Dobra zagrałem kilka meczów na poziomach od regular do superstar i napiszę kilka moich subiektywnych spostrzeżeń.
Najpierw tylko do @OnoMatoPeja, strzałki już są (chyba chodzi Ci o te przy podaniach i strzałach) dokładnie na klawiszy "LT" w pliku settings.exe trzeba go nacisnąć podczas gry i trzymać (wtedy jest strzałka). Jest jedno ale wtedy wyłączają się asysty wszelakie (przynajmniej ja mam takie odczucie) i podaje/strzela tam gdzie pokazuje strzałka. Odczuwam teraz potrzebę kupna pada ori z Xboxa.
Dobra teraz moje odczucia.
1. Gameplay na plus, początkowo gra się trochę śmiesznie, ale potem dostrzegam różnicę na duży plus w stosunku do 2012. +
2. Player ID czy jak to się nazywa, piłkarze faktycznie zachowują się jak prawdziwi. +
3. Bramkarze - lepsze zachowanie wizualne i często nie trzeba stosować technik typu wyprowadź bramkarza na pole, wykiwaj i dopiero strzelaj, ale pomimo tego gra się lepiej i znacznie ciekawiej. Na plus również to, że w końcu zaczęli wyrzucać piłkę, a nie ciągle wywalać daleko w pole. Na minus to fakt iż przy strzałach z dystansu ciągle rzucają się tak nierealistycznie nagle (wiecie taki nagły skok, bez widocznego rozbiegu itp.) ++-
4. Odbierając piłkę pressingiem nie masz pewności, że przejmiesz ją ty czy przeciwnik bo po prostu często odskakuje i "nie jest przypisana" do ciebie tylko jest "luzem". +
5. Komputer wreszcie nie gra jak komputer
Dość często popełnia błędy, np. podaje przy rzucie wolnym przy swojej bramce wprost do ciebie, albo przerzuca piłkę na twoją głowę. +
6. Wyrzucając piłkę bramkarzem nie zawsze trafisz do swojego, a przy dalekich rzutach nigdy nie trafisz pod nogi. +
7. Poziom jest moim zdaniem za niski. Na superstar bez problemu wyniki 1:0 1:1 0:0. W 2012 dostawałem często po 0:5. -
8. Graficy się nie postarali. Menu, wybór drużyn (zawodnicy, w zasadzie ich modele 3D są kanciate, no i sam mecz nie powala grafiką na kolana). ------
9. Lepsza optymalizacja. Pomimo tego, że troszkę jest ładniejsza grafika to na moim PC gra działa płynniej niż 2012. +
10. Fizyka piłki i ogólnie samego grania jest naprawdę realistyczna. Czuć, że grasz piłką, która nie lata jak balon tylko dość mocno trzyma się ziemi. Tutaj ogromny plus. Moim zdaniem Fifa nie umywa się pod tym względem do PESa. +++
11. Gra wymaga dużej wyobraźni i kreatywności w konstruowaniu akcji. Nie grałem jeszcze w PESa, który oferowałby właśnie duże wymagania pod tym względem, ale i stosunkową łatwość w przelewaniu pomysłów do gry. Chociażby można często puścić wysoką piłkę za obrońców i wyjść sam na sam, albo ładnie dośrodkować, a piłkarz nie będzie rzucał się na szczupaka dwa metry od piłki, ale spróbuje strącić ją nogą. Tu również ++.
12. Duży minus. Jakim cudem takim CR7 nie da się minąć obrońcy na pełnej prędkości? Nie chodzi o to, że ja tak chcę, ale tak jest w rzeczywistości. Ronaldo dostaje piłkę, rozpędza się, a obrońca nawet nie ma po co za nim biec, a tu ciągle trzyma się twojego boku choćby był przyklejony. Za to leci do Konami ----
I z mojej strony to tyle póki co. Zachęcam do wypróbowania.
PS. Fajnie wyglądają te siaty jakie można założyć przeciwnikom XD