaczenia.