3.kolejka | 22.10.14 | Stamford Bridge
Nic na to nie wskazywało...
Borussia po tej porażce na kolanach, ale wciąż z szansami na awans
Piłkarze Borussii do trudnego spotkania na wyjeździe przystępowali osłabieni brakiem Marco Reusa, który pauzował za czerwoną kartkę. W wyjściowym składzie zastąpił go Kevin Grosskreutz, który zrobił to bardzo źle i wystąpił tylko przez 7 minut, gdyż w owej minucie zachował się bardzo niestosownie. Po ostrym faulu na Eto'o wybuchła afera, a piłkarz Borussii nie wytrzymał nerwów i uderzył w twarz rywala. Nie umknęło to uwadze sędziów, którzy wyrzucili go z boiska. Dalsze postępowanie będzie się na pewno toczyć w UEFA. Gra w osłabieniu na pewno wpłynęła na losy meczu. Dortmundczycy zagrali fatalnie i gospodarze to bezwzględnie wykorzystali. Świetny mecz rozegrali Demba Ba i Samuel Eto'o, którzy podzielili się bramkami.
Chelsea F.C. 4:0 Borussia Dortmund Eto'o (33', 69'), Ba (36', 50')
Demba Ba 9/10 Weidenfeller, Hummels Grosskreutz Stawka spotkania wpłynęła na postawę obu drużyn i w pierwszym kwadransie trwało wzajemne badanie sił. Od 15 minuty zaczęła się zarysowywać przewaga optyczna Chelsea, jednak niewiele z niej wynikało. W 18 minucie londyńczycy powinni objąć prowadzenie, jednak przewagi liczebnej nie wykorzystał Hazard który niecelnie podawał do Eto'o. Pięć minut później odpowiedziała w końcu Borussia, ale uderzenie Aubameyanga zza pola karnego zatrzymało się na słupku. W 36 minucie ataki Chelsea, która grała bardzo dobrze przyniosły efekt. Po dośrodkowaniu Oscara z prawej strony do piłki w polu karnym dopadł Eto'o i głową pokonał Weidenfellera. Trzy minuty później było już 2:0 po koronkowej akcji. Hazard przetrzymał piłkę w polu karnym, przejął ją Bertrand i idealnie zagrał na głowę Ba, który z bliska dopełnił formalności i ustalił wynik pierwszej połowy, w której w końcowych minutach Borussia mogła się jeszcze otrząsnąć i strzelić bramkę kontaktową, ale Mkhitaryan po ładnej akcji uderzył tylko obok bramki z bardzo dobrej odległości. W drugiej odsłonie Borussia starał się grać odważniej, jednak goście nie mieli pomysłu na rozmontowanie defensywy The Blues, którzy grali lepiej i byli zdecydowanie bardziej niebezpieczni. W 48 minucie w dobrej sytuacji znalazł się Hazard, ale jego uderzenie głową nad poprzeczkę zdołał wybić Hummels. W 50 minucie goalkeeper BVB nie miał już nic do powiedzenia. Znakomitą akcję zapoczątkował Ramires, który w tempo zagrał do wbiegającego w pole karne Oscara, ten idealnie odegrał do Demby Ba, który z bliska zdobył swoją drugą bramkę. Borussia była bezradna i nie potrafiła przeciwstawić się rywalom, którzy byli dzisiaj o klasę lepsi. W 69 minucie fenomenalnym podaniem popisał się Lampard, który minutę wcześniej zameldował się na boisku, a Eto'o w sytuacji sam na sam zachował spokój i nie dał szans bramkarzowi miejscowych. Gol ten ustalił wynik meczu. Gospodarze spuścili z tonu, a Borussia nie mogła pokonać Cecha. W 90 minucie honorowo na listę strzelców mógł się wpisać Błaszczykowski, jednak jego strzał z szesnastki o centymetry minął bramkę Chelsea. The Blues rozgromili chłopców Jurgena Kloppa 4:0 i tym samym mocno ułatwili sobie sytuację w grupie. Borussia jeszcze nic nie straciła, wciąż ma szanse na awans, ale tak fatalnego meczu w tym sezonie jeszcze nie rozegrali. Czy to nie wpłynie negatywnie na postawę w meczu z Bayernem? Czasu na odbudowę bardzo mało.
REJESTRACJA lub LOGOWANIE
(kliknij, aby zobaczyć)
Cech(C)- Luiz, Cahill, Terry, Bertrand- Ramires, Hazard (68'Lampard), Oscar, Essien, Eto'o (68'Azpilicueta)- Ba
REJESTRACJA lub LOGOWANIE
(kliknij, aby zobaczyć)
Weidenfeller(C)- Piszczek, Hummels, Subotić, Schmelzer- Gundogan, Sahin (45'Hofmann), Blaszczykowski, Mkhitaryan, Grosskreutz- Aubameyang Spoiler for Hiden:
Bardzo fajnie wypada to podsumowanie, a raczej zapowiedź. Dużo roboty, to widać, ale efekt końcowy jest świetny. Karierę zawsze lepiej się czyta i odbiera wizualnie jeśli jest przejrzysta (w sensie uporządkowana) i graficznie dopracowana. Nic tylko czytać. Liga Mistrzów... zdecydowanie najlepsze rozgrywki świata.
Dzięki! Powiem szczerze, że jak już znajdę czas i się "zegnę" to z 1,5h i gotowe. Akurat tak było przy tym. Zapowiedź do poprzedniej kolejki wyniosła mnie 3 dni pracy.
O kurde. Pamiętam, jak ja robiłem podsumowania/zapowiedzi do mojej LM, to aż mnie skręca gdy o tym pomyśle. A Ty sobie tutaj luźno z masą tekstu na - tylko - trzecią kolejkę! Szacunek
Ogólnie to z przymrużeniem oka trzeba traktować Twoje przewidywania.
No to twoje wypociny zawsze były "elegancja-Francja" Lubiłem je bardzo czytać
Co do przewidywań to może warto potraktować z przymrużeniem, bo staram się przy nich nie szaleć
Zanim się jeszcze zarejestrowałem na forum, czytając twoją karierę zawsze podziwiałem Cb, że piszesz te zapowiedzi kolejek LM. Są one bardzo fajne, luźne, widać, że ich pisanie przychodzi Ci z łatwością, nie jak czasami to jest, na siłę. Ogólnie cała kariera stoi na b. wysokim poziomie, jak na moderatora tego działu przystało. Na pewno znajdziesz się w moim TOP5 tego miesiąca.
Dzięki, dzięki, aż chce się pisać dalej
Wow! Jestem pod wrażeniem... Świetna zapowiedź. Tylko jednak co do niektórych meczów mam nieco odmienne zdanie, ale przecież mamy do tego prawo
Dzięki i oczywiście możesz mieć własną opinię
Dobra, solidna kariera. Nie schodzisz poniżej pewnego poziomu Panie Esponie
Thank you
Wow, świetnie napisałeś tą zapowiedź.
Nie przesadzajcie już, bo popadnę w samozachwyt
A tak szczerze to mi to nie grozi
Ale danke sehr