Ci którzy spodziewali się, że po nowym demie zobaczą zupełnie innego PES-a na pewno będą niezadowoleni bo tak naprawdę KONAMI wiele tych zmian nie przeprowadziło. Najbardziej rzucająca się w oczy zmianą jest wspomniana wiele razy tutaj - siła strzałów i ich ogólny wygląd. Teraz znacznie lepiej czuć oddawany strzał co jest dużym plusem. Bramkarze także dostali trochę więcej rozumu ale faktycznie zdarzają się czasem zbyt kuriozalne wpadki nawet jak na symulatora piłki nożnej. Ja uważam, że to demo nie jest akie złe, co więcej prezentuje się lepiej niż PES 2012 - oczywiście bez przesady.
Jest naprawdę wiele elementów które wymagają poprawy i mam nadzieję, że przy drugim demie będzie to już uzupełnione. Jak się jednak stanie zobaczymy za jakiś czas. Narzekać zawsze można bo powód jakiś się znajdzie ale mimo wszystko trzeba też pochwalić ekipę KONAMI, że jeszcze coś potrafi wyciągnąć z tego jakże już wysłużonego silnika gry. Swoją drogą zaważyłem, że teraz bany się w jakości elektronicznej (choć nie wszystkie) co mnie bardzo cieszy bo zawsze wyglądały mizernie.