zagrałem z bratem w demko FIFY16 i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczony
ta gra to dla mnie spory powiew świeżości, ale głównie dlatego że ostatnią fifą w którą dłużej grałem była fifa07(która była dość zjebana, zwłaszcza w porównaniu do PES6), a tak to w Fife15 grywałem jakieś pojedyncze mecze u kumpla na ps3
jeśli PES16 na PC będzie się prezentować tak jak PES w demie na xboxa360 to w tym roku raczej kupię Fifę (w PES15 zagrałem blisko 1000 meczy, więc chyba trochę mi się przejadł)
a jeśli mam porównać demo FIFY16 na PC z demem PES16 na xboxa360, to powiem tak: tak w jedno jak i w drugie demo grałem 1vs1 z bratem, rozgrywanie meczy z CPU to dla mnie strata czasu.
grając w demo pesa16 trzy mecze, padły wyniki 3-3, 6-6, 6-6
grając w Fifę 2-0, 1-1, 1-3. plus dla dema fify, że jest możliwość rozegrania dogrywki i karnych. Wyniki meczów na duży plus dla Fify, choć zaznaczyć muszę, że w demie pesa mecz trwa 10 min, a w Fifie połowa 4 minuty(no czyli 8min mecz), zarówno ja i brat umiemy grać w pesa, a fifie nie znam kompletnie żadnych schematów na zdobycie gola, ale właśnie dlatego też gra robi na mnie póki co dobre wrażenie, wyniki są naturalniejsze, dzieki czemu zdobycie bramki daje większą radość. Brakuje mi fifie kierunkowych podań takich jak w pesie na LT, a tak poza tym gameplay uważam za dobry.
trudno mi powiedzieć o grafice w Fife, że jest next-genowa, jest trochę lepsza niż w PES15 na pc, głównie ze względu na lepiej wyglądające trybuny i stadiony. Twarze zawodników na pewno lepiej się prezentują w demie pesa na x360 niż w demie fify na pc, ale to nie jest zbyt istotne. Może plusem braku rewolucji w grafice jest to, że Fifa na moim już dosyć leciwym kompie śmiga na full hd bez najmniejszego zacięcia, podobnie jak w przypadku pesa karta graficzna nawet się nie rozkręca
Fifa jest dużo lepsza od PESa w detalach, fajne jest to, że w 90 minucie do linii bocznej podchodzi sędzia techniczny komunikując o ile minut mecz jest przedłużony, sporo jest takich smaczków. Fifa też jest lepsza od PESa pod względem statystyk, trochę rodem z NBA pokazują z których miejsc na boisku padły gole, skąd były oddawane strzały itp, jest to spoko.
z ostateczną decyzją co do zakupu którejś z tych gier wstrzymam się do wydania pesa16 na pc, na ten moment jestem nastawiony na zakup Fify, i ewentualnie Pesa za jakiś czas kiedy cena pesa stopnieje poniżej 100zł. alternatywna opcja to taka, że póki co kupię Fifę na PC. Na święta sprawię sobie może PS4 i w przyszłym roku kiedy będę już znudzony fifą kupię pesa z dodatkeim France'16
(znając życie i politykę konami dodatku z Euro2016 na PC nie będzie)