Autor Wątek: Wisła Kraków | Epilogue  (Przeczytany 184137 razy)

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 03.09.2009r.
  • Best In The World !!! Manchester United F.C.!!!!
Odp: Wisła Kraków | Podsumowanie rundy jesiennej.
« Odpowiedź #1060 dnia: Lipiec 21, 2012, 14:22:16 »
No no podsumowanko palce lizać. Mieliście 9 punktów straty, ale szybko wróciliście do gry o mistrza. Gdyby nie ten przekręty w PZPNie bylibyście na pierwszym miejscu i patrzyli na resztę stawki z bezpiecznej odległości. Fajne to opisy innych ekip. Liczę na to, że będziecie mieć majstra a Łęczna i Zabrze zostaną w lidze. ;)

12121p

• Gość
« Odpowiedź #1061 dnia: Lipiec 21, 2012, 21:28:12 »
Doskonale podsumowanie. Treściwe, fajnie czyta sie takie intrygi.

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #1062 dnia: Lipiec 21, 2012, 22:46:40 »
podsumowanie królewskie. tak jak kolega wyżej, bardzo fajnie czyta się takie historyjki, każdy zespół tworzy swoje, niepowtarzalne. chociaż motyw problemów finansowych najczęstszy. mnie osobiście cieszy powrót Bartoszka do Bełchatowa, jacyś idioci go w PZPN pozbawili licencji...

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
« Odpowiedź #1063 dnia: Lipiec 22, 2012, 10:31:43 »
Bardzo ładnie opisane, ale mam wrażenie,że nie doceniasz Widzewa..jednak bądź co bądź w tej rundzie pokazali trochę dobrej piłki i co prawda są liderem tylko dlatego,że mieliście 9 pkt straty to jednak tym liderem są i na pewno nie jest to przypadkiem. Myślę,że 2 miejsce jest w ich zasięgu, jednak zgodzę się co do miejsca 1, raczej nikt Wam go nie zabierze.

Offline Pikachu

• Amator
  • *
  • Na forum od: 17.03.2011r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #1064 dnia: Lipiec 22, 2012, 12:33:41 »
W lidze polskiej jesteście hegemonem i nie mam pojęcia kiedy ktoś wam zagrozi. Kwestia kilku spotkań i odskoczysz rywalom na daleką odległość. Widzew zaskakuję, ciekaw jestem czy łodzianie utrzymają taką dyspozycję w kolejnej rundzie. Biton i Brożek strzelają aż miło. Fajne podsumowanie, czekam na dalsze spotkania. Podbij Europę!

Offline pentoza133

• Twórca Dodatków
  • *
  • Dostał Piw: 16
  • Na forum od: 23.08.2011r.
« Odpowiedź #1065 dnia: Lipiec 22, 2012, 12:41:28 »
4 miesiące i 70 stron + 14 tys. wyświetleń. Miazga.
Premier League w najlepszym wydaniu! Bądź częścią angielskiej piłki! odwiedź nas!
REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1066 dnia: Lipiec 22, 2012, 13:58:15 »
Dwójka nowych! Przecieki ze zgrupowania!

To już jest pewne i oficjalne. Do Wisły Kraków dołączają Adrian Mierzejewski i Costel Pantilimon! Zawodnicy zostali zaprezentowani na oficjalnej konferencji prasowej z udziałem trenera Probierza i dyrektora do spraw sportowych, Jacka Bednarza.

Adrian Mierzejewski to aktualny reprezentant Polski. Znany jest głównie z występów w Polonii Warszawa i Wiśle Płock. Ostatnio reprezentował barwy tureckiego Trabzonsporu. Kariery w Turcji nie zrobił, pomimo obiecujących początków. Był najdroższym piłkarzem w historii klubu, kosztował bowiem ponad pięć milionów euro. Czarę goryczy przelała postawa Adriana. Jak podają tamtejsze media, Mierzejewski miał po każdym meczu chodzić na piwo. Nie byłoby nic w tym złego, jednak robił to po przegranych meczach. Dodatkowo, Turcy, jako naród muzułmański ma zakaz spożywania napojów alkoholowych, toteż Adrian budził dodatkową wrogość. Zesłany do zespołu rezerw oczekiwał na transfer. Zgłaszały się kluby z Rumunii, ale Polaka nie interesował ten kierunek. W końcu otrzymał ofertę z Wisły, na którą zdecydował się przystać. Kosztował 1,2 mln euro, a cena, co trzeba przyznać iście promocyjna. Będzie zarabiać 280 tys. euro za sezon. Podpisał czteroletnią umowę. Jego numer to 18.

„Cieszymy się, że zakontraktowaliśmy tak solidnego zawodnika, uniwersalnego i ambitnego. Może grać na skrzydle, ale i w środku. Jego atutem jest dobra lewa noga. Będzie solidnym wzmocnieniem konkurencji w drugiej linii, kto wie, może nawet czołową jej postacią?” tak opisał zawodnika Jacek Bednarz.

Drugim z piłkarzy, którego tej zimy zakupiła Wisła jest Costel Pantilimon. Zawodnik, który ostatnio występował w Manchesterze City jest etatowym reprezentantem Rumunii. Imponuje warunkami fizycznymi, mierzy 202 cm przy wadze 102 kg, z powodzeniem mógłby walczyć w wadze ciężkiej. W drużynie Obywateli pełnił jedynie rolę dublera Joe Harta, co go nie zadowalało. Postanowił nie przedłużać gasnącej w czerwcu umowy i szukać sobie nowego pracodawcy. Zima była ostatnią okazją dla Mistrzów Anglii na zarobienie za niego jakichkolwiek pieniędzy. Chętnych na jego zatrudnienie w Anglii nie brakowało, jednak City nie chciało wzmacniać konkurencji. Wybrali więc ofertę Wisły. Młody Rumun kosztował zaledwie 500 tys. euro, co należy potraktować raczej jako ekwiwalent za wyszkolenie niż konkretny zarobek. Umowa jaką podpisał bramkarz zasili jego konto o 1,2 mln euro w ciągu trzech lat. Będzie dzierżyć bluzę z numerem 1.

„Problem z bramką mam nadzieje rozwiązany. Costel grywał mało w Anglii, ale jego wizytówką są nienaganne występy w reprezentacji. Nie obiecuję mu z miejsca gry w podstawowej jedenastce, musi udowodnić swoją wartość na treningu. Jednak myślę, że podziała pozytywnie na resztę kolegów po fachu, którzy ostatnio raczej nie zachwycali.” – powiedział Probierz.

_________________________________________________________________________________________

Prezentacja zawodników była jedynie krótkim przerywnikiem w trakcie ciężkich przygotowań do dalszej części sezonu. Wiślacy przebywają w szwajcarskim Grindewald, gdzie szlifują formę. Ktoś zapyta, jak można trenować pośród zasp. Odpowiedź brzmi: w miejscowości są specjalne ośrodki, pozwalające trenować bez względu na pogodę. Trener Probierz postawił na przygotowania zamknięte, bez otwartych treningów i oficjalnych sparingów. Jednak dziennikarze zdołali go poprosić o mały wywiad. Oto jego najważniejsze fragmenty:

„Postawiłem na przygotowania zamknięte, chcę nauczyć piłkarzy koncentracji, skupienia. Takie zamknięte trenowanie dużo daje, człowiek się wycisza. Rok temu ten system przygotowań dał oczekiwane owoce, więc myślę, że warto go powtórzyć.”

(…)

Nie gramy oficjalnych sparingów, stawiając na mecze kontrolne z lokalnymi drugo-, trzecio-ligowcami. Takie mecze mają jedynie sprawdzić, czy dane schematy, taktyka jest adekwatna do danego gracza.”

(…)

Musimy popracować nad fizycznością zawodników. Na każdej pozycji zawodnik ma wyglądać inaczej. Obrońca musi być masywnym atletą, coś w stylu Osmana Chaveza, którego nam bardzo brakuje obecnie. Środkowy obrońca musi być masywny i zdecydowany. Na bokach stawiam raczej na dynamikę. W pomocy zaryzykuję na filigranowość, ogładę i delikatność. Chcę nauczyć skrzydłowego rozgrywania, a rozgrywającego gry na skrzydle. Potrzeba nam bowiem wszechstronnych pomocników. W ataku, jeśli chodzi o podstawową jedenastkę to popracuję nad motoryką, bowiem ze skutecznością problemów raczej nie ma. Rezerwowi, z wyłączeniem Frankowskiego przebywają gruntowną przebudowę. Piech i Milik zatracili swoje cechy killera, które na tle słabych przeciwników mam nadzieję się rozbudzą.

(…)

W PSG mają szybszych zawodników, więc nad tym musimy także popracować. Martwią biegi bocznych zawodników, z wyjątkiem Deulofeu, widać swoją drogą szkołę La Masii. Szczególnie martwi opieszałość Wasyla. Kilka lat temu był szybszy, pewnie kontuzja z 2009 roku zrobiła swoje.

(…)

Cele? Na pewno obronić mistrzostwo. W Lidze Mistrzów będzie ciężko zwyciężyć z PSG, ale właśnie ten obóz między innymi z tego powodu jest zorganizowany. Jako trener muszę mieć wiarę w ćwierćfinał, ale zaznaczam, że żadnych deklaracji nie składałem.

Offline thomas1345

• Piłkarz C klasy
  • **
  • Na forum od: 06.07.2011r.
Odp: Wisła Kraków | Dwójka nowych! Przecieki ze zgrupowania!
« Odpowiedź #1067 dnia: Lipiec 22, 2012, 14:14:17 »
To z Mierzejewskim to prawda?? :D Polak z krwi i kości! ;D Adrian jest wszechstronnym pomocnikiem, na pewno będzie przydatny i tak jak mówi Bednarz nie jest skazany na ławkę.. Ma papiery na lidera zespołu :) Dla mnie transfer Pantilimona jest trochę nierealny, ale na to się trzba przygotować grając Polskim klubem (dlatego przestałem), że nie ma skąd brać zawodników i trzeba dokonywać nierealnych transferów. Wracając do piłkarza, to z pewnością powinien być bramkarzem numer 1. W ciszy i spokoju przygotowujecie się do drugiej rundy, taki plan miał Probierz, no ale nie po razpierwszy go praktykuje, poprzednio było to skuteczne, to dlaczego nie miałoby się to powtórzyć?

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
« Odpowiedź #1068 dnia: Lipiec 22, 2012, 15:49:24 »
Fajna notka. Mierzejewski w Wiśle? Dobry wybór. Mam nadzieję, że w waszym zespole Adrian będzie mógł się odbudować. Chłopak ma talent, ale po jaki C**j on polazł do tej Turcji to ja nie mam pojęcia. Ja wiem kasa misiu kasa, ale to już się robi chore. Pantimilona nie znam, jakoś mało mnie obchodzi co się dzieję w drużynie największych rywali mojego United. Skoro nie chciał byś zmiennikiem Harta to wybrał waszą ofertę. Może i trochę nierealne, ale Wisła ostatnimi sezonami zaczyna liczyć się w Europie.

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
« Odpowiedź #1069 dnia: Lipiec 22, 2012, 18:27:54 »
Mierzejewski to bardzo dobry wybór, kiedy gram w Football Managera to chłopak zawsze robi furorę w reprezentacji :) Podobała mi się jego gra na Euro, nie rozumiem czemu Smuda stawiał na Murawskiego (pupilek z czasów Lecha?) zamiast na Adriana. Tego bramkarza przyznam się, że nie znam, no ale gość jest prawdziwym kolosem, 2m i ponad 100kg :O Mam nadzieje, że spisze się na bramce wzorowo.

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #1070 dnia: Lipiec 22, 2012, 21:26:05 »
dobre transfery. obu znam bardzo dobrze. pierwszego z wiadomej racji, drugiego z powodu wielkiego zainteresowania czołowką angielskich drużyn. łącznie 1,7 mln-za darmo. raptem trzy mecze(wygrane) w LM. na klub aspirujący do ósemki LM to drobniaki. ale nie zapominajmy, że też polski....

Offline mojsesh

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 20.12.2010r.
  • iHala Madrid!
« Odpowiedź #1071 dnia: Lipiec 22, 2012, 22:09:13 »
Cieszę się, że Adrian wraca do Polski. Jest to dość dobry zawodnik, także powinien się odnaleźć w twojej ekipie. Co do drugiego transferu to ci powiem, że typa nie znam, ale skoro " grywał " w Manchesterze City to jakieś doświadczenie ma :D. Powodzenia w kolejnej rundzie. Niech krótkie zgrupowanie w Szwajcarii dobrze wam zrobi. :)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1072 dnia: Lipiec 22, 2012, 23:27:31 »
Forbes ujawnia zarobki Wiślaków, Biała Gwiazda daleko w tyle!

Magazyn Forbes postanowił wziąć pod lupę tegorocznych uczestników 1/8 finału Ligi Mistrzów. Ceniona amerykańska gazeta pokusiła się o wgląd do poborów poszczególnych piłkarzy. Poniżej lista zarobków mistrzów Polski. Kwoty podane w euro.

Sergiej Pareiko-190 tys.
Piotr Celeban-350 tys.
Michał Czekaj-200 tys.
Marcin Wasilewski-330 tys.
Dariusz Dudka-270 tys.
Gerard Deulofeu-600 tys.
Cezary Wilk-340 tys.
Gai Assulin-350 tys.
Maor Melikson-350 tys.
David Biton-400 tys.
Paweł Brożek-340 tys.
Milan Jovanić-130 tys.
Łukasz Garguła-200 tys.
Radosław Sobolewski-120 tys.
Marko Jovanović-140 tys.
Tomasz Frankowski-70 tys.
Grzegorz Krychowiak-240 tys.
Gordan Bunoza-200 tys.
Arkadiusz Piech-150 tys.
Filip Kurto-130 tys.
Arkadiusz Milik-190 tys.
Marcin Szewczyk-90 tys.
Daniel Brud-120 tys.
Dominik Straus-190 tys.
Rafał Stanek-55 tys.
Wojciech Pawłowski-150 tys.
Andraż Kirm-190 tys.
Ivica Iliev-220 tys.
Abdou Razack Traore-330 tys.
Costel Pantilimon-300 tys.
Adrian Mierzejewski-280 tys.

Łączna suma: 7 mln 405 tys. euro.

Łatwo się domyśleć, że Wiślacy zamykają stawkę szesnastu ekip walczących ciągle w Lidze Mistrzów. Najbardziej „rozrzutna” FC Barcelona płaci swoim gwiazdom 280 mln euro. Najlepiej zarabiającym piłkarzem jest Leo Messi, który w Interze pobiera dwa razy tyle, co wszyscy gracze Wisły. Poza tym Wisła jest jedyną drużyną, w której żaden piłkarz nie zarabia przynajmniej jednego miliona euro rocznie. Dla porównania, przykładowa Chelsea każdemu zawodnikowi płaci nie mniej niż 1,3 mln euro za sezon. Poniżej dziesiątka najlepiej zarabiających piłkarzy oraz ranking klubowy zawierający zsumowane zarobki całej kadry pierwszych zespołów.

1. Leo Messi-14 mln
2. Cristiano Ronaldo-13 mln
3. Wayne Rooney-11 mln
4. Sergio Aguero-10 mln
5. Radamel Falcao-10 mln
6. Andres Iniesta-9 mln
7. Xavi-8 mln
8. Mario Balotelli-8 mln
9. Zlatan Ibrahimović-8 mln
10. Carlos Tevez-7 mln

1. FC Barcelona-280 mln
2. Real Madryt-239 mln
3. Manchester City-202 mln
4. Chelsea Londyn-190 mln
5. Manchester United-172 mln
6. Inter Mediolan-140 mln
7. Paris SG-139 mln
8. Bayern Monachium-120 mln
9. AC Milan-113 mln
10 Borussia Dortmund-92 mln
11. Malaga CF-92 mln
12. Liverpool FC-88 mln
13. FC Porto-84 mln
14. Bayer Leverkusen-50 mln
15. Sevilla FC-29 mln
16. Wisła Kraków-7,4 mln

To kolejna nieprzychylna statystyka mistrzom Polski. Kursy bukmacherskie także przepowiadają o niechybnym odpadnięciu Wisły z Ligi Mistrzów. Jak się dowiedziała telewizja publiczna, władze klubu spokojnie podchodzą do sprawy, a sami piłkarza od dawna wiedzieli, że mają kilkukrotnie niższe zarobki od tych w klubach zachodnich. Nie mają zamiaru jednak dopominać się o podwyżki, bowiem wiedzą, że "sukces sam przyniesie konkretny zarobek".

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
Fajny pomysł z tym zestawieniem Forbsa. Ciekawe to wszystko. Widzę, że w Wiśle najwięcej bierze Delfloueu, a po nim to już nikt nie przekracza 0,5 euro. Co do zarobków do Messi, Ronaldo i Rooney ładną gażę biorą. Ale jeśli chodzi o klubu to Barca miażdży wszystko...

Offline Skittles

• Trampkarz
  • *
  • Na forum od: 31.10.2009r.
  • Gram w: FIFA 99, FIFA 2001, PES 6, FIFA 15, PES 2016
Nie ma co, w Polsce jeśli chodzi o płacę, to nic się nie zmieni... Co do transferów, to zakup Mierzejewskiego jak dla mnie jest bardzo dobrym ruchem, szybki, potrafi uderzyć, więc na pewno się przyda. A Pantilimon to prawdziwa wieża, jak na polską ligę to może być nie do pokonania. Świetny ruch!

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
Zacznę pierw od wzmocnień których jeszcze nie skomentowałem. Moim zdaniem największym wzmocnieniem okaże się były bramkarz City...Ma doświadczenie z gry w reprezentacji oraz w Premier League więc na pewno w Polskiej lidze poradzi sobie bardzo dobrze. Co do Adriana to moim zdaniem będzie to taki dżoker..w końcu skrzydła posiadasz niesamowite i Mierzej musiałby się bardzo spiąć,żeby wygryźć ze składu Twoich podstawowych skrzydłowych. Ciekawa, a zarazem śmieszna jest ta lista płac...tak to już jest,że cała drużyna mniejszego klubu zarabia tyle samo co jeden piłkarz lub o połowę mniej..To jest właśnie ta niesprawiedliwość futbolu..Wszyscy grają w tej samej fazie rozgrywek Ligi Mistrzów, a płac nawet nie można porównywać.

Offline Pikachu

• Amator
  • *
  • Na forum od: 17.03.2011r.
Transfery niezłe. Mówię niezłe bo Mierzejewski swoje lata ma już chyba za sobą, wątpię by u was coś pokazał, a ten wielki kloc z Rumunii nie jest wcale dobry. Miałem go w tym PES i często puszczał [cenzura] więc uważaj. Ciekawy pomysł na listę magazynu Forbes, cóż widać jaka przepaść między wami, a czołowymi klubami świata ale może za kilkadziesiąt lat to się zmieni? :D

pasztelan

• Gość
Może lepiej zmień fryzurę Pantilmonowi. Oto i on: REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Tadaaaan. Nie rozumiem, czemu PES dał mu takie długie włosy. Gerard Deulofeu zarabia 600 tys., a Pantlimon - 300 tyś. Ciekawe ile w Barcelonie i Manchesterze im dawali? Ale właśnie, Wisełka ze słabym budżetem grała w 1/8 finału Ligi Mistrzów. I robi supcio transfery. Mnie ciekawi jak Widzew Łódź może być pierwszy w tabeli. Składo by się cieszył jak dzidziuś  ;)

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
pasztelan - w PESie jest po prostu ulizany :D
Ciekawy pomysł z tym zestawieniem i porównaniem, które jednak daje sporo do myślenia. Wisła gigantem na polu finansowym nie jest, gracze nie zbijają kokosów jak na "europejskie standardy" a jednak potraficie zamieszać. Pokażcie Europie, że nie tylko liczą się pieniądze i nazwiska, ale duch walki i ciężka praca, gdybyście wywalili PSG to ich włodarze mieliby nietęgie miny, a nuż się jakiś szejk Wisełką zainteresuje :D

Offline duce12

• Amator
  • *
  • Na forum od: 21.04.2012r.
  • C. Ronaldo the best player ever
ranking ów nie dziwi, jednak zróbmy inaczej. mianowicie zestawienie polskiej ligi-Wisła odstawiłaby resztę daaaleko. taki ten świat niesprawiedliwy.

piłkarze Barcy dostają 40 razy tyle co twoi. i rodzi się pytanie, czy grają 40 razy lepiej? z całym dla nich szacunkiem, wątpię.  ;)

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer