" Przegrana poprzez własną głupotę.. "
Real Madryt 1-2 Getafe 22' Higuain (Ozil) -
33' Gavilan,
72' Guiza (Gavilan)
42' Hulk
Królewscy niestety ulegli na własnym boisku pod Madryckiemu Getafe 1-2 (1-1). Mecz rozpoczął się dość dobrze. Królewscy często atakowali i po 22 minutach wyszli na prowadzenie. Niestety rywal także nie dawał za wygraną i po kilku minutach doprowadził do remisu. Przed przerwą jeszcze z boiska wyleciał Hulk, który dość ostro sfaulował gracza Getafe. Królewscy od tego momentu zaczęli grać słabo.. Ich gra w ataku była bardzo słaba.. Getafe nadal grało swoje i w 72 minucie zdobyli bramkę dającą im trzy punkty.
22min. - Piłkę na lewą stronę do Niemca zagrywa Ronaldo. Mesut od razu dośrodkował w pole karne, a tam świetnym strzałem głową popisał się Higuain, który zdobył pierwszego gola w tym meczu.
33min. - Obrona Królewskich dostaję piłkę za plecy do której od razu rusza Gavilan. Piłkarz ten nie miał przed sobą nikogo prócz Casillasa i w akcji sam na sam z Hiszpanem zdobył bramkę.
72min. - Dość podobna sytuacja do tej z 33 minuty. Piłkę od Gavilana dostaję Guiza, który następnie lekkim strzałem po ziemi daję prowadzenie Getafe.
No cóż Królewscy przegrali to spotkanie. Punktem zwrotnym w tym meczu była na pewno czerwona kartka dla Hulka po której Królewscy grali tylko słabiej. Po tym meczu ekipa Mourinho traci już cztery punkty do prowadzącej Barcelony.
15. kolejka Ligi BBVA.
Real Madryt 2-0 Real Sociedad
62' Higuain (Benzema),
69' Ronaldo
60' Ramos,
80' Sakho
Sorry, że ten mecz dodaję w taki sposób, ale chciałem już skończyć ten miesiąc.. Te spotkanie było dość ciekawe. Obie ekipy potrafiły stworzyć sobie wiele sytuacji pod bramkowych, ale to ekipa Królewskich potrafiła je wykorzystać. Tutaj znów pierwsze skrzypce zagrał Higuain, który ja na razie jest w swojej najlepszej formie od dwóch sezonów. Także do zwycięstwa przyłożył się Ronaldo, który zanotował swoje 19 trafienie w lidze, a 23 w sezonie. W tym meczu po raz trzecim w tym sezonie czerwoną kartkę dostał Sakho, ale Francuz w tym meczu był jedną z wyróżniających się postaci. Niestety ta wygrana nie zniwelowała starty do Barcelony, która wciąż wynosi cztery punkty.
Wydanie: 51.Podsumowanie Listopada
Tak więc Listopad zakończył się dla Królewskich dość dobrze. W ostatnim meczu pokonali rywala 2-0. Jednak w tym miesiącu Królewscy odnieśli porażkę w ekipą Getafe. Porażka ta powiększyła starte do będącej na pierwszej pozycji Barcelony do czterech punktów. Cały miesiąc zaczął się bardzo dobrze, bowiem już w pierwszym meczu w derbach Madrytu Królewscy pokonali Ateltico aż 6-3. W tym miesiącu ekipa Jose Mourinho zagrał siedem spotkań z takimi rywalami jak: Atletico Madryt, Girona, Sevilla, Racing Santander, Liverpool, Getafe oraz Real Sociedad. Poniżej przedstawimy państwu najważniejsze statystyki i wybierzemy najlepszego i najgorszego piłkarza miesiące oraz wybierzemy najlepszy oraz najgorszy mecz miesiąca.
Statystyki - Listopad
Rozegrane mecze: 7
Wygrane mecze: 6
Przegrane mecze: 1
Zremisowane mecze: 0
Zdobyte bramki: 20
Stracone bramki: 10
Średnia zdobytych bramek na mecz: 2,8
Średnia straconych bramek na mecz: 1,4
Statystyki łączne (sierpień, wrzesień, październik, listopad)
Rozegrane mecze: 25
Wygrane mecze: 22
Przegrane mecze: 3
Zremisowane mecze: 0
Zdobyte bramki: 76
Stracone bramki: 29
Średnia zdobytych bramek na mecz: 3,04
Średnia straconych bramek na mecz: 1,16
W tym miesiącu jak i w pozostałych wybór najlepszego piłkarza był dość ciężki. Z pośród trzech kandydatów do tego miana wybraliśmy jednego, a został nim Gonzalo Higuain. Argentyńczyk w tym miesiącu zdobył aż siedem bramek. Był także ważna postacią w każdym meczu. Często dobrze rozgrywał piłkę, a czasami nawet świetnie ją odbierał rywalom. Szanse na zwycięstwo mieli także tacy gracze jak Ronaldo, który zdobył w tym miesiącu aż 7 bramek, jednakże jego ostatnie mecze nie były porywające. Trzecim zawodnikiem był Sakho. Piłkarz ten jeszcze miesiąc temu był najgorszy, a teraz był w trójce najlepszych. Francuz dobrze czyścił grę, lecz czasami zostawał ukarany kartkami. Nie miej był to udany sezon dla tego piłkarza. Nam pozostaję tylko pogratulować i życzyć sukcesów w dalszej pracy.
Najlepszy piłkarz miesiąca: Gonzalo Higuain
Najgorszy piłkarz miesiąca: Hulk
Najlepszy mecz miesiąca: Real Madryt 6-3 Atletico Madryt
Najgorszy mecz miesiąca: Real Madryt 1-2 Getafe
Cristiano Ronaldo najlepszym piłkarzem 2012 roku!
Początek grudnia w świecie piłkarskim zazwyczaj zaczyna się od rozdania nagród za mijający rok. W zeszłym sezonie najlepszym piłkarzem globu po raz trzeci z rzędu został Lionel Messi, jednak rok 2012 przez Argentyńczyka nie był tak powalający jak jego ubiegłe. W tym sezonie bez wątpienia najlepszym piłkarzem został Cirstiano Ronaldo. Portugalczyk na tą nagrodę pracował od początku zeszłego sezonu. Cały zeszły sezon był sezonem rekordów piłkarza. Portugalczyk zdobył aż 54 bramki. W sezonie tym także błyszczy. Jak na razie Ronaldo do bramki rywala trafił 23 razy. Także ustanowił swój nowy rekord trafiając aż pięć bramek w meczu derbowym. Od dłuższego czasu było już raczej pewne, że to piłkarz Królewskich zdobędzie tą nagrodę, jednak nie wiadome było kto uplasuję się za jego plecami. Tutaj mamy spore zaskoczenie. Pewno wielu z was myślało, że będzie to dwójka Messi, Xavi albo także dobrze spisujący się w zeszłym sezonie David Villa czy też Ibrchimović. Jednak to nie ilość bramek decyduję o złotej piłce. W tym jakże znakomitym gronie prócz Portugalczyka znaleźli się także: Robben oraz Cambiasso. Jest to chyba zaskoczenie dla każdego fana futbolu. Po raz pierwszy od trzech sezonów w pierwszej trójce nie ma Messiego. Robben może dużo bramek nie strzelał, ale jego miejsce na boisku była zawsze podstawą w grze Bayernu. Szczerze przyznam to nie wiem co w tym gronie robi Cambiasso, ale jak widać FIFA wie lepiej. Piłkarz ten w zeszłym sezonie rozegrał dość przecięty sezon, a w tym wystąpił zaledwie sześć razy, także jego pozycja jako trzeciego piłkarza 2012 roku wydaję się być nie uzasadniona.
- " Cieszę się, że ktoś docenia moje starania na boisku. Jak tylko dostaje szanse zawsze staram się je wykorzystać w stu procentach i jak widać to mi się udaję. Zeszły sezon był czymś niesamowitym. Wraz z drużyną zdobyliśmy dwa trofea dwa najważniejsze trofea! W tym również na koncie mamy już jeden Puchar, ale także walczymy o cztery kolejne. Złota Piłkę zawdzięczam trenerowi, kolegą z boiska, kibicom oraz całemu Realowi Madryt bez tych wszystkich czynników na pewno bym teraz tu nie stał. Mam nadzieję, że to jeszcze nie wszystko na co mnie stać. Dziękuje ".
1. Cristiano Ronaldo - 427 głosów
2. Robben - 272 głosów
3. Cambiasso - 119 głosów