Autor Wątek: Chelsea FC  (Przeczytany 618980 razy)

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
Odp: Chelsea Londyn - all o tym teamie
« Odpowiedź #3240 dnia: Maj 27, 2012, 21:40:40 »
Konsekwentnie mnie unikasz.

(a z kolei dziwne, że w najlepszej lidze świata jest ich tak mało)
Niedziwne, bo pod jednym względem liga angielska ma wiele wspólnego z polską - kluby życzą sobie za swoich zawodników strasznie dużo pieniędzy, a to odstrasza zespoły od kupowania Anglików i nie rozwija ligi w tym kierunku. Zresztą, wystarczy porównać kwoty zagranicznych i krajowych transferów takiego np. Fergusona. Wszystkie rekordy: Rooney, Ferdinand, Berbatow - to transfery pomiędzy dwoma angielskimi klubami. Wyjątkiem jest Veron.

Tych talentów jest w Anglii całkiem sporo, tylko że reprezentacji nie idzie - tak jak dawniej Iberyjczykom, będę to do znudzenia powtarzał. W Hiszpanii jest tak, że ktoś, kto potrafi zrobić 10 żonglerek i tzw. "przeplatankę", jest nazywany wielkim talentem, co nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości.
" border="0

Offline robi99

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 8
  • Na forum od: 12.12.2007r.
  • Gram w: ...
« Odpowiedź #3241 dnia: Maj 27, 2012, 23:09:16 »
Widzę, że masz problemy z normalną powiedzmy przyjacielską, dżentelmeńska dyskusją i musisz coś prztyknąć, dobrze postaram się robi tak samo, jeżeli tak tu to wygląda, to tak trzeba.
to, że ironicznie odpowiadam nie znaczy, że automatycznie stajesz się moim wrogiem.

Możliwe, że jakbyś się wczytał, to dostrzegłbyś, że próbuje się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat. Dlaczego lepiej kupić Downingów, Carollów niż Tevezów, Nasrich i wygrać z nimi mistrzostwo ? Dlaczego trzeba być gorszym, aby to nie było niemoralne ?
pudło. Montpellier na zawodników milionów nie wydało i zdobyło mistrzostwo. Więc sukces bez skupywania gwiazdek jest możliwy.

Przykład idealny dla nietępogłowych, ups...a jednak.
liczyłem na jakieś inteligentniejsze uwagi, a nie coś co mógłby wymyślić na poczekaniu każdy użytkownik tego forum.
Powiedz mi czy nie jest sukcesem mistrzostwo kraju, rok wcześniej jakiś puchar ligi, gra nieprzerwanie od trzech (pomyśl z czym to się ładnie zbiega) sezonów w europejskich pucharach, a w następnym sezonie już zapewniony drugi raz z rzędu występ w Lidze Mistrzów (gdzie wątpię, że już tak umoczą), zestawiając to wszystko z City sprzed erą szejków, które zajmowało wtedy miejsce w środku tabeli, a nawet swego czasu balansowali przy strefie spadkowej ? Czy niemożna tego nazwać <już> sukcesem, po jednak kupnie tylu tych "samochodów" ?
Bez jaj oni są już na poziomie sportowym (+/-) z czerwonymi i nie będą już słabsi niż są.
o ile ich ego nie rozwali od środka tego klubu. Balotelli i Tevez to dobre przykłady.
Ta przereklamowana liga, produkuje tyle talentów, że angielskie(a z kolei dziwne, że w najlepszej lidze świata jest ich tak mało) kluby ustawiają się kolejkami. Liga nie jest przereklamowana, a biedna.
co do talentów, to Ned napisał. Przereklamowana jest, bo wciąż słychać porównania (na wyrost) ligi BBVA i BPL. Celem jest oczywiście wyłonienie, która to jest lepsza.
Ale wracając do nazwisk, to są większe od tych Romanowskich, które wcześniej wymieniłem, patrząc przez pryzmat tamtej Chelsea i tamtej PL ?
tak, tylko co innego budować przez lata, a kupić w ciągu roku, dwóch. Myślę, że ówczesny Drogba, Duff, Ferreira, czy Robben nie byli aż takimi gwiazdami jak obecni Tevez, Balotelli, Aguero, Nasri, Silva.
czy ja czegoś nie mówiłem ? Przestudiujmy całą dyskusję. Chcesz wybielić "materialne pieniądze"(ha są takie na niby, nie materialne ?) Romana na tle Abdulaha Mansura jakiegoś tam, racja ? No a ja mówię, że ten i ten nie mają  nic wspólnego z "drugim dnem" - ohoho jak wiele w tym romantyzmu - i z moralnością o której coś przebąkiwałeś. Jeden mniej drugi bardziej, ale żaden z nich. Ot co cała prawda. Że Roman nie kupował samych gwiazdeczek, a co jakieś nołnejmy ta ?
Jak Romek przyszedł, to nie wbił z buta i 3/4 składu obkupił samymi gwiazdkami. Owszem, wydał troszkę na dobrych grajków, ale nie kupił ponad połowy składu.

Było też coś w stylu "Romek jest fajniejszy bo kupił Sturridgea " - daj trochę czau, a może i Szejki kupią raz na prawie 10 lat jakiś młodych utalentowanych. Tak wspominając tylko Richards, wychowanek jest jedną z ważniejszych postaci, Hart też chyba przyszedł co City jak miał 16/17 lat. W Chelsea natomiast  jest Terry, Terry i hmm...Terry.
Terry, Ramires, Sturridge, John Obi Mikel, Lukaku, Kalou, Bertrand - o nich zapomniałeś ? Z młodzieżówki Chelsea wyszedł chociażby Miroslav Stoch, nadzieje daje McEachran, Bruma, Kakuta, Courtois.
A pomyśl + 100.mln, nowe nie gorsze talenty i ekipa nie wiele gorsza. Tam dużo lepiej, tu dużo gorzej ?
Ale jak myślisz, że Porto na siłe ich wypycha ze składu - Wypad bo teraz dostaniemy najwięcej ? Porto to nie czysta rozrywka znudzonego bogatego szejka, zabawa w FM-a w skali 1:1 i to z włączonymi cheatami. Gdzie każdy błąd w zarządzaniu, który mógłby "przedsięwzięcie" utopić zostanie załatany przez wpisanie kodu i pojawienie się znikąd kilkunastocyfrowej sumy na koncie. Takie czary-mary jak w grze komputerowej. Nie, Porto żyje jednak w prawdziwym świecie, spójrz też z punktu ekonomisty na kraj, co się tam dzieje i czy to nie ma wpływu na kluby. Dobra no ale załóżmy:  Chcą być jak Milan i nie sprzedają silę tego Falcao, kiedy natomiast ten chce odejść do np. Chelsea aby grać za 3x większe pieniądze, których Porto po prostu nie może mu zagwarantować. No i pupcia Falcao nie przedłuży już kontraktu, dogra ten rok,dwa tyle ile zostało do końca kontraktu i co potem ? Idzie do Londynu ZA DARMO. W czasach kiedy klub był ważniejszy niż kasa to by to przeszło, ale nie dzisiaj, nie dzisiaj.
nie zrozumiałeś, że to jest fikcja. Oczywiście oni tego nie zrobią, bo to dosyć ryzkowne, ale co gdyby zostali i wygrali LM, mistrzostwo, Puchar kraju, itd... Pieniążki by wpadły, a skoro nie ma takiego problemu z talentami, to sprzedaliby takiego przykładowego Falcao (załóżmy, że kontrakt ma na 3 lata, 2 to rok w którym wygrywają LM, później idzie w świat), to po 1 wpadło by im wiecej kasy, po 2 mieli by mamone, by utrzymać takich Alvesów, itd.
Prościej: potentat, to klub, który ma pieniądze. Pozdrawiamy z Anży.
Gdzie to drugi dno.. oj zgubiło się.
to na kogo klub wydaje pieniądze jest sprawą drugorzędną. Drugie dno znalazło się ?
Dzięki, ale jak mogłeś zauważyć wyłapałem już to wcześniej. No ale i tak dzięki.
nie ma za co. :)
Tyrym tyrym tyrym... Jakiego zespołu ? jakie usprawiedliwić ? jakie na siłę?
Realu ? Widzę, że lubisz robić z siebie idiotę, kolejny podobny tekst.

« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 23:38:03 wysłana przez robi99 »
" border="0
You'll Never Walk Alone

Offline Bogo_Chelsea

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 14.05.2009r.
  • ONLY ONE DI MATTEO
« Odpowiedź #3242 dnia: Maj 28, 2012, 15:12:41 »
Kupili Nasrich, Tevezów, Aguerrów, nie Carollów, Downingów, Adamów i to Ci przeszkadza ? Widzisz, nakupili tych gwiazd, ale i osiągneli swój cel.
Tylko po jakim czasie osiagneli ten cel ?? Gdy by Chelsea miala taki sklad, to juz w pierwszym roku triumfowala w jakims pucharze, a City sie meczylo 3 lata ze by FA CUP Wygrac.
Co do naśladowaniu NEDERLANDA- tak.. muszę się przyznać. To mój osobisty bóg, jest moim guru! Jak można go nie wielbić?!

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3243 dnia: Maj 28, 2012, 16:25:07 »
Myślę, że ówczesny Drogba, Duff, Ferreira, czy Robben nie byli aż takimi gwiazdami jak obecni Tevez, Balotelli, Aguero, Nasri, Silva.
Drogbę z tamtego okresu (grającego w Marsylii) można porównać do dzisiejszego Girouda, Duffa z Blackburn (6. miejsce w sezonie poprzedzającym transfer do Chelsea) do Ben Arfy, Ferreirę z Porto do Joao Pereiry, a Robbena z PSV do Wijnalduma. Faktycznie, sami galaktyczni.
" border="0

Offline kamileqPL

• Dyrektor sportowy
  • Na forum od: 30.11.2008r.
  • Dawniej Kaka269 ;) Polonia Warszawa <3
« Odpowiedź #3244 dnia: Maj 28, 2012, 16:52:19 »
Hazard właśnie przechodzi testy medyczne w Cobham.

Wieczorem odbędzie się zwołana dzisiaj konferencja prasowa w Londynie ;)

Także - HAZARD W CHELSEA :D
1000 wiadomości na PESLeague.PL - 20:29, 01.09.2012r.!!!!

" border="0

Offline NexaT

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 27.12.2010r.
  • Life is football, football is Manchester United...
  • Gram w: Shogun: Total War
« Odpowiedź #3245 dnia: Maj 28, 2012, 17:37:00 »
To oficjalna wiadomość? Na devilpage pisze, że Hazardowi najbliżej do United.

Offline Pepesi

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 23.08.2011r.
  • Chelsea FC
« Odpowiedź #3246 dnia: Maj 28, 2012, 18:11:38 »
Podobno gazety z francji i goal.com też twierdzą, że będzie zawodnikiem Chelsea. Jeszcze Hulk i git malina. :)

Offline Lahombre

• Amator
  • *
  • Na forum od: 06.05.2012r.
« Odpowiedź #3247 dnia: Maj 28, 2012, 20:15:12 »

pudło. Montpellier na zawodników milionów nie wydało i zdobyło mistrzostwo. Więc sukces bez skupywania gwiazdek jest możliwy.
Pudło. Wcześniej śmiejesz z poziomu ligi portugalskiej, teraz porównujesz ligę francuską z angielską, gdzie można u Ciebie wyczytać z najlepszą ligą świata. Trzymając się tego czyż nie wychodzi, że City ma trudniej wygrać angielską, aniżeli owe Montepellier francuską, które będzie pewnie też jednorazowym wyskokiem ala Wolfsburg. Jednak dobrze więc, to tak ja sam, JA już mówiłem, że tak, taki sukces jest możliwy, podałem lepsze przykłady(tam z Ajaxami), kiedy Ty wcześniej uparcie twierdziłeś, że jeszcze nikomu to się nie udało. Jak zmiana frontu ?
liczyłem na jakieś inteligentniejsze uwagi, a nie coś co mógłby wymyślić na poczekaniu każdy użytkownik tego forum.
Rozczarowałem ?? Po prostu nie nadaje się do tego.
o ile ich ego nie rozwali od środka tego klubu. Balotelli i Tevez to dobre przykłady
Ale wytłumacz mi dlaczego tok dyskusji rzucasz już na inny tor ? Osiągnęli już sukces, czy nie ?
"tak ale tymi samochodami sukcesu nie kupi (zły przykład)" - Wytłumacz, czy to co wymieniłem nie można nazwać sukcesem ?

Plączesz się i Ci się plącze.
"ale się tak nie stało = gdybanie. Nie przedstawisz mi twardego faktu, więc się nie wykłócaj." - co do twojego Teveza i Balloteliego.
tak, tylko co innego budować przez lata, a kupić w ciągu roku, dwóch. Myślę, że ówczesny Drogba, Duff, Ferreira, czy Robben nie byli aż takimi gwiazdami jak obecni Tevez, Balotelli, Aguero, Nasri, Silva.
Jakie przez lata ?? Te nazwiska, które wymieniłem, w Chelsea znalazły się w odstępie jednego roku. Ale znowu się gubisz. Tych Robbenów, Carvalhów, Drogbów, porównałem do Twoich Mathijsenów, Cazorli i Demichelisów, aby zobrazować to niby "nieprawidłowe, zarządzania Malagą, składem rodem z gry komputerowej, gdzie na to wszystko rzygasz tęczą, w porównaniu do przejęcia kluby przez Romka"
ale nie kupił ponad połowy składu.
Fajniej będzie jak rzeczywiście to sprawdzisz.
Terry, Ramires, Sturridge, John Obi Mikel, Lukaku, Kalou, Bertrand - o nich zapomniałeś ? Z młodzieżówki Chelsea wyszedł chociażby Miroslav Stoch, nadzieje daje McEachran, Bruma, Kakuta, Courtois.
Nie, nie zapomniałem w przeciwnym razie wymieniłbym po stronie City więcej nazwisk, nawet tego Sturridga.
Pisałem o wychowanko-podobnych, którzy odgrywają ważniejszą rolę. Także ten...
nie zrozumiałeś, że to jest fikcja.
Może nie zrozumiałem, ale rozumiem, że dla Porto jest fikcją właśnie taka zabawa w FM-a w sali 1:1 jaką ma Romek i Szejk.
to na kogo klub wydaje pieniądze jest sprawą drugorzędną. Drugie dno znalazło się ?
No nie bardzo, bo nie bardzo dalej ma się to do Anży, które stać na każdego piłkarza, co według Ciebie robi z nich już wielki zespół, z corocznymi ambicjami na LM. Mówisz potentat nie jest "na chwilę", ale "od chwili" już tak ? Od chwili przejęcia Anży przez bogacza ?
Realu ? Widzę, że lubisz robić z siebie idiotę, kolejny podobny tekst.
Gdzie, jak, kiedy ?
Konkret poproszę, ani razu w czasie naszej 'dyskusji' nie parsknąłem nawet o Madrycie, ani razu.

Ogólnie to po prostu się gubisz, sklejasz sobie cytaty tak jak pasuje, co któryś wyraz to nie rozumiesz, nie zrozumiałeś, nie odpowiadasz i zmieniasz kierunek dyskusji, zarzucasz mi gdybanie o Chelsea kiedy piszę, że mając większy dług od Leeds podzieliłaby ten sam los co oni, opowiadasz mi o Tevezach w przyszłości rozwalających klub od środka - nie jest to gdybanie... Ale cały czas do przodu, staramy się... dalej

Tylko po jakim czasie osiągnęli ten cel ?? Gdy by Chelsea miala taki sklad, to juz w pierwszym roku triumfowala w jakims pucharze, a City sie meczylo 3 lata ze by FA CUP Wygrac.
A to ma być, argument w końcu, że mają tak zajebisty skład czy nie bo jeszcze trochę i mi się poplącze?
Romek kupił taki skład, że Chelsea wygrała mistrzostwo po 50 latach, i od tamtej pory rok w rok grają LM, a tu półfinał, a tu finał... gdzie chyba Cię zaskoczę, w całej swojej wcześniejszej historii, tylko raz mieli okazje grać w Pucharze Europy/Lidze Mistrzów.

Drogbę z tamtego okresu (grającego w Marsylii) można porównać do dzisiejszego Girouda, Duffa z Blackburn (6. miejsce w sezonie poprzedzającym transfer do Chelsea) do Ben Arfy, Ferreirę z Porto do Joao Pereiry, a Robbena z PSV do Wijnalduma. Faktycznie, sami galaktyczni.
Jak ktoś się nie widział, tamtych piłkarzy z łaciatą przy nodze, to rzeczywiście może sobie takie porównania robić. Można też się zastanowic czy Chelsea wygrałaby mistrzostwo z Pereirami, Arfami, Wijnaldumami... Chyba ciężko by było.

Offline thekrzychu

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 03.04.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #3248 dnia: Maj 28, 2012, 20:27:58 »
Podobno gazety z francji i goal.com też twierdzą, że będzie zawodnikiem Chelsea. Jeszcze Hulk i git malina. :)

goal.com i wszystko jasne :) Hazard wybierze kogoś z trójki City, Chelsea, United. Jeszcze nic pewnego. A na testach medycznych nie może być, bo dziś popołudniu trenował jeszcze z Lille :)

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3249 dnia: Maj 28, 2012, 20:36:56 »
Jak ktoś się nie widział, tamtych piłkarzy z łaciatą przy nodze, to rzeczywiście może sobie takie porównania robić.
Już nie będę wnikał, czy tych wtedy widziałeś, ale zastanawia mnie, czy dane ci było obserwować grę tych piłkarzy, do których porównałem wzmocnienia Chelsea. Odnoszę wrażenie, że plączesz pojęcia, myląc potencjał zawodnika (czyli jak się rozwinęli) z poziomem, który wówczas prezentowali. Zresztą, pominę już nawet to, że nie wiesz, jak będą grali Wijnaldum czy Giroud za kilka lat.

Rozumiem, że króla strzelców ligi francuskiej nie można porównać do finalisty Pucharu UEFA, Didiera Drogby, który tak na dobrą sprawę napastnikiem światowej klasy stał się dopiero w Chelsea. Dlaczego? Nietaktem jest zestawienie podstawowego pomocnika 5. w Premier League Newcastle ze skrzydłowym Blackburn, które przed sprzedaniem Duffa prezentowało się nieznacznie gorzej od "Srok"? Ferreira nigdy nie był wybitnym obrońcą. Był dobry, ale nic ponad to. Zupełnie jak Joao Pereira, który właśnie przeszedł ze Sportingu do Valencii. Wnioskuję, że grzechem jest napisać, że Robben z 2004 roku prezentował podobne umiejętności, co Wijnaldum. Jasne, Geo nie jedzie na Euro w wieku 20 lat. Tyle, że gdybym zestawił Arjena sprzed 8 lat z Driesem Mertensem, chyba delikatnie "obraziłbym" Belga.

Niedługo się dowiem, że Geremi był prawie jak Maicon, a Gudjohnsen to nieco gorsza wersja Benzemy.

Można też się zastanowic czy Chelsea wygrałaby mistrzostwo z Pereirami, Arfami, Wijnaldumami... Chyba ciężko by było.
A popatrz, wygrali.

że dla Porto jest fikcją właśnie taka zabawa w FM-a w sali 1:1 jaką ma Romek i Szejk.
Albo Real.

Chyba pisałeś, trzeba by było sprawdzić
Napisałem. Na poprzedniej stronie.

ale wydaje mi się, że nie odpisałem bo nie mam w naturze uświadamiać kogoś o rzeczach, które są więcej niż oczywiste
Tą oczywistością jest to, że krytykując City i Chelsea, jesteś hipokrytą?

Tym bardziej jeżeli ktoś próbuje mi wmówić, że coś gdzieś przeczytał a autorem tego czegoś miałbym być ja. A smutną prawdą jest to, że nic takiego nie napisałem.
Bardzo chciałbym wiedzieć, kiedy i co próbowałem ci wmówić.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2012, 20:43:14 wysłana przez Nederland »
" border="0

Offline Bogo_Chelsea

• Amator
  • *
  • ONLY ONE DI MATTEO
« Odpowiedź #3250 dnia: Maj 28, 2012, 22:37:31 »
Co do naśladowaniu NEDERLANDA- tak.. muszę się przyznać. To mój osobisty bóg, jest moim guru! Jak można go nie wielbić?!

Offline thekrzychu

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 03.04.2010r.
    • Status GG
« Odpowiedź #3251 dnia: Maj 29, 2012, 09:28:06 »
REJESTRACJA lub LOGOWANIE

"I'm signing for the champion's league winner." - Jakby nie patrzeć United też jest zwycięzcą Ligii Mistrzów :) Dziś wieczorem Hazard ma podjąć oficjalną decyzję :)

Uważam, że Chelsea zrobi naprawdę interes życia. Ewidentnie budują zespół na przyszłość. Hazard, Mata, Sturridge, Romeu, Courtois, Bertrand ...

Offline Bogo_Chelsea

• Amator
  • *
  • ONLY ONE DI MATTEO
« Odpowiedź #3252 dnia: Maj 29, 2012, 15:14:04 »
Edenowi chodzi pewnie o tego rocznego zwyciezce, ponoc 35 mln. Ł cena za Hazarda.

Offline D17

• III - ligowiec
  • Dostał Piw: 16
  • Na forum od: 27.11.2009r.
  • Real Madryt!
    • Status GG
  • Gram w: PES 2016
« Odpowiedź #3253 dnia: Maj 29, 2012, 15:16:13 »
Edenowi chodzi pewnie o tego rocznego zwyciezce, ponoc 35 mln. Ł cena za Hazarda.
Słyszałem o 32 :)

Offline chmielu2108

• II - ligowiec
  • Na forum od: 09.11.2009r.
« Odpowiedź #3254 dnia: Maj 29, 2012, 15:35:29 »
Ile on karnych strzelił w tym sezonie ?
" border="0
" border="0

Offline Lahombre

• Amator
  • *
« Odpowiedź #3255 dnia: Maj 29, 2012, 16:29:53 »
Już nie będę wnikał, czy tych wtedy widziałeś, ale zastanawia mnie, czy dane ci było obserwować grę tych piłkarzy, do których porównałem wzmocnienia Chelsea. Odnoszę wrażenie, że plączesz pojęcia, myląc potencjał zawodnika (czyli jak się rozwinęli) z poziomem, który wówczas prezentowali.
Tak samo cały czas mówię o 10 lat młodszym Drogbie i spółce.
Rozumiem, że króla strzelców ligi francuskiej nie można porównać do finalisty Pucharu UEFA, Didiera Drogby
A król strzelców ligi francuskiej, królowi strzelców ligi francuskiej równy ?
Tak można z każdym, ale nie między każdym postawisz znak równości, bo na jakiej zasadzie ? Bo ten i ten grali-ją w tej samej lidze, tylko jeden prawie 10 lat później i ch.jowszej ?
Jasne, Geo nie jedzie na Euro w wieku 20 lat.
PSV Robbena > PSV Wijnalduma. Tyle.
Ferreira nigdy nie był wybitnym obrońcą.
A Carvalho nigdy(tzn. jeszcze przed Chelsea) nie był uważany za jednego z najlepszych na świecie na swojej pozycji.
A popatrz, wygrali.
A pokaż, kiedy ?
Albo Real.
Real ? A no Real. Myślałem, że napiszesz szejk z Realu.
Tą oczywistością jest to, że krytykując City i Chelsea, jesteś hipokrytą?
Możliwe, że każdy jest hipokrytą.
Bardzo chciałbym wiedzieć, kiedy i co próbowałem ci wmówić.
Coś tam o Chelsea i jej psuciu piłki, no całe tamto zdanie.
W dupie masz do kogo pisze o tych finansach, dlaczego piszę, tylko chcesz dojebać swoje "fan Realu o finansach i psuciu Chelsea".
Także podziękuje postoje.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2012, 22:37:07 wysłana przez Lahombre »

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3256 dnia: Maj 29, 2012, 23:24:16 »
Tak samo cały czas mówię o 10 lat młodszym Drogbie i spółce.
A nie wyglądasz.

10 lat temu Drogba grał w Guingamp.

A król strzelców ligi francuskiej, królowi strzelców ligi francuskiej równy ?
Nie, ale jeżeli ktoś zostaje królem strzelców liczącej się w Europie ligi, w dodatku nie mając w drużynie jakichś wybitnych partnerów, chyba zasługuje na uznanie. Giroud stylem gry i obecną sytuacją w pewnym sensie przypomina Drogbę.

Tak można z każdym, ale nie między każdym postawisz znak równości, bo na jakiej zasadzie ? Bo ten i ten grali-ją w tej samej lidze, tylko jeden prawie 10 lat później i ch.jowszej ?
Zrozum, że ja pod żadnym pozorem nie stawiam pomiędzy dwoma piłkarzami znaku równości. Po prostu porównując ich do innych staram ci się pokazać, że Abramowicz nie sprowadził na starcie takich herosów, jak ci się wydaje.

PSV Robbena > PSV Wijnalduma. Tyle.
A co to ma do rzeczy? Mowa o poziomie zawodników, nie drużyn. Ja mogę napisać, że Montpellier Girouda jest o wiele lepsze od Marsylii Drogby, która sezon zakończyła na 7. miejscu. I co? Do czego to prowadzi? Idąc tym tokiem myślenia, Francuza nie da się porównać do Iworyjczyka, bo Afrykanin nie miałby nawet do niego startu.

A Carvalho nigdy(tzn. jeszcze przed Chelsea) nie był uważany za jednego z najlepszych na świecie na swojej pozycji.
No i? Zauważyłem, że gdy nie wiesz, co powiedzieć, piszesz byle co, z dupy - byleby tylko cokolwiek napisać. Zresztą, to tylko działa na korzyść Mourinho i Chelsea, bo właśnie w tym klubie stał się cenionym w całej Europie defensorem.

A pokaż, kiedy ?
Myślałem, że nie będę obrażał niczyjej inteligencji, jeśli po porównaniach, które zaprezentowałem, stwierdzę, że Abramowicz nie bawił się w żadne galaktikos. Myliłem się?

Real ? A no Real. Myślałem, że napiszesz szejk z Realu.
Pieniądze pozostają pieniędzmi, niezależnie od ich właściciela. Ciekawi mnie, dlaczego nie srasz we własne gniazdo i nie porozważasz przez chwilę o poczynaniach Realu.

Możliwe, że każdy jest hipokrytą.
To nie ma znaczenia. Mowa o konkretnym zachowaniu.

Coś tam o Chelsea i jej psuciu piłki, no całe tamto zdanie.
Mam rozumieć, że skoro wjeżdżasz do tematu CFC i kłócisz się z robim, który broni Chelsea w sprawie porównań do Man City, nie jest to powód do stawiania wniosków, że coś ci ten klub nie pasuje? Jasne, może ci nie odpowiadać, że - jak to sam ująłeś - droga obojga (CFC i MC) ku górze usłana jest kasą prywatnych inwestorów. Mi zaś nie odpowiada, że droga powrotna Realu na szczyt usłana jest forsą. Może nie należącą do prywatnego inwestora, ale jednak forsą. Taką samą jak Abramowicza i szejków.

No, może w innej walucie. Ja wiem i ty wiesz, gdzie bez Cristiano Ronaldo byłby w tym momencie Real.

I nie, nie chcę "dojebać swojego "fan Realu o finansach i psuciu Chelsea". Skoro rozmowa toczy się o sukcesach w trybie instant, które cię widać przejmują, chciałbym po prostu wiedzieć, co sądzisz o strategii Realu, tak podobnej do tej Chelsea i City. Tak podobnej i tak różnej, bo angielskie kluby jednak nie wydawały po 70 czy 95 mln na jednego piłkarza.
" border="0

Offline lukasz cfc

• Prezes klubu
  • Na forum od: 09.11.2008r.
  • Chelsea Till I Die
    • http://rapideo.pl/polecam,lukaszcfc
« Odpowiedź #3257 dnia: Maj 30, 2012, 22:18:31 »
Lampard doznał kontuzji na treningu. Na razie nic nie wiadomo jak poważna to jest kontuzja i czy zagra na Euro. Tylko nie to :/
" width="500" height="200

Offline Lahombre

• Amator
  • *
« Odpowiedź #3258 dnia: Maj 30, 2012, 22:49:31 »
A nie wyglądasz.

10 lat temu Drogba grał w Guingamp.
No grał w Guingamp, ale tą 10 walnąłem od tak, nie wiem przybliżając... aby jakoś zobrazować... Posługując się terminem z retoryki, można nazwać to perswazją. Modne staje się robienie głupka z siebie samego, chcąc pokazać (domyślam się co już odpowiesz), że ktoś inny nim jest. Po co ?
Nie, ale jeżeli ktoś zostaje królem strzelców liczącej się w Europie ligi, w dodatku nie mając w drużynie jakichś wybitnych partnerów, chyba zasługuje na uznanie.
Dobrze, nie odbieram Olivierowi nic co nie jest jego.
bo właśnie w tym klubie stał się cenionym w całej Europie defensorem.
Właśnie chodzi, że nie. Przechodząc do Chelsea już nim był.
Myślałem, że nie będę obrażał niczyjej inteligencji, jeśli po porównaniach, które zaprezentowałem, stwierdzę, że Abramowicz nie bawił się w żadne galaktikos. Myliłem się?
Czy się myliłeś, a jak można to sprawdzić ?

Dokładniej chodzi ci o to, że gdyby Romek kupił Chelsea(przeniesioną z 2003 roku) dzisiaj, to ten Wijnaldum miałby te same szanse na angaż do co Robben wtedy ?

Mi to jednak się tak to nie klei. Piłka(piszę tak, bo za jej wygląd przede wszystkim odpowiadają piłkarze lub inaczej trenerzy, którzy kształtują piłkarzy) nie stoi w miejscu z tego powodu, że łączy się z czasem, który tak samo nigdy się nie zatrzyma. Dlatego piłka też nie może być zbliżona-porównywalna. Można powiedzieć: tak dzisiejsza piłka jest lepsza, lub nie - ale nic pośrodku. Osobiście jeżeli ktoś mnie pyta mówię "nie". Przed takimi Mistrzostwami Świata w 2006 roku grało się inaczej niż na tych już 4 lata później - kto teraz gra dwoma napastnikami ? - Wcześniej bardziej błyszczał ktoś inny i teraz ktoś inny. Mówisz nie są to żadne galaticos, ale na tle tych piłkarzy co grają dzisiaj, prawda ? Racja pewnie tak jest, ale za jakich by byli uważani na tle Nedvedów, Zidanów, Kluivertów i całej tamtej gromadki znakomitych...
Ogólnie to mi się rozchodzi to o co już pisałem robiemu - że tamten Drogba, który lada dzień miał grać w Londynie, dzisiaj byłby graczem z Play Station i kosztował więcej niż Ronaldo. Dla mnie ten zestaw piłkarzy, który przedstawiłeś nie ma "zbliżonych" umiejętności(obecnie), do tych 'pierwowzorów'(wówczas). Wydaje mi się jednak też, że dalsza dyskusja na akurat ten temat jest zbędna, na pewno nie dojdziemy do jakiegoś porozumienia, konsensusu. Zupełni nic z tego się nie narodzi, gdyż swoje zdania, opieramy wyłącznie na własnym wyobrażeniu piłki tej wcześniejszej i tej obecnej.

Choć ja mam ten komfort, że mógłbym przypomnieć o Robbenie, który miał nagrodę za najlepszego młodego piłkarza w Holandii, o Drogbie, który był w gronie 35 zawodników nominowanych do piłkarza roku wg FIFA, nawet o Ferreirze i Duffie, którzy przed transferem do Chelsea znajdowali się, w któryś latach w drużynach roku UEFA, Carvalho tak jak pisałem, on już wcześniej był uważany za jednego z najlepszych środkowych.
Mam rozumieć, że skoro wjeżdżasz do tematu CFC i kłócisz się z robim, który broni Chelsea w sprawie porównań do Man City, nie jest to powód do stawiania wniosków, że coś ci ten klub nie pasuje?
Nie nazwałbym tego kłótnią, to raz. A dwa, to źle stawiasz te wnioski, jak już to robiemu nie pasuje City.
Jasne, może ci nie odpowiadać, że - jak to sam ująłeś - droga obojga (CFC i MC) ku górze usłana jest kasą prywatnych inwestorów. Mi zaś nie odpowiada, że droga powrotna Realu na szczyt usłana jest forsą. Może nie należącą do prywatnego inwestora, ale jednak forsą. Taką samą jak Abramowicza i szejków.

Wcześniej piszesz, że coś u mnie zdiagnozowałeś, to ja napiszę podobnie, że problemem u ciebie jest to, że wszystko interpretujesz tak jak ci lepiej. Kiedy powinno być tak, że jeżeli chcesz się włączyć do dyskusji między mną, a robim, to przede wszystkim powinieneś trzymać się meritum i na podstawie tego wszystko analizować i odpowiadać, lub zaczepiać. Owym meritum pokrótce można napisać, że było "Chelsea lepsza od City - Romek od szejka", a nie "Real i tak jest najlepszy". Jeżeli próbuje coś umniejszyć Londyńczykom, to tylko na podstawie  porównania z szejkami. Dlatego mocno mnie wcześniej zdziwiło kiedy napisałeś, że gdzieś splotłem zdanie o wkładzie Chelsea w psucie klubowej piłki(której też bym nie rozdzielał). Zdziwiło, bo uważam inaczej. W moim odczuciu piłki nie psuje ten, kto ma pieniądze i wywala je w piłkę, a dopiero ten kto ich nie ma i gówno robi by je najpierw zdobyć, a później nie przejebać.

Cytowane zdanie wyżej, tak samo jest nie prawdą, nie pisałem, że mi nie odpowiada, co najwyżej jeżeli miałbym wybierać drogę jak stać się gigantem, to wybierając między Chelsea, a Milanem(który też miał czas kiedy wydawał nie swoje pieniądza, ale o tym niżej), wybrałbym Milan bo on tą drogę na szczyt miał bardziej godną zapamiętania, bo jego historia nie kończy się po prostu na tym, że jest długa.

Dlatego właśnie trzeba ogrodzić grubą kreską, to co pisałem z robim, a miedzy tym o czym dyskutować chcesz Ty.
Mi zaś nie odpowiada, że droga powrotna Realu na szczyt usłana jest forsą. Może nie należącą do prywatnego inwestora, ale jednak forsą. Taką samą jak Abramowicza i szejków.
Użyłeś słowa "powrotna", to jest właśnie dla mnie wyznacznik między Abramowiczem - Realem - Szejkami. Okej nie odpowiada Ci to, ale dlaczego Real ma robić coś dwa razy, skoro robiąc to raz, zagwarantował sobie przy okazji coś na wypadek w razie niepowodzenia, w którymś miejscu ? Zapytam też jaki WIELKI klub, tak nie wracał(jeżeli musiał) na szczyt ? Milan ? Milan kiedy balansowanie między Serie A i B, także potrzebował pieniędzy,  w tym porównaniu korzystniej nawet wypada Real, ponieważ pieniądze były Silvio. Barcelona ? Barcelona, nie wróciła wychowankami, ale po zakupie Eto, Ronaldinho, czy Deco. Oczywiście wcześniej wspominałem zdobyć pieniądze to jedno, ale żeby je utrzymać to drugie. A każdy z tych klubów, miał-ma do tego świetnych ludzi.
Tak podobnej i tak różnej, bo angielskie kluby jednak nie wydawały po 70 czy 95 mln na jednego piłkarza.
Podajesz cyferki więc dobrze, wkraczamy w świat ekonomi - co mnie cieszy.
Spójrz szerzej Real to jednak, nie jest studnia bez dna. Real wydając pieniądze robił zdrowe, normalne inwestycje - skala ich nie ma znaczenia. Inwestycje, które musiały się zwrócić, zarówno piłkarsko jak i finansowo, w innym wypadku klub czekałaby katastrofa. W 2009 wzięliśmy pożyczki(jak ktoś wcześniej zauważył). To jest jednak odpowiedzialność za decyzje, musimy je spłacać. Spójrz jeszcze, jeszcze szerzej tym razem na City(abyś nie pisał, że mam coś do Chelsea). Uważasz, że to zdrowsze ? Że klub ma co roku masakryczne straty i nie ponosi za to odpowiedzialności ? To jest jakieś zdrowe inwestowanie ? To, że bez tego szejka by zbankrutowali ? Zero odpowiedzialności za te pieniądze(które ja osobiście mam w dupie - idą na klub, a nie z klubu do szejka). Real wydawał kosmiczne pieniądze, ale zdrowo, jako zdrowy klub, który robił normalne inwestycje dzięki wypracowanej przez długie lata marce. Inwestycje, których konsekwencje musiałby ponieść gdyby nie wypaliły. Tu też widzę różnicę - większe, a i dalej nie jedyne, aniżeli Ty zauważyłeś.

Odpowiedź na te wcześniejsze pytania wygląda tak, że zasadniczo, nigdy nie jest zdrowo wydawać więcej niż się zarabia. Oczywiście w krótkim/średnim (to jest względne) okresie można sobie na to pozwolić, zwłaszcza gdy znaczna część wydatków to inwestycje, które w przyszłości zwiększą przychody lub obniżą koszty, mamy odpowiedni poziom rezerw finansowych itd. Ale Real, też już nie wydaje tyle co w 2009 roku i nieprędko się to powtórzy. Oczywiście City dzięki tym inwestycjom z czasem będzie się zwracać, ale na pewno nie nadrobi tego w tak krótkim czasie jak Real. U nich ten proces potrwa 7-10 lat(jak w Chelsea), gdy w Madrycie zajmie to rok, góra dwa. Wcześniej wiele razy pisałem, że Man City z United sportowo są już +/- na ich poziomie, wydatki też już takie będą (+/-), a przychody to ok. 30% tych z czerwonego Manchesteru. Te 70% jest też kolejną różnicą, można to zobrazować jako marka zespołów między Realem(Milanem, Barceloną, Manchesterem), a szejkami. City jednak tą stratę zniweluje w przeciągu 10 lat, nie 100.

Offline lukasz cfc

• Prezes klubu
  • Na forum od: 09.11.2008r.
  • Chelsea Till I Die
    • http://rapideo.pl/polecam,lukaszcfc
« Odpowiedź #3259 dnia: Maj 31, 2012, 21:19:04 »
Lampard nie zagra nie Euro ;(
" width="500" height="200

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer