Pełna nazwa: Łódzki Klub Sportowy Spółka Akcyjna
Przydomek: "Rycerze Wiosny"
Barwy: biało-czerwono-białe
Data założenia: 1908 r.
Liga: T-Mobile Ekstraklasa
Stadion: Stadion Miejski w Łodzi
Prezes: Jakub Urbanowicz
Trener: Ryszard Tarasiewicz
Kadra na rundę jesienną 2011/2012
Bramkarze:
12. Adrian Olszewski (18 lat)
13. Pavle Velimirović (21 lat)
30. Bogusław Wyparło (37 lat)
Obrońcy:
2. Cezary Stefańczyk (27 lat)
3. Antoni Łukasiewicz (28 lat)
5. Marcin Adamski (36 lat)
6. Piotr Klepczarek (27 lat)
8. Michał Łabędzki (31 lat)
16. Adam Marciniak (23 lata)
18. Szymon Salski (21 lat)
20. Artur Gieraga (23 lata)
25. Marcin Kaczmarek (32 lata)
44. Paweł Golański (29 lat)
Pomocnicy:
4. Tomasz Nowak (26 lat)
9. Marcin Smoliński (26 lata)
14. Dariusz Kłus (30 lat)
15. Radosław Pruchnik (25 lat)
17. Sebastian Szałachowski (27 lat)
19. Aghvan Papikyan (17 lat)
22. Robert Szczot (29 lat)
23. Bartosz Romańczuk (28 lat)
29. Mladen Kascelan (28 lat)
87. Krzysztof Mączyński (24 lata)
90. Jakub Kosecki (21 lat)
Napastnicy:
7. Maciej Bykowski (34 lata)
10. Marek Saganowski (kapitan) (33 lata)
11. Marcin Mięciel (36 lat)
21. Rafał Kujawa (23 lata)
27. Patryk Kubicki (18 lat) ___________________________________________________________________________________
Tarasiewicz trenerem ŁKS! Po awansie do Ekstraklasy wiele wskazywało na to, że trenerem pozostanie nadal ten, który wprowadził tam ŁKS czyli Andrzej Pyrdoł. Trener Pyrdoł jednak postanowił zrezygnować z posady trenera ze względu na jego kłopoty ze zdrowiem i trzeba było rozpocząć poszukiwania nowego trenera. Trener Pyrdoł nie odchodzi jednak z ŁKS, będzie pełnił funkcję trenera koordynatora. ŁKS zdążył przyzwyczaić już, że z braku pieniędzy zatrudniało się tutaj tych, którzy są na miejscu albo byli związani kiedyś z klubem. Nowa Generacja jednak po raz kolejny udowodniła, że nie zamierza amatorsko prowadzić klubu. Nowym trenerem "Rycerzy Wiosny" został 42-letni Ryszard Tarasiewicz, czyli człowiek znany w polskim futbolu. Ostatnio trenował on Śląsk Wrocław, gdzie rozpoczynał piłkarską karierę. Jednak konflikty doprowadziły do tego, że odszedł z Wrocławia. Pan Ryszard zagrał w 58 meczach kadry narodowej, strzelając przy tym 9 goli. Do tej pory trenował dwukrotnie Śląska Wrocław oraz Jagiellonię Białystok. ŁKS jest jego trzecim klubem w trenerskiej karierze. Życzymy powodzenia w Łodzi!
___________________________________________________________________________________
Saganowski: Tu jest moje miejsce! - Bardzo cieszę się, że mogę tu wrócić po tylu latach polskiej czy też europejskiej tułaczki. Bardzo fajnie, że ktoś jeszcze mnie tu chce. Obiecywałem, że na koniec kariery wrócę do ŁKS, a ja nie lubię rzucać słów na wiatr. Dogadaliśmy się z Tomkiem Wieszczyckim i po niedługich negocjacjach podpisaliśmy kontrakt. Trafiłem w czas, zaprezentowany zostałem na fecie, na której świętowano awans do Ekstraklasy. Kibice bardzo gorąco mnie przywitali gromkim "Sagan gool". Cieszę się, że jeszcze ktoś tutaj to pamięta. Tutaj jest moje miejsce, tutaj chcę zakończyć karierę. Kiedy? Tego jeszcze nie wiem. Póki co jestem w formie, więc o tym nie myślę. Mam nadzieję, że uda nam się jakoś pograć w tej Ekstraklasie. Nikt z Nas nie chciałby spaść do pierwszej ligi po roku gry w Ekstraklasie, byłby to także wielki cios dla klubu. Uda się, musi się udać chociaż na pewno nie będzie łatwo. Klubem Łodzi jest ŁKS!!!
___________________________________________________________________________________
Wieszczycki: Nie jest źle... - Sytuacja w klubie nie jest zła. Biorąc pod uwagę to co zostawili poprzedni właściciele i to co jest teraz to można powiedzieć, że jest bardzo dobrze. Cieszę się, że mogę pracować w klubie z tak wspaniałymi ludźmi jakimi są Filip Kenig czy Kuba Urbanowicz. Oni też jednak nieskończonego budżetu nie mają. Będziemy na pewno szukać inwestora, dopinamy umowę z miastem na stadion. Wszystko idzie ku lepszemu. Sprowadziliśmy kilku wartościowych zawodników. Bardzo dobrze, że chcą tutaj przychodzić, bo parę lat temu w ŁKS grali Ci, których nigdzie już nie chcieli. Ekipa była kompletowana parę dni przed rozpoczęciem sezonu. Teraz jest inaczej, oby udało się utrzymać w Ekstraklasie w tym pierwszym sezonie a później wszystko będzie już z górki. Mam nadzieję, że wprowadzimy ten klub na szczyt polskiej ligi!