Na Camp Nou zorganizowano spotkanie charytatywne. FC Barcelona wysłała list do Federacji Togo i zaprosiła ich reprezentację do spotkania towarzyskiego by zebrać pieniądze dla Afryki. Spotkanie rozegrano na zasadzie 90 minut + dogrywka + karne.
FC Barcelona 8:8 Reprezentacja Togo
3:2 po karnych
Sanchez 2', Messi 42', Eto'o 52', Messi 72', Messi (Sanchez) 75', Sanchez (Eto'o) 92', Messi (Sanchez) 102', Sanchez 107' - Ayite (Amewou) 8', Adebayor 78', Adebayor (PK) 80', Boukari 81', Adebayor 90'+, Adebayor (Akakpo) 94', Boukari 111', Boukari 112' Barca wyszła w najmocniejszym składzie i to samo trzeba powiedzieć o reprezentacji Togo, największa ich gwiazda Adebayor także przyleciał do stolicy Katalonii. Wynik mówi dużo, zabawa była przednia. Piłkarze obu ekip nie chcieli skończyć tego meczu po 90 minutach i doprowadzili do dogrywki a następnie do karnych a tam wygrała Barca 3:2. Piękny mecz, dużo bramek czyli to co kibice lubią najbardziej, padło ich aż 16! Na Camp Nou przybyło 93652 osoby co jest fenomenalnym wynikiem! Bilet kosztował na wszystkie sektory 20 euro co dało 1.873.040 euro! Sumka niezła ale piłkarze Barcelony przeprowadzili zrzutę i dali dla Afryki 20 milionów euro! Dla mieszkańców tego kontynentu to wielka kwota a piłkarze nawet nie poczują, że coś dali! Oby więcej takich spotkań! W sumie piłkarze i kibice przeznaczyli 21.873.040 euro a to nie koniec zbiórki!
To najlepszy z możliwych treningów, gra na luzie podczas meczu w którym cel jest szczytny! Zebraliśmy niezłą sumkę dla Afryki i myślę, że od dziś takie spotkania staną się normą, być może jeszcze jedno zagramy przez nowym sezonem, kto wie. Na pewno przy najbliższej możliwej okazji będziemy pomagać Afryce! - Christo Stoiczkow.
Piękne widowisko, piękny cel. Ciesze się, że rozegraliśmy to spotkanie i zebraliśmy trochę pieniędzy dla tych co potrzebują. Czekam na takie spotkanie z reprezentacją Kamerunu <śmiech>. - Samuel Eto'o.
Co ja mogę powiedzieć? Pograliśmy w miłej atmosferze na luzie. Zebraliśmy pieniądze i nic nie pozostaje nam innego jak się tylko cieszyć. - Xavi.