No dobra teraz ja
Po "przetestowaniu" obu kopanek pisze co nastepuje:
Moze na poczatku ustawienia grafiki:
rozdzielczosc gry 1680x1050 - monitor 22" wszystkie detale na max - karta dosc mocna takze zadnych przyciec nie ma, wogole gra ma male wymagania.
Pes spisuje sie calkiem zajebiscie pod tym wzgledem, chodzi elegancko i plynnie, wyglada ladnie i doladnie aczkolwiek F bije go pod wzgledem grafiki jak Klichko Adamka.
Ale nie o tym tutaj dzisiaj...
Po rozegraniu paru meczy:
Pierwsze mecze - niewielka konsterancja bo zmiany do demo v1 zauwazalne na samym poczatku i trzba bylo sie znowu lekko przestawic z kontrola i "na swiezo" poczuc pada.
Potestowalem na roznych ustaweiniach Unassisted, Semi-assisted, Asysty na OFF poten na ON i mieszane - myslac moze cos nowego fajnego wprowadzili w tym aspekcie czego jeszcze nie bylo i rzczywiscie sporo nowosci, ktore odczowa sie podczas rozgrywki. Polecam pogrzebac w ustawieniach kontrolera i dopasowac swoj styl grania ze sterowaniem. Dla mnie najlepsze rozwiazanie to Semi-assisted (dzieki Lukaszeq), i asysty na OFF i tak juz zostanie.
Po kolejnych meczach i lepszym opanowaniu sterownia rozgrywka zmienila sie diametralnie. Sterowanie stalo sie bardziej przyjemne i intuicyjne, przy czym zaznaczyc tu trzba, iz nalezy delikatnie "kłaść palce" na kontrolerze aby zawodnicy "robili" to czego chcemy. Natomiast przy strzalach - to czego nie bylo wczesniej - tak mi sie wydaje przynajmniej - lepiej czuc mocne i slabe strzaly/podania pod palcami. Krotko mowiac aby pierd...lnac lufe trzba pierd...lnac kciukiem w kwadrat i vice versa.
Dosc fajnie buduje sie akcje, zwlaszcza gdy uzywamy tutaj drugiego sticka (nowosc), ktorym wybiegamy zawodnikami do przodu lub za ich pomoca sciagamy obroncow budujac sobie pole do oddania strzalu lub podania. To naprawde dziala, chociaz jeszcze sporo traningu przede mna aby to opanowac w stopniu podstawowym i wykonywac to intuicyjnie...
Podobnie sprawa ma sie z obrona, czsami fajnei uda sie zablokowac atak ale jeszcze potrzeba torche treningu zeby wiedziec kiedy jakiego sposobu obrony uzyc... Nowy R2+X zadko zadziala tak jak chce, ale jak juz zadziala to zadziala elegancko - potrzeba tu treningu.
Przyszla pora na konkurenta pt "F" i obczajenie co tam fajnego.
pobralem zainstalowalem odpalilem, powiedzialem "ja pierd...le!" po zobaczeniu grafiki - naprwde wypasiona - zwlaszcza na duzej rozdzielczosci z full detalami. PES musi sporo podgonic w tym temacie. Po paru meczach, wlasciwie po pierwszym i tak juz byo podczas kolejnych - zmuła a nie rozgrywka. Wylaczylem. Wciaż bardziej mnie przyciaga do PESa.
Kur...a! PES wymaita pod wzgledem grywalnosci w tym roku! Porownujac ja do poprzednich wersji w aspekcie gameplaya skok niebotyczny chociazby miedzy 11. Bedzie dobry rok! Jak nie dwa lub trzy albo i jeszcze lepiej, bo zadko konami wypuszcza cos takeigo - ostatnio PES6.
Co do wad to nie jestem wybredny ale te animacje... jakis progres do 11 jest ale slaby.
Polecam sie w to wkrecic - jest rytm, sa emocje!
PS.
blur nie przeszkadza, fajny jest - opinia obiektywna
Pozdro!