Zapisać się na kartach historii
W poprzednich newsach napisałem, że najwięcej goli w historii ma Laszlo Kubala jednak pomyliłem się bowiem najwięcej ma ich Paulino Alcantara. Zdobył ich aż 357 i to w 357 spotkaniach, potrzebował na to 13 lat.
Obecne statystyki Messiego prezentują się tak (brane są pod uwagę tylko oficjalne rozgrywki): 409 spotkań, 282 bramki i 106 asyst. Do Paulino brakuje mu 75 goli więc jak dobrze pójdzie to Leo pobije ten rekord. Kilka legend zdecydowało się wypowiedzieć na temat tych statystyk i rekordu.
Ja już to mówiłem te 282 bramki są o wiele więcej warte niż te Ś.P Paulino. Gdy on zmarł mnie jeszcze na świecie nie było więc to trochę wyjaśnia. Messi strzela od 2005 roku i już wtedy strzelić gola było szalenie trudno dla tego młodziana a teraz nie ma wcale łatwiej. Jeszcze trochę i Messi udowodni, że jest najlepszym piłkarzem w historii. Pamiętam tą śmieszną wypowiedź Pele " Messi? Niech strzeli 1000 bramek to pogadamy ". Nie chcę tego komentować, czytałem artykuł, który obalił te ponad 1000 bramek Pele. To samo można powiedzieć o Paulino chociaż w przypadku Pelego on był tylko maskotką. W dodatku te 282 bramki są zdobyte w oficjalnych rozgrywkach a nie w spotkaniach towarzyskich z zespołami amatorów jak to miało miejsce w przypadku Pele. Pele pije też do trzech Mistrzostw Świata ale tylko w jednym miał udział, w innym przyćmił go Garrincha a w innym zagrał jeden mecz po czym nabawił się kontuzji. Leo jest wielki w Barcelonie, w Argentynie mu nie wychodzi ale gdy strzeli te 358 goli zamknie usta wszystkim. - Christo Stoiczkow.
Zgadzam się z Christo Stoiczkowem. Messi to fenomen, człowiek Barcelona. Kiedyś porównywano go do mnie a dziś to mnie można porównywać z nim bo on przewyższył mnie w każdym detalu. Fantastyczny piłkarz! Życzę mu aby pobił ten rekord bo to będzie coś niesamowitego. - Diego Maradona.
Cóż ja mogę powiedzieć? Fenomen i według mnie najlepszy piłkarz w historii. Przebija wszystkich innych. Warto zaznaczyć w jakich czasach przyszło mu grać, teraz nie ma już ekip tak słabych jak kiedyś. Oby pobił ten rekord Paulino i zapisał się wielkimi diamentowi głoskami w historii piłki nożnej. - Michel Platini.
Barca TV: Witam Ciebie Leo.
Messi: Witam także.
Barca TV: Twoje statystyki budzą respekt, jesteś w stanie pobić rekord świętej pamięci Paulino Alcantary?
Messi: Myślę, że przy odrobinie szczęścia jestem w stanie to zrobić, nawet chciałbym i nie będę ukrywał, że nie. Priorytetem są trofea klubowe. Potem gdy dane mi będzie odebrać nagrodę indywidualną to będę się bardzo z tego cieszył bo te nagrody to zasługa klubu nie tylko mnie więc nie pracuje tylko na swoje konto ale także na konto Barcy.
Barca TV: Jak skomentujesz słowa trenera Christo, Diego Maradony czy Michela Platiniego?
Messi: Te słowa są na prawdę dla mnie ważne i dziękuje tym trzem legendom futbolu za nie. Christo zaciekle mnie broni i atakuje Pele chociaż nie musi tego robić. Szanuje Pele bo on też jest uznawany za legendę i sam jak byłem mały to go podziwiałem jednak dla mnie zawsze od niego był lepszy Diego Maradona. Czy jestem lepszy od niego? Wątpię i nie mi to osądzać.
Barca TV: Finał Ligi Mistrzów teraz odbędzie się na Camp Nou. Lepszego miejsca na tryumf chyba nie ma, mobilizuje was to jeszcze bardziej do zdobycia tego trofeum?
Messi: Po ostatnich wpadkach nie trzeba nas jeszcze motywować ale zdobyć to trofeum na naszym domu byłoby nieocenione. Mam nadzieję, że dane nam będzie zagrać w tym finale.
Barca TV: Jak skomentujesz klapę Realu i przyjście Hugo Sancheza zamiast Mourinho?
Messi: Szkoda mi ich bo Real w LE? To nie pasuje do siebie. Co do przyjścia Hugo no to zgapili od nas ale od kogo mają się uczyć jak nie od najlepszych <śmiech>? Nie no oczywiście żartuje, to świetne posunięcie, które spowoduje, że Real stanie się jeszcze lepszy.
Barca TV: Nie chcę Cię już zamęczać więc dziękuje za wywiad i życzę powodzenia w zdobyciu trofeum indywidualnych jak i klubowych. Dobrze przygotuj się do sezonu!
Messi: Dziękuje i do zobaczenia.
*Sezon zacznę gdy dostanę stroje, cierpliwości.