Miło mi Cię Krooger powitać na naszym forum
tak wogóle to wielki wstyd, że tak późno zauważyłem ten wątek
Moja wina
Z miłą chęcią będziemy wspierać Was w naszym marzeniu o Polskim PES
Moim osobistym zdaniem czy to będzie PES 2013 PL czy PES 2014 PL ważne, że coś się dzieje, a wiadomo że takie sprawy muszą trochu potrwać.
Poruszałeś temat słupków sprzedaży PESa. To czy możesz nam chociaż powiedzieć, nawet ogólnie - jaki sposób sprzedaży PESa w Polsce jest w 100% "legalny" i nabija ratio dla Polski??
Sporo PESów zostało sprzedane przez stronkę ultima.pl choć obawiam się, że nasza sprzedaż w tym sklepie zasila "angielski słupek" - ale może się myle?? A co z supermarketami?? Tesco, MediaMarkt, Saturn??? Co ze sklepami internetowymi typu: ultima.pl, merlin.pl, może w krótce amazon.pl???
Chcemy nabić "słupek" dla Polski ale tak szczerze to nawet nie wiemy jak.
Co do największej wady PESa w Polsce - dosłowne strzelenie sobie w stopę - PES 2011 wyszedł w sklepach bodajże dopiero miesiąc lub dwa po oficjalnej premierze na wyspach - a dla przypomnienia napisze, że Premiera w Anglii i tak była przesunięta względem Niemiec, Francji itd. o cały miesiąc. Jeśli mamy nabijać Polskie "słupki" gra musi wyjść w tym samym terminie co chociażby wersja angielska. Nikt nie będzie czekał miesiąc lub dwa - to jest wielka strata dla naszego rynku.
Pytanie, ode mnie prywatnie.
1. Jakie byłyby wasze odczucia gdyby PES 2013 wyszedł w polskiej wersji językowej z napisami i byłaby to jedyna dostępna wersja? W sensie nie można by było przełączyć na angielski.
2. Jakie byłyby wasze odczucia gdyby PES 2013 wyszedł całkowicie po polsku, ale z komentarzem na poziomie tego co jest w wersji angielskiej, czyli raczej średnim?
3. A co powiedzielibyście gdyby PES 2013 wyszedł po angielsku, ale polska "zawartość" byłaby dużo bogatsza? Liga, kluby, nazwiska, herby?
Zaznaczam, że jest to moje PRYWATNE pytanie. "I like to know things" i w związku z tym, że pracuję przy PES takie informacje mogą mi pomóc.
Ad. 1. Tak samo wychodzi niemiecka czy francuska wersja PESa - wielki plus to taki, że wychodzi ona miesiąc przed premierą ogólnej/angielskiej wersji - ja jestem ZA. Proszę pamiętać też, że nie ma czegoś takiego jak wyłącznie wersja polska/niemiecka/francuska
oczywiście jeśli chodzi o PC - na konsoli nic się nie zrobi - na PC ściągamy sobie inny plik językowy i jak komuś nie podoba się brak to go nadrabia. Poza tym z tego co widziałem po premierze angielskiej wersji jest ona dostępna również dla tych którzy grę nabyli wyłącznie w wersji niemieckiej/francuskiej.
Ad. 2. Nie wydaje mi się, aby komentarz wyszedł na średnim poziomie. Na polskim rynku istnieje chociażby taka stacja jak SportKlub i jest ona młoda i potrzebuje reklamy - myślę, że z miłą chęcia zostaliby komentatorami i nieźle im by to wyszło
ja jestem ZA nawet za "średnim" komentarzem. Proszę pamiętać o tym, że tak bardzo kochamy PES ponieważ sami możemy w nim zmienić dosłownie wszystko - jak nie będzie się nam podobał komentarz to go sobie zamienimy chociażby na japoński
Ad. 3. Tutaj niestety docieramy to jednej ważnej sprawy - Piractwo w Polsce. Piraci mają gdzieś to czy będzie polska liga, składy itd. ponieważ ściągają sobie oni patch z internetu. My gracze "orginalni" niestety nie mamy tego luksusu gdyż gramy w PESa ONLINE a więc żadne zmiany nie są dopuszczalne
Jeśli ta dodatkowa "polska zawartość" będzie umożliwiała grę online to jestem baaaaardzo za tak i wolę to niż polski komentarz
Niestety jeśli myślicie o wydaniu dodatku do PESa "Liga polska" ale który będzie służył tylko do gry OFFLINE - to tylko Piraci na tym zyskają, bo będą mieć kolejny powód by nie kupować PESa.
Przepraszam, że tak dużo piszę ale tak już mam ;p
Z pytań, które chciałbym baaaardzo zadać KONAMI:
- dlaczego w trybach TURNIEJ/PUCHAR nie mogą dodać możliwości rozgrywania Kwalifikacji?? Teraz w PESie wybierasz np. Euro2012 ale jest od razu faza grupowa a potem knockout. Chciałbym aby dodali też możliwość włączania fazy grupowej kwalifikacji. Przecież to ich nic więcej nie kosztuje a to naprawdę świetna sprawa. Proszę im przekazać, że FIFA ma swoje "Road to World Cup" a dzięki takiej opcji każdy PES miałby też taką możliwość.
- dlaczego nie można grać ONLINE zespołami "klasycznymi" jak" Niemcy, Anglia, Włochy, Brazylia, Argentyna, Holandia?? Niby to niewiele ale te zespoły są już w grze to czemu są blokowane w ONLINE??
- dlaczego nie można grać ONLINE zespołami z Ameryki Płd.?? To samo pytanie co wyżej....
- dlaczego KONAMI nie umożliwi wgrywania własnej muzyki do gry?? W formacie mp3 - jest to coraz bardziej popularne rozwiązanie w grach
- dlaczego KONAMI nie doda Lig: Niemieckiej, Rosyjskiej, Szkockiej ale ze zmienionymi nazwami graczy i zespołów (jak np. Liga Portugalska w PES2012)??
No to chyba tyle
bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź
bo na pewno te pytania nurtują wielu spośród użytkowników tego forum