wszyscy macie rację
PES2015 na PC to PES2014 2.0 (z lepszym gameplejem, ale z gorszą grafiką(powyłączane scenki wejściowe i otoczka))
PES2016 będzie PESem2015 2.0 (oby z jeszcze z lepszą grywalnością, bo grafika będzie taka sama :/ )
no i w 100% zgadzam się, że cena pesa przekraczająca 100zł na PC to gruba przesada(nie mówiąc już o cenie ponad 200zł na next-gen), tą cenę chyba trzeba traktować jako abonament za utrzymanie serwerów, aktualizację składów i opłaty licencyjne.
Jak możliwe jest, że PES z którym praktycznie nic nie robią, tylko trochę pogrzebią patykiem obracając kotlet na drugą stronę kosztuje tyle samo co taki Wiedźmin 3, gra którą programiści pieścili przez kilka lat, a nie tak jak w przypadku pes'a kilkumiesięczny lifting, cena 130zł na pewno nie jest adekwatna do wkładu pracy, wszyscy mówią więcej stadionów, a oni i tak mają to w dupie.
Jakiś czas temu kupiłem w biedronce grę Trials Fusion za 20zł, wiadomo cena promocyjna, ale na next-genach ten produkt potrafi kosztować ponad 100zł, podobnie powinno być z PESem,
cena PESa na PC do zaakceptowania powinna wynosić właśnie w granicach 50-70zł, nie znam się na ekonomii w branży gier wideo, ale sądzę że w Konami siedzą ciołki, jedynym sposobem w jaki mogliby zagrozić hegemonii EA Sports to wydanie gry 2 razy tańszej, kto wie czy jeśli PES kosztowałby 50zł na PC to nie sprzedałby się lepiej niż Fifa, a być może na PC sprzedałoby się więcej egzemplarzy niż na PS4.
Jeśli Konami nie zmieni obranego kursu to wydaje mi się, że wraz z końcem wydawania PESa na starą generację, skończą z wersją PC i znów PES stanie się exclusiv'em na PlayStation tak jak w czasach PSone. // (na PS2 wydawali PESa aż do wersji 2014, więc pewnie będą jeszcze ciągnąć starą generację przez kilka lat)
ps. aa i jeszcze Konami reklamuje nowości w Master League, a praktycznie nic nie słychać o zmianach w rozgrywce online. Myślę, że poniższy obrazek świetnie obrazuje jak społeczność jest zainteresowana ML, a jak MC...