12.12.2011 - Przed nami SuperClasico!Przed nami ostatnia w jesienno-zimowej rundzie 15 kolejka Major Soccer League, a w niej dojdzie 26 starcia pomiędzy Los Angeles Galaxy, a Chivas USA, czyli amerykańskie SuperClasico - lokalne derby LA! Do tej pory LA po 14 kolejkach jest liderem Major Soccer League, natomiast ekipa Chivas radzi sobie dużo gorzej. Obecnie lokalny rywal Galaxy znajduje się 13 pozycji z 13 punktami na koncie. Do tej pory w tym klasyku 16 razy górą była ekipa Galaxy. Tylko 3 razy Chivas wygrało to spotkanie, a w 6 meczach padł remis. Lokalne derby Los Angeles trwają od 2005 roku. Jak narazie najwyższe zwycięstwa padały w 2005 roku: Galaxy 5–2 Chivas; w 2006 roku: Galaxy 3–0 Chivas; w 2007 roku: Chivas 3–0 Galaxy; w 2008 roku: Galaxy 5–2 Chivas. Dla obu drużyn jest to najważniejszy mecz w sezonie, bo mecz, który wyłoni ekipę, która będzie panowała lokalną władze. Każde spotkanie derbowe tych drużyn jest rozgrywane na Home Depot Center, także w tym meczu LA jako gospodarz przeniesie się z Rose Bowl, na którym w tym sezonie gra spotkania domowe. Zawsze spotkanie pomiędzy Los Angeles Galaxy, a Chivas USA podnosiło ciśnienie milionom amerykanom, a w spotkaniach nie brakowało wrażeń. Mamy nadzieje, że w najbliższym spotkaniu emocji również nie zabraknie i oczywiście liczymy na 17 zwycięstwo LA Galaxy.
Poniżej przedstawiamy prawdopodobne jedenastki obu drużyn na to spotkanie:
LA Galaxy:Saunders - Hejduk, Gonzalez, Frankin, De La Garza - Birchall, Beckham, Dempsey, Donovan - Kirovski, Robbie Keane
Chivas USA:Dan Kennedy - Boyens, Conrad, James Riley, Pearce - de la Fuente, Lahoud, Beasley, Gavin - J.P. Angel, Ryan Smith
Jak do tego spotkania podchodzą gwiazdy obu drużyn?David Beckham: "Na pewno jesteśmy faworytami tego meczu!"To będzie niezwykłe spotkanie. Początek sezonu rozegraliśmy w kratkę, lecz po czasie weszliśmy w rytm meczowy, który spowodował, że uzyskaliśmy świetną dyspozycje, która w dalszym ciągu trwa. Jesteśmy pierwsi w tabeli, więc na pewno jesteśmy faworytami tego meczu, lecz w derbach wszystko jest możliwe. Rywal nie będzie chciał nam odpuścić i będzie się starał przerywać każdą akcję. Myślę, że jesteśmy jednak dobrze mentalnie przygotowani do tego spotkania. Jesteśmy w stanie wygrać kolejne derby i chcemy to uczynić, by zakończyć rundę z przewagą nad rywalami ligowymi. Juan Pablo Angel: "Nie jesteśmy na straconej pozycji"To dla mnie szczególne spotkanie. Grałem wcześniej dla LA Galaxy i grałem w tym klasyku. Emocje w spotkaniu były niesamowite, a emocje, które wywołują media przed meczem tylko nakręcają tą całą sytuację i dodają presji piłkarzom. W tamtym roku nie udało mi się strzelić bramki grając dla Galaxy, ale w tym roku bronie barw Chivas i zrobię wszystko, by strzelić bramkę i dać zwycięstwo swojemu zespołowi. Mimo, że sezon nie układa się dla nas doskonale, bo jesteśmy dopiero na 13 miejscu w MLS to sądzę, że nie jesteśmy na straconej pozycji, bo derby to derby i tu wszystko może się wydarzyć. Podobnie jak dla LA tak i dla nas to jest najważniejszy mecz w sezonie i wszyscy jesteśmy zmobilizowani na ten pojedynek.