Ty znowu chcesz jakieś teorie tworzyć Weź daj mi jakieś potwierdzenie tego o czym bredzisz, albo przestań to w końcu robić
Źle to napisałem, miało brzmieć jak:
przez ostatnie lata Złotą Piłkę dostawało się za zdobyte PUCHARY.
Postanowiłem cofnąć się kilka lat wstecz i zobaczyć na jakiej podstawie była dawana Złota Piłka.
Kontrowersje?
2002/2003 - Juventus zdobył wtedy jeden puchar mniej od Realu, chociaż Real wtedy miał raczej pucharki. Złotą piłkę zajął świetnie grający wtedy Pavel Nedved, wyprzedzając Henry'ego z dorobkiem 32 bramki i 23 asysty i Zinedine Zidane z 33 bramkami. Można się tutaj spierać, ale głównie chodzi mi oto, że nie wygrali wtedy gracze z dużą ilością goli, a pomocnik, który był podporą Juventusu.
2005/2006 - Coś a'la Sneijder, sami możecie sprawdzić. Za Cannavaro przemawiały MŚ, które wygrały Włochy.
2006/2007 - Za Milanem była chyba tylko wygrana w Lidze Mistrzów. Mogę dodać, że Drogba zdobył wtedy 33 bramki i zaliczył 9 asyst.
2009/2010 - Sneijder.
2011/2012 - Jak już pisałem, Casillas bądź Ronaldo.
Daty których nie podałem się raczej zgadzają. (patrzałem tylko od 2000 do 2012 - ZP otrzymywał piłkarz, którego zespół miał więcej pucharów od pozostałej czwórki) Wszystko sprawdzałem na wiki.
Ogólnie to tym chciałem potwierdzić, że ZP dostaje się za zdobyte puchary, a nie za bramki zawodnika. Do tego, gdzie nie zaglądałem, to ciągle pisze się o tym, że przez ostatnie lata to puchary grały role, kto dostanie ZP a kto nie. Ja rozumiem, że ten rekord Messiego był wyjątkowy, ale powinno się traktować wszystkich równo.
Widzę, że też nie wiesz za co jest przyznawany Złoty But.
coroczna piłkarska nagroda przyznawana dla najlepszego strzelca spośród wszystkich najwyższych europejskich lig zrzeszonych w UEFA.
Złota Piłka, to nagroda indywidualna nie zespołowa. A indywidualnym wyczynem był rekord Messiego. Tyle w temacie.
Pisałem o tym wyżej.
Nie, Lewandowski nie będzie w pierwszej trójce. Ja stawiam na RvP.
Pewnie będzie jak zawsze: Ronaldo, Messi, Xavi, Iniesta + wybierz sam. Kolejność zmienna.
W 2012 Messi dokonał rzeczy wielkiej i nie sposób było nie przyznać mu Złotej Piłki.
Wszyscy to wiedzą, ale Ronaldo też strzelił nie mało goli, do tego zdołał wygrać ligę z Realem i zajść do półfinału ME.