Autor Wątek: Chelsea FC  (Przeczytany 618985 razy)

Offline Bogo_Chelsea

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 14.05.2009r.
  • ONLY ONE DI MATTEO
Odp: Chelsea Londyn - all o tym teamie
« Odpowiedź #3220 dnia: Maj 26, 2012, 13:59:43 »
Żeś dowalił stary. Chyba nie śledzisz transferów swojego klubu :)
Napewno mniejsze sumy wydal Romek, niz szejki, Torres i Szewa byli najdrozsi. Popatrz na transfery swoje, przypadek Zlatana za 50 baniek + Eto'o wart 30, Czigrinski 20, a malo tego zaden nie wypalil.
Co do naśladowaniu NEDERLANDA- tak.. muszę się przyznać. To mój osobisty bóg, jest moim guru! Jak można go nie wielbić?!

Offline Lahombre

• Amator
  • *
  • Na forum od: 06.05.2012r.
« Odpowiedź #3221 dnia: Maj 26, 2012, 14:14:22 »
No fakt, w gorszej dupie nie byli. Ale i tak w ustach fana Chelsea takie słowa dziwnie brzmią.
Byli, byli... Gdyby nie wujek to podzieliby los Leeds.

oj już tu się tak nie czepiaj, bo Chelsea nie kupuje tylu gwiazdek na potęgę jak City (np. Balotelli, Robinho, Nasri, Tevez, Aguero, Y. Toure, Adebayor, Wright-Phillips, ...). Przez 9 lat Abramowicz kupił chyba mniej gwiazdek, aniżeli City za czasów szejków. Ściąganie Sturridga było równie perspektywiczne jak kupno Ramiresa, więc nie przesadzajcie z tym że Chelesa ma kasę i nią szasta na wielkie nazwiska.

Romek zaczynał wtedy, kiedy piłka oddawała swoje ostatnie tchnienie i dlatego tak Ci się wydaje, te gwiazdy City wcześniej gwiazdami by nie były - nie na taką skalę - ot co jedynie dobre grajki.
Jedni i drudzy efektów chcieli od zaraz. Chelsea przed Romkiem wygrała jedno mistrzostwo PÓŁ WIEKU wcześniej i w całej swojej historii grała JEDEN RAZ w Pucharze Europy/Lidze Mistrzów. Szejki też można powiedzieć, że sportowo są już na poziomie Manchesteru United. Wydać więcej niż wydali też już nie powinni. Droga obojga ku górze usłana jest kasą prywatnych inwestorów, bez niej nie byłoby obecnej Chelsea i obecnego Manchesteru no i idąc dalej Bogo_Chelsea nie byłby kibicem ruskiego tworu.
Wyjebać szejków z Manchesteru i po tygodniu klub ogłasza upadłość. Chelsea też chyba dopiero w 2010 po raz pierwszy zaczęła wychodzić na plus po przyjściu Romka.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2012, 14:23:44 wysłana przez Lahombre »

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #3222 dnia: Maj 26, 2012, 14:27:05 »
W sumie gdyby sędziowie się tak fatalnie nie mylili, Mourinho nie byłby dzisiaj trenerem Realu.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2012, 14:34:05 wysłana przez Nederland »
" border="0

Offline Bogo_Chelsea

• Amator
  • *
  • Na forum od: 14.05.2009r.
  • ONLY ONE DI MATTEO
« Odpowiedź #3223 dnia: Maj 26, 2012, 16:30:26 »
Bogo_Chelsea nie byłby kibicem ruskiego tworu.
Wyjebać szejków z Manchesteru i po tygodniu klub ogłasza upadłość. Chelsea też chyba dopiero w 2010 po raz pierwszy zaczęła wychodzić na plus po przyjściu Romka.
A skad ty wiesz ile ja kibicuje Chelsea sezonowcu jeden ?? ... Teraz bedzie wychodzic na plus, wygranie LM, na dodatek ladnie uzupelni sie kasa klubowa za wygranie KMŚ, Super Puchar Europy.
Co do naśladowaniu NEDERLANDA- tak.. muszę się przyznać. To mój osobisty bóg, jest moim guru! Jak można go nie wielbić?!

Offline MaddiMNagic

• I - ligowiec
  • Dostał Piw: 3
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #3224 dnia: Maj 26, 2012, 16:49:33 »
A skad ty wiesz ile ja kibicuje Chelsea sezonowcu jeden ?? ... Teraz bedzie wychodzic na plus, wygranie LM, na dodatek ladnie uzupelni sie kasa klubowa za wygranie KMŚ, Super Puchar Europy.

Dorabiasz po godzinach jako jasnowidz?

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3225 dnia: Maj 26, 2012, 16:49:40 »
Superpucharu nie wygrają (oleją), KMŚ tak.
" border="0

Offline Pikachu

• Amator
  • *
  • Na forum od: 17.03.2011r.
« Odpowiedź #3226 dnia: Maj 26, 2012, 16:52:33 »
Superpucharu nie wygrają bo dostaną lanie od Atletico, proste ;)

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3227 dnia: Maj 26, 2012, 17:17:06 »
Nie dlatego, że dostaną lanie od kogokolwiek (szczególnie, że takie stwierdzenia wydają się być śmieszne po tym, jak CFC wygrali z Barceloną i Bayernem), tylko dlatego, że tryumfator LM już od początku powstania Superpucharu zwykł mieć go w głębokim poważaniu, na co wskazuje fakt, że zwycięzcy "pucharu pocieszenia" mają w sumie tylko o jeden triumf na koncie mniej od zwycięzców LM.
" border="0

Offline robi99

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 8
  • Na forum od: 12.12.2007r.
  • Gram w: ...
« Odpowiedź #3228 dnia: Maj 26, 2012, 19:11:30 »
Byli, byli... Gdyby nie wujek to podzieliby los Leeds.
gdybać, to i ja mogę...
Romek zaczynał wtedy, kiedy piłka oddawała swoje ostatnie tchnienie i dlatego tak Ci się wydaje, te gwiazdy City wcześniej gwiazdami by nie były - nie na taką skalę - ot co jedynie dobre grajki.

o co ci chodzi ? Logiczne, że wtedy ci piłkarze wielkimi zawodnikami nie byli, bo grali gdzieś na niższych klasach i wówczas dochodzili do ogromnych umiejętności. Mi chodziło o to, że jak Chelsea kupił Romek, to nie dokonywała ona zakupów za grube miliony światowej klasy zawodników, znanych przez "niedzielnego" kibica, tylko decydowała się na piłkarzy o wysokich, ale nie (czasem jeszcze) wielkich umiejętnościach, bądź zawodnikach perspektywicznych (powtórzę się - np. Sturridge).
Jedni i drudzy efektów chcieli od zaraz. Chelsea przed Romkiem wygrała jedno mistrzostwo PÓŁ WIEKU wcześniej i w całej swojej historii grała JEDEN RAZ w Pucharze Europy/Lidze Mistrzów.

Cytat: Nederland
Zdobyli PZP w 1998 roku, a dwa lata później dotarli do ćwierćfinału LM. Biorąc pod uwagę fakt, że niejedna gwiazda występowała w barwach Chelsea (m. in. Deschamps, Vialli, Gullit, Weah, Desailly, Petrescu czy Leboeuf), można postawić wniosek, że naprawdę kwestią czasu byłoby, aż ten klub wkroczyłby na europejskie salony. Zresztą, w swoim pierwszym sezonie w erze Abramowicza The Blues bez wielkich transferów dotarli do 1/2 LM, uprzednio - bez żadnej pomocy Rosjanina, który przejął klub po zakończeniu sezonu 2002/03 (w czerwcu) - zdobywając wysokie 4. miejsce w lidze.

wiem, że nie jest to porażające, ale w porównaniu do City, Malagi przejęcie klubu przez Romka i sposób w jaki nim zarządza/ał jest jak dla mnie prawidłowy, w momencie gdy jakiś klub jest przejmowany przez bogatego inwestora.
Szejki też można powiedzieć, że sportowo są już na poziomie Manchesteru United. Wydać więcej niż wydali też już nie powinni. Droga obojga ku górze usłana jest kasą prywatnych inwestorów, bez niej nie byłoby obecnej Chelsea i obecnego Manchesteru no i idąc dalej Bogo_Chelsea nie byłby kibicem ruskiego tworu.
jak na razie nie udowodniono, że bez pieniędzy da się zbudować wielki klub z corocznymi ambicjami na puchary. Zobaczymy jak radzić sobie będzie Borussia, która zdobyła 2 mistrzostwo z rzędu, a porażającego budżetu nie ma. Jak dla mnie za bardzo atakujesz Londyńczyków, bo jak już napisałem - Chelsea jako klub przejęty przez kogoś kto ma kasę, jest dobrze zarządzany. Nie ma takiego "kupowania" sukcesu, co jak dla mnie jest trochę niemoralne...
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2012, 19:13:04 wysłana przez robi99 »
" border="0
You'll Never Walk Alone

Offline NexaT

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 27.12.2010r.
  • Life is football, football is Manchester United...
  • Gram w: Shogun: Total War
« Odpowiedź #3229 dnia: Maj 26, 2012, 20:16:07 »
jak na razie nie udowodniono, że bez pieniędzy da się zbudować wielki klub z corocznymi ambicjami na puchary.
Nie wiem dlaczego pod tym względem niedoceniony jest Manchester United. Może budżet nie jest mały, ale nie robią transferów za 50 milionów, ba.. 30 nawet nie wyłożą. (pomińmy te wyjątki typu: Berbatov) Drużyna niby sięgająca po młodzież i doświadczonych grajków potrafi dotrzeć 3 razy do finału LM, w ciągu 4 lat, przy tym zdobywając kilka razy PL.

Offline Lahombre

• Amator
  • *
« Odpowiedź #3230 dnia: Maj 26, 2012, 20:22:24 »
gdybać, to i ja mogę...
Ja nie gdybam, wystarczy się trochę rozeznać. Faktem było ok. 180 mln. € długu.
o co ci chodzi ?
Nie zrozumiałeś.
Już tłumaczę, chodzi o to, że gdyby przerzucić wehikułem czasu obecnego np. Nasriego 10 lat wstecz, to nie byłby jakimś superstar, a ciut lepszym kopaczem na tle grających wtedy. To samo ma się w drugą stronę, 10 lat młodszy Carvalho, Ferreira, Drogba gnietliby jaja i kosztwoali obecnie fortunę. No właśnie druga to sprawa pieniądze-inflacja(nie chce mi się sprawdzać dokładnie, pewnie na poziomie ok. 2-3% rocznie) ceny poszły w górę, niewspółmiernie z jakością. Kiedyś za 37.mln € kupiłeś Rooneya, teraz za 41.mlin € Carroll. Jest różnica prawda ? :]
wiem, że nie jest to porażające, ale w porównaniu do City, Malagi przejęcie klubu przez Romka i sposób w jaki nim zarządza/ał jest jak dla mnie prawidłowy, w momencie gdy jakiś klub jest przejmowany przez bogatego inwestora.
A co masz do Malagi w porównaniu do Chelsea ?
Romek od razu po przyjściu wpompował ponad 172.mln € na transfery, dodatkowo jak mówię Chelsea miała dług, który spłacił. Razem daje nam to ok. ponad 350.mln €, co wówczas było olbrzymią kwotą. Nie odbiegają te cyferki jakoś bardzo od tych Szejkowskich.
A przytaczasz tego Sturridge, to ja napiszę, że Szejk wywalił też grube pieniądze na akademie, infrastrukturę, marketing.
Szejk kupił raz a dobrze i tyle, żeby się później nie bawić w Torresów, skład mają najlepszy w Anglii i nie muszą już wydawać tych 100 mln na każde okno transferowe.
*posiłkowałem się transfermarkt.de
jak na razie nie udowodniono, że bez pieniędzy da się zbudować wielki klub z corocznymi ambicjami na puchary.
Udowodniono - Ajax, kluby portugalskie, wcześniej Valencia, Depor, którym zabrakło inteligentnych prezesów.
Jak dla mnie za bardzo atakujesz Londyńczyków,
Z kolei Ty jak dla mnie za bardzo ich wybielasz, na tle Szejków

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3231 dnia: Maj 26, 2012, 20:28:20 »
teraz za 41.mlin € Carroll. Jest różnica prawda ? :]
W każdym innym momencie okna transferowego i w przypadku każdego innego klubu niż Liverpool Carroll kosztowałby sporo mniej. Ale wiadomo, Torres odszedł, a w ostatnim dniu stycznia wypadało kogoś za niego sprowadzić. The Reds byli tak zdesperowani, że Newcastle mogli zażądać każdej sumy i to zrobili.

Tak w ogóle zastanawia mnie, dlaczego będąc fanem akurat Realu (słowo klucz w tym przypadku) tak przejmujesz się finansami Chelsea.
" border="0

Offline robi99

• Były członek Załogi
  • *
« Odpowiedź #3232 dnia: Maj 26, 2012, 21:08:35 »
Ja nie gdybam, wystarczy się trochę rozeznać. Faktem było ok. 180 mln. € długu. Nie zrozumiałeś.
ale się tak nie stało = gdybanie. Nie przedstawisz mi twardego faktu, więc się nie wykłócaj.

Już tłumaczę, chodzi o to, że gdyby przerzucić wehikułem czasu obecnego np. Nasriego 10 lat wstecz, to nie byłby jakimś superstar, a ciut lepszym kopaczem na tle grających wtedy. To samo ma się w drugą stronę, 10 lat młodszy Carvalho, Ferreira, Drogba gnietliby jaja i kosztwoali obecnie fortunę. No właśnie druga to sprawa pieniądze-inflacja(nie chce mi się sprawdzać dokładnie, pewnie na poziomie ok. 2-3% rocznie) ceny poszły w górę, niewspółmiernie z jakością. Kiedyś za 37.mln € kupiłeś Rooneya, teraz za 41.mlin € Carroll. Jest różnica prawda ? :]
nie rozumiesz o co mi chodzi. Jak klub ma duże pieniądze, to czemu ma ich nie wydawać ? Nienormalne i niemoralne jak dla mnie jest kupowanie w przeciągu 2-3 lat samych gwiazdek typu Robinho, Tevez, Aguero, David Silva, Dżeko, Wright-Phillips, Yaya Toure, Barry, Balotelli, De Jong... Ten klub robi się coś rodzaju - "jak patrzę na sklad to rzygam tęczą", albo "Fifa 12 superstars"
A co masz do Malagi w porównaniu do Chelsea ?
Mathijsen, Toulalan, Cazorla, Kameni, Baptista, Demichelis, Joaquin, Monreal. + to co napisałem wyżej

Romek od razu po przyjściu wpompował ponad 172.mln € na transfery, dodatkowo jak mówię Chelsea miała dług, który spłacił. Razem daje nam to ok. ponad 350.mln €, co wówczas było olbrzymią kwotą. Nie odbiegają te cyferki jakoś bardzo od tych Szejkowskich.
to źle ? Jak już mówiłem nie chodzi mi o kwoty pompowane na klub, tylko jak są one zarządzane przez prezesów. Sprawa moralna, a materialna to 2 różne rzeczy.

A przytaczasz tego Sturridge, to ja napiszę, że Szejk wywalił też grube pieniądze na akademie, infrastrukturę, marketing.
to fajnie ma u mnie +, ciekawe jak wyjdzie w praktyce.

Szejk kupił raz a dobrze i tyle, żeby się później nie bawić w Torresów, skład mają najlepszy w Anglii i nie muszą już wydawać tych 100 mln na każde okno transferowe.
*posiłkowałem się transfermarkt.de
pytane, tylko jak kupił... Bo jak dla mnie rozpuszczanie pieniędzy na głownie (80-90%) wielkich piłkarzy jest trochę "szmaceniem" klubu.

Udowodniono - Ajax, kluby portugalskie, wcześniej Valencia, Depor, którym zabrakło inteligentnych prezesów.
Ajax jak na swoja ligę jest potentatem, ale żeby się bił o puchar LM czy LE, to nie słyszałem. Valencia poza tym, że bywa najlepszą z "reszty świata" Primera Division, jakoś co roku nie bije się zażarcie o mistrzostwo Hiszpanii czy o puchar LM. Poza tym nie słyszę, aby co roku prezesi bardzo otwarcie mówili, że celem jest mistrzostwo, albo europejski puchar. Depotivo nie jest takim klubem, bo byłoby gdyby teraz znajdowało się na topie. Kluby portugalskie - pieniążki mają, bo nie wierze, że 40 mln. po Falcao i wcześniej po innych zawodnikach poszło się j*bać. Ale czego oczekiwać jak 3 kluby stale wiodą prymat, a reszta to dno. Poza Porto, to chyba żaden klub z Portugalii jakoś dalej w LM nie zachodzi. Sporting buja się głównie w LE, Benfica poza wyjsciem z grupy LM nie zachodzi daleko, Braga jeden dobry sezon. Tymczasem klub, gdzie grał kiedyś Kaźmierczak nie przypomina mi stylem prowadzenia i osiągnięciami na arenie międzynarodowej Interu, Barcelony, Liverpoolu. To jest bardziej klub na zarobek - wyrabiamy dobrych piłkarzy, sprzedajemy ich. Tutaj się nie buduje drużyny na jakieś wielkie, międzynarodowe sukcesy (nie, nie chodzi mi o budowanie głownie na  gwiazdkach ::) ). To, że często wygrywają ligę, jest to dlatego, iż mają dobrych piłkarzy, a reszta ligi poza 2-4 max zespołami to głeboki muł. Ale co z tego, skoro tych zawodników potem sprzedają, zamiast ich zostawić i budować mocniejszą ekipę. Skoro to taki potentat, to czemu Falcao, Lucho Gonzalez, itd.  odszeli ?

Z kolei Ty jak dla mnie za bardzo ich wybielasz, na tle Szejków
oceniam obiektywnie, nie mówiąc że od ostatnich wydarzeń przed finałem FA Cup straciłem do nich trochę szacunek...
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2012, 21:11:00 wysłana przez robi99 »
" border="0
You'll Never Walk Alone

Offline MaddiMNagic

• I - ligowiec
  • Dostał Piw: 3
    • Status GG
« Odpowiedź #3233 dnia: Maj 26, 2012, 21:55:45 »
Ajax jak na swoja ligę jest potentatem, ale żeby się bił o puchar LM czy LE, to nie słyszałem. Valencia poza tym, że bywa najlepszą z "reszty świata" Primera Division, jakoś co roku nie bije się zażarcie o mistrzostwo Hiszpanii czy o puchar LM. Poza tym nie słyszę, aby co roku prezesi bardzo otwarcie mówili, że celem jest mistrzostwo, albo europejski puchar. Depotivo nie jest takim klubem, bo byłoby gdyby teraz znajdowało się na topie. Kluby portugalskie - pieniążki mają, bo nie wierze, że 40 mln. po Falcao i wcześniej po innych zawodnikach poszło się j*bać. Ale czego oczekiwać jak 3 kluby stale wiodą prymat, a reszta to dno. Poza Porto, to chyba żaden klub z Portugalii jakoś dalej w LM nie zachodzi. Sporting buja się głównie w LE, Benfica poza wyjsciem z grupy LM nie zachodzi daleko, Braga jeden dobry sezon. Tymczasem klub, gdzie grał kiedyś Kaźmierczak nie przypomina mi stylem prowadzenia i osiągnięciami na arenie międzynarodowej Interu, Barcelony, Liverpoolu. To jest bardziej klub na zarobek - wyrabiamy dobrych piłkarzy, sprzedajemy ich. Tutaj się nie buduje drużyny na jakieś wielkie, międzynarodowe sukcesy (nie, nie chodzi mi o budowanie głownie na  gwiazdkach ::) ). To, że często wygrywają ligę, jest to dlatego, iż mają dobrych piłkarzy, a reszta ligi poza 2-4 max zespołami to głeboki muł. Ale co z tego, skoro tych zawodników potem sprzedają, zamiast ich zostawić i budować mocniejszą ekipę. Skoro to taki potentat, to czemu Falcao, Lucho Gonzalez, itd.  odszeli ?
oceniam obiektywnie, nie mówiąc że od ostatnich wydarzeń przed finałem FA Cup straciłem do nich trochę szacunek...

Słowem klucz jest tu ,,Wcześniej''

Offline robi99

• Były członek Załogi
  • *
« Odpowiedź #3234 dnia: Maj 26, 2012, 22:31:01 »

Słowem klucz jest tu ,,Wcześniej''
no i ? To i tak nic nie zmienia, bo bycie potentatem nie jest "na chwilę".
" border="0
You'll Never Walk Alone

Offline Lahombre

• Amator
  • *
« Odpowiedź #3235 dnia: Maj 27, 2012, 17:50:49 »
ale się tak nie stało = gdybanie. Nie przedstawisz mi twardego faktu, więc się nie wykłócaj.
Tak też można, można udawać, że się nic nie widzi, nie słyszy. Nie wykłócam się.

nie rozumiesz o co mi chodzi. Jak klub ma duże pieniądze, to czemu ma ich nie wydawać ? Nienormalne i niemoralne jak dla mnie jest kupowanie w przeciągu 2-3 lat samych gwiazdek typu Robinho, Tevez, Aguero, David Silva, Dżeko, Wright-Phillips, Yaya Toure, Barry, Balotelli, De Jong... Ten klub robi się coś rodzaju - "jak patrzę na sklad to rzygam tęczą", albo "Fifa 12 superstars"
Jak klub ma pieniądze ?! kub czy Szejk, klub czy rusek ?!
Ale dobra mniejsza już o to, piszesz: '"Jak klub ma duże pieniądze, to czemu ma ich nie wydawać ?",
a póżniej sam się przypierdzielasz do tego kogo kupują Szejki ? Kupili Nasrich, Tevezów, Aguerrów, nie Carollów, Downingów, Adamów i to Ci przeszkadza ? Widzisz, nakupili tych gwiazd, ale i osiągneli swój cel.
Nie będziesz rozliczać miliardera czy ma 5 samochodów czy 13, co nie? Jeździ jednym, ale skoro chce się na te pozostałe wyłącznie patrzeć, uprawiać w nich seks czy do nich strzelać, to ja nie widzę problemu. Jeżeli zapłacił za nie cenę, jaką ktoś inny sobie zażyczył, to może wydać na to nawet cały swój majątek. Pozornie rozwala bezsensownie kasę, ale ma do tego pełne prawo.
Mathijsen, Toulalan, Cazorla, Kameni, Baptista, Demichelis, Joaquin, Monreal. + to co napisałem wyżej
:o Prawda zbiór nazwik iście Fifowsk... - Mourinho, Carvalho, Ferreira, Drogba, Crespo, Verón, Makélélé, Robben, Duff
pytane, tylko jak kupił... Bo jak dla mnie rozpuszczanie pieniędzy na głownie (80-90%) wielkich piłkarzy jest trochę "szmaceniem" klubu.
Klub się zeszmacił, jak przyją tego Muslima, jak zmienił nazwę stadionu, jak co roku kończy sezon na minusie a jednak ma to w dupie.
Ajax jak na swoja ligę jest potentatem, ale żeby się bił o puchar LM czy LE, to nie słyszałem.
W brew pozoru mieli taki czas w swojej historii, gdzie tryumfy były efektem wielkiej pracy własnej szkółki klubowej, a udział przewagi finansowej w zwycięstwach był niewielki.
Valencia poza tym, że bywa najlepszą z "reszty świata" Primera Division, jakoś co roku nie bije się zażarcie o mistrzostwo Hiszpanii czy o puchar LM. Poza tym nie słyszę, aby co roku prezesi bardzo otwarcie mówili, że celem jest mistrzostwo, albo europejski puchar. Depotivo nie jest takim klubem, bo byłoby gdyby teraz znajdowało się na topie.
Napisałem czego zabrakło - nie pieniędzy, a inteligentnych prezesów.
Kluby portugalskie - pieniążki mają, bo nie wierze, że 40 mln. po Falcao i wcześniej po innych zawodnikach poszło się j*bać.
Nie chodzi o to czy Porto ma pieniądze, ale o to czy są to pieniądze Porto, a są więc nie widzę problemu.
Skoro to taki potentat, to czemu Falcao, Lucho Gonzalez, itd.  odszeli ?
Porto kupi najpierw za 3.mln, wygra mistrzostwo, Lige Europejską i sprzeda za 40.mln by znów kupić za 3 i dalej wygrywać. Porto po ich odejściu nie straciło wiele-nic. Odejdzie Falcao, zaraz przyjdzie ktoś młodszy i prawdopodobnie lepszy. Po prostu swoją politykę opierają na skautingu i możliwe, że przywiązują do tego większą wagę aniżeli do pucharów - które i tak wygrywają - dla każdego dewiza sukcesu(bycie potentatem) może się diametralnie różnić.
no i ? To i tak nic nie zmienia, bo bycie potentatem nie jest "na chwilę".
Może być, z różnych względów, ale najważniejszy znasz...

Można też rozróżnić realnych potentatów i nierealnych, potentatów zbudowanych nie na pieniądzach i zniszczonych przez pieniądze, potentatów wygrywających i niewygrywających, potentatów z problemami i tych bez problemów, potentatów takich jak Chelsea, PSG, City i takich jak Milan, MU, Bayern...
Stara dama po spadku i zaraz awansie przestała być potentatem, straciła ambicje na puchary ? Nie, ale też nie miała większych szans na bicie się o nie. Dopiero po pięciu latach Juventus wygrał coś ważniejszego, Juventus, który jest w rękach jednej z najbogatszych rodzin świata. To co ma powiedzieć taka Valencia ?

@:
Chyba pisałeś, trzeba by było sprawdzić, ale wydaje mi się, że nie odpisałem bo nie mam w naturze uświadamiać kogoś o rzeczach, które są więcej niż oczywiste. Nie dostanę za to nic, a stracę wyłącznie swój czas. Tym bardziej jeżeli ktoś próbuje mi wmówić, że coś gdzieś przeczytał a autorem tego czegoś miałbym być ja. A smutną prawdą jest to, że nic takiego nie napisałem.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 18:31:32 wysłana przez Lahombre »

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
    • last.fm
« Odpowiedź #3236 dnia: Maj 27, 2012, 18:04:07 »
Nie wiem, czy już tego gdzieś nie pisałem, ale dziwi mnie niezmiernie, dlaczego finansami Chelsea i wkładem tego klubu w zepsucie piłki klubowej interesuje się akurat fan Realu.
" border="0

Offline rudek9

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 26.11.2009r.
  • Subuj mój kanał!
    • Status GG
    • YT CHANNEL
  • Gram w: PES 06, FIFA 2001, FIFA08
« Odpowiedź #3237 dnia: Maj 27, 2012, 18:45:08 »
Bo to Real zapłacił 96 milionków za Krystynę, biorąc kredyt i spłacając go drugim.

Offline robi99

• Były członek Załogi
  • *
« Odpowiedź #3238 dnia: Maj 27, 2012, 19:00:32 »
Jak klub ma pieniądze ?! kub czy Szejk, klub czy rusek ?!
Ale dobra mniejsza już o to, piszesz: '"Jak klub ma duże pieniądze, to czemu ma ich nie wydawać ?",
a póżniej sam się przypierdzielasz do tego kogo kupują Szejki ? Kupili Nasrich, Tevezów, Aguerrów, nie Carollów, Downingów, Adamów i to Ci przeszkadza ? Widzisz, nakupili tych gwiazd, ale i osiągneli swój cel.
ślepy jesteś, albo rozumiesz to co chcesz...
Nienormalne i niemoralne jak dla mnie jest kupowanie w przeciągu 2-3 lat samych gwiazdek

Nie będziesz rozliczać miliardera czy ma 5 samochodów czy 13, co nie? Jeździ jednym, ale skoro chce się na te pozostałe wyłącznie patrzeć, uprawiać w nich seks czy do nich strzelać, to ja nie widzę problemu. Jeżeli zapłacił za nie cenę, jaką ktoś inny sobie zażyczył, to może wydać na to nawet cały swój majątek. Pozornie rozwala bezsensownie kasę, ale ma do tego pełne prawo.
tak ale tymi samochodami sukcesu nie kupi (zły przykład).
:o Prawda zbiór nazwik iście Fifowsk... - Mourinho, Carvalho, Ferreira, Drogba, Crespo, Verón, Makélélé, Robben, Duff
patrząc przez pryzmat tej trochę przereklamowanej ligi, to nazwiska uczestników MŚ choćby Demichelisa czy Toulalana, albo wicemistrza świata Mathijsena nie wydają sie słabe.. Nie mówiąc, że piłkarze ci umiejętności mają (nie mam na myśli tu tylko wymienionych)
Klub się zeszmacił, jak przyją tego Muslima, jak zmienił nazwę stadionu, jak co roku kończy sezon na minusie a jednak ma to w dupie.W brew pozoru mieli taki czas w swojej historii, gdzie tryumfy były efektem wielkiej pracy własnej szkółki klubowej, a udział przewagi finansowej w zwycięstwach był niewielki.
tak ? To ciekawe, jakby sobie radzili bez wykładania pieniędzy za Tevezów, Aguerów, etc.

Napisałem czego zabrakło - nie pieniędzy, a inteligentnych prezesów.
czy ja coś mówiłem ? Jakiś trop zaczynasz łapać. Może zauważysz drugie dno, że obok materialnych pieniędzy, leży coś przeciwnego. Bo jak na razie zaczynasz dostrzegać, że nie tylko forsa się liczy. Nieźle ci idzie, tak trzymaj. :)
Nie chodzi o to czy Porto ma pieniądze, ale o to czy są to pieniądze Porto, a są więc nie widzę problemu.Porto kupi najpierw za 3.mln, wygra mistrzostwo, Lige Europejską i sprzeda za 40.mln by znów kupić za 3 i dalej wygrywać. Porto po ich odejściu nie straciło wiele-nic. Odejdzie Falcao, zaraz przyjdzie ktoś młodszy i prawdopodobnie lepszy. Po prostu swoją politykę opierają na skautingu i możliwe, że przywiązują do tego większą wagę aniżeli do pucharów - które i tak wygrywają - dla każdego dewiza sukcesu(bycie potentatem) może się diametralnie różnić.Może być, z różnych względów, ale najważniejszy znasz...
Wiem na czym to polega i jak się z tym je, bo już przecież politykę Porto opisałem, jakbyś nie zauważył. Jednak gdyby ci piłkarze pozostali w zespole, to i drużyna byłaby silniejsza. Pomyśl sobie - Bruno Alves, Falcao, Meireles w jednym zespole, lepiej to brzmi niż nowe talenty, nie ? I ekipa się wydaje mocniejsza, walcząca o naprawdę nie mniejsze cele niż teraz.
Można też rozróżnić realnych potentatów i nierealnych, potentatów zbudowanych nie na pieniądzach i zniszczonych przez pieniądze, potentatów wygrywających i niewygrywających, potentatów z problemami i tych bez problemów, potentatów takich jak Chelsea, PSG, City i takich jak Milan, MU, Bayern...
Stara dama po spadku i zaraz awansie przestałabyc potentatem, straciłą ambicje na puchary ? Nie, ale też nie miała większych szans na bicie się o nie. Dopiero po pięciu latach Juventus wygrał coś ważniejszego, Juventus, który jest w rękach jednej z najbogatszych rodzin świata. To co ma powiedzieć taka Valencia ?
Tak, ale taki Juventus zawsze był "na topie", a nawet jak gościł w górnej połowie tabeli i w trakcie cienkiego sezonu wszedłby do półfinału LM, to nie byłoby takiego zdziwienia jak w przypadku np. wcześniej wspomnianej Borussi.
Potentat, to dla mnie taki klub, do którego może przyjść każdy zawodnik (pomijając sprawy miłości i nienawiści) i ten właśnie zespół stać na danego piłkarza, aby kupić i "utrzymywać" go.
Nie wykłócam się.
to tak na przyszłość. ;)

Cytat: Nederland
Nie wiem, czy już tego gdzieś nie pisałem, ale dziwi mnie niezmiernie, dlaczego finansami Chelsea i wkładem tego klubu w zepsucie piłki klubowej interesuje się akurat fan Realu.
chyba nie zauważa drugiego dna obok pieniędzy i przez to stara się na siłę usprawiedliwić szastanie forsą jego zespołu.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 19:04:19 wysłana przez robi99 »
" border="0
You'll Never Walk Alone

Offline Lahombre

• Amator
  • *
« Odpowiedź #3239 dnia: Maj 27, 2012, 21:36:31 »
Widzę, że masz problemy z normalną powiedzmy przyjacielską, dżentelmeńska dyskusją i musisz coś prztyknąć, dobrze postaram się robi tak samo, jeżeli tak tu to wygląda, to tak trzeba.
Nienormalne i niemoralne jak dla mnie jest kupowanie w przeciągu 2-3 lat samych gwiazdek
Możliwe, że jakbyś się wczytał, to dostrzegłbyś, że próbuje się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat. Dlaczego lepiej kupić Downingów, Carollów niż Tevezów, Nasrich i wygrać z nimi mistrzostwo ? Dlaczego trzeba być gorszym, aby to nie było niemoralne ?
tak ale tymi samochodami sukcesu nie kupi (zły przykład).
Przykład idealny dla nietępogłowych, ups...a jednak.
Powiedz mi czy nie jest sukcesem mistrzostwo kraju, rok wcześniej jakiś puchar ligi, gra nieprzerwanie od trzech (pomyśl z czym to się ładnie zbiega) sezonów w europejskich pucharach, a w następnym sezonie już zapewniony drugi raz z rzędu występ w Lidze Mistrzów (gdzie wątpię, że już tak umoczą), zestawiając to wszystko z City sprzed erą szejków, które zajmowało wtedy miejsce w środku tabeli, a nawet swego czasu balansowali przy strefie spadkowej ? Czy niemożna tego nazwać <już> sukcesem, po jednak kupnie tylu tych "samochodów" ?
Bez jaj oni są już na poziomie sportowym (+/-) z czerwonymi i nie będą już słabsi niż są.
patrząc przez pryzmat tej trochę przereklamowanej ligi, to nazwiska uczestników MŚ choćby Demichelisa czy Toulalana, albo wicemistrza świata Mathijsena nie wydają sie słabe.. Nie mówiąc, że piłkarze ci umiejętności mają (nie mam na myśli tu tylko wymienionych)
Ta przereklamowana liga, produkuje tyle talentów, że angielskie(a z kolei dziwne, że w najlepszej lidze świata jest ich tak mało) kluby ustawiają się kolejkami. Liga nie jest przereklamowana, a biedna.
Ale wracając do nazwisk, to są większe od tych Romanowskich, które wcześniej wymieniłem, patrząc przez pryzmat tamtej Chelsea i tamtej PL ?
tak ? To ciekawe, jakby sobie radzili bez wykładania pieniędzy za Tevezów, Aguerów, etc.
Ty (nie)kumaty, nietępogłowy, nie tu jednak bez"nie" zapomniałem. My fault.
Zobacz, do czego, do jakiego kluby ten Twój pogrubiony tekst się odnosi. Źle Ci idzie, tak nie trzymaj.
czy ja coś mówiłem ? Jakiś trop zaczynasz łapać. Może zauważysz drugie dno, że obok materialnych pieniędzy, leży coś przeciwnego. Bo jak na razie zaczynasz dostrzegać, że nie tylko forsa się liczy. Nieźle ci idzie, tak trzymaj.
A czy ja czegoś nie mówiłem ? Przestudiujmy całą dyskusję. Chcesz wybielić "materialne pieniądze"(ha są takie na niby, nie materialne ?) Romana na tle Abdulaha Mansura jakiegoś tam, racja ? No a ja mówię, że ten i ten nie mają  nic wspólnego z "drugim dnem" - ohoho jak wiele w tym romantyzmu - i z moralnością o której coś przebąkiwałeś. Jeden mniej drugi bardziej, ale żaden z nich. Ot co cała prawda.
Że Roman nie kupował samych gwiazdeczek, a co jakieś nołnejmy ta ? Było też coś w stylu "Romek jest fajniejszy bo kupił Sturridgea " - daj trochę czau, a może i Szejki kupią raz na prawie 10 lat jakiś młodych utalentowanych. Tak wspominając tylko Richards, wychowanek jest jedną z ważniejszych postaci, Hart też chyba przyszedł co City jak miał 16/17 lat. W Chelsea natomiast  jest Terry, Terry i hmm...Terry.

Pomyśl sobie - Bruno Alves, Falcao, Meireles w jednym zespole, lepiej to brzmi niż nowe talenty, nie ? I ekipa się wydaje mocniejsza, walcząca o naprawdę nie mniejsze cele niż teraz.
A pomyśl + 100.mln, nowe nie gorsze talenty i ekipa nie wiele gorsza. Tam dużo lepiej, tu dużo gorzej ?
Ale jak myślisz, że Porto na siłe ich wypycha ze składu - Wypad bo teraz dostaniemy najwięcej ? Porto to nie czysta rozrywka znudzonego bogatego szejka, zabawa w FM-a w skali 1:1 i to z włączonymi cheatami. Gdzie każdy błąd w zarządzaniu, który mógłby "przedsięwzięcie" utopić zostanie załatany przez wpisanie kodu i pojawienie się znikąd kilkunastocyfrowej sumy na koncie. Takie czary-mary jak w grze komputerowej. Nie, Porto żyje jednak w prawdziwym świecie, spójrz też z punktu ekonomisty na kraj, co się tam dzieje i czy to nie ma wpływu na kluby. Dobra no ale załóżmy:  Chcą być jak Milan i nie sprzedają silę tego Falcao, kiedy natomiast ten chce odejść do np. Chelsea aby grać za 3x większe pieniądze, których Porto po prostu nie może mu zagwarantować. No i pupcia Falcao nie przedłuży już kontraktu, dogra ten rok,dwa tyle ile zostało do końca kontraktu i co potem ? Idzie do Londynu ZA DARMO. W czasach kiedy klub był ważniejszy niż kasa to by to przeszło, ale nie dzisiaj, nie dzisiaj.
Potentat, to dla mnie taki klub, do którego może przyjść każdy zawodnik (pomijając sprawy miłości i nienawiści) i ten właśnie zespół stać na danego piłkarza, aby kupić i "utrzymywać" go.
Prościej: potentat, to klub, który ma pieniądze. Pozdrawiamy z Anży.
Gdzie to drugi dno.. oj zgubiło się. :(
to tak na przyszłość.
Dzięki, ale jak mogłeś zauważyć wyłapałem już to wcześniej. No ale i tak dzięki.
chyba nie zauważa drugiego dna obok pieniędzy i przez to stara się na siłę usprawiedliwić szastanie forsą jego zespołu.
Tyrym tyrym tyrym... Jakiego zespołu ? jakie usprawiedliwić ? jakie na siłę?

Bo to Real zapłacił 96 milionków za Krystynę, biorąc kredyt i spłacając go drugim.
Bo Real. Bo Real. Bo Real. - Bo Szejk. Bo Szejk. Bo Szejk.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2012, 21:39:03 wysłana przez Lahombre »

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #3239 dnia: Maj 27, 2012, 21:36:31 »