Faza grupowa Ligi Mistrzów - 6 kolejka
Szachtar Donieck 1-2 Real Madryt
74' Teixeira (Seleznyov) - 12' Ronaldo, 90' Ronaldo (Hulk)
83' Sergio Ramos, 90' Ozil Królewscy po dwóch fatalnych meczach w lidze zagrali mecz w lidze mistrzów i tam ledwo co udało im się wygrać z Szachtarem 1-2 (0-1). Gracze z Doniecka wiedzieli, że jeżeli ten mecz przegrają, a w potyczce Otelulu Galati z Zenitem lepsi okażą się ci pierwsi to Szachtar pożegna się z ligą mistrzów. Królewscy zagrali takim samym ustawieniem jak tym w meczu z Zaragozą.
12min. - Świetna wymiana piłki w środku pola przez Real, po czym dobre podanie do Hulka ten natomiast wysuwa do Ronaldo. Portugalczyk przejmuję piłkę po czym biegnie w stronę bramki i pięknym lobem wyprowadza Królewskich na prowadzenie.
74min. - Szachtar w tym spotkaniu był ekipą lepszą, lecz nie potrafił tego udokumentować. Udało im się to dopiero w 74 minucie, gdzie dobrym podanie z środka pola popisał się Seleznyov, który dokładnie w tępo dograł do wychodzącego Alexa. Teixeira przyjmuję piłkę po czym pewnym strzałem po ziemi doprowadza do remisu.
90min. - Było blisko kolejnej klapy, lecz tak się nie stało. Dobrym odbiorem popisał się Ozil po czym dograł do Hulka. Ten biegnie w pole karne, lecz rywal na plecach nie pozwolił zejść mu do środka. Tym samym Hulk na boku pola karnego odwraca się z piłką po czym dogrywa do Ronaldo. Crack Realu przyjmuję piłkę po czym mocnym strzałem zapewnia Realowi trzy punkty.
Real nie zagrał dobrego spotkania, ba rywala nawet na przestrzeni 90 minut wyglądał znacznie lepiej od Królewskich. Na całe szczęście ekipa Jose Mourinho ma w składzie Ronaldo, który przesądził o losach spotkania. Portugalczyk po fazie grupowej ma już osiem trafień na swoim koncie i jest liderem w tej klasyfikacji wyprzedzając o jedno trafienie Leo Messiego.
___________________________________________________________________________________________
Los Blancos Notícias #16
Czas na drobne podsumowanie fazy grupowej ligi mistrzów.
Królewscy przez fazę grupową ligi mistrzów przebrnęli w mgnieniu oka. Królewscy jako jedyna ekipa w Europie zdobyła komplet aż 18 punktów oraz straciła zaledwie trzy bramki. A co o całej fazie grupowej powie na Mou? - " Cieszy mnie fakt, że moja drużyna jak na razie dobrze sobie poradziła w tym etapie Ligi Mistrzów. Zapewniony awans już po czterech kolejkach dał na swobodę w dwóch kolejnych spotkania. Na piąta kolejkę wystawiłem już skład rezerwowy i nie żałowałem tego bo chłopaki spisali się nieźle. Na szóstą również miałem zamiar zagrać tym samym składem co w poprzedniej, ale słabe wyniki w lidze spowodowały, że wystawiłem ten sam skład, który przegrał 5-2 w ubiegłym tygodniu, aby sprawdzić gdzie oni popełniają błędy. Zwycięstwo oczywiście nie przyszło łatwo, ale na szczęście się udało. Teraz przed nami trzy kolejki w lidze w których trzeba zgarnąć pełną pule ". Miejmy nadzieję, że w lidze Królewscy zaczną wygrywać bo tam odwieczny rywal jakim jest Barcelona zbliżył się już do jednego punktu.
Jak widzimy z tej grupy do dalszej fazy pucharowej przeszedł także po raz drugi z rzędu Szachtar Donieck. Ronaldo po fazie grupowej już ma osiem trafień co może bardzo cieszyć Portugalczyka, ale żeby wygrać w tej klasyfikacji musi szybko uciec Messiemu oraz Bułgarowi z Old Trafford. W klasyfikacji asyst jak na razie króluję Iniesta, a Ronaldo zajmuję czwartą pozycję. Teraz czas na awanse z pośrednich grup.
Grupa A: Chelsea, Leverkusen. Grupa B: Napoli, Manchester City. Grupa C: Inter Mediolan, Bayern Monachium. Grupa D: Barcelona, Porto. Grupa E: Manchester United, Ol. Marsylia. Grupa F: Juventus, Lille. Grupa G: Milan, Arsenal Londyn.
Jak widać pierwsze miejsce w grupie nie zapewnia Realowi łatwiejszego rywala w dalszej fazie rozgrywek. Królewscy w 1/8 mogą trafić na takie zespoły jak: Leverkusen, City, Bayern, Porto, Ol. Marsylia, Lille, Arsenal. Jak widać są to mocne ekipy i na kogo by Real nie trafił może mieć sporo problemy.
Lionel Messi zdobywa po raz trzeci z rzędu Złotą Piłkę.
Cudu nie było. Argentyńczyk po raz trzeci z rzędu został wybrany jako najlepszy piłkarz świata. Co dziwne w tej walce stanęli jeszcze Ronaldo oraz obrońca Barcelony Dani Alves. Ronaldo, który w zeszłym sezonie trafił ponad 50 bramek, a w tym ma już ich prawie 25 zajął drugie miejsce. Dani Alves natomiast został sklasyfikowani na trzeciej lokacie. Argentyńczyk w tym sezonie nie gra jakiegoś rewelacyjnego futbolu. Na swoim koncie ma 18 bramek, a jego klub jest na drugiej pozycji w lidze, ale jak widać to nie przeszkodziło mu w odniesieniu sukcesu.
1. Lionel Messi - 430 głosów.
2. Cristiano Ronaldo - 277 głosów.
3. Dani Alves - 124 głosy.
Przewidywany skład na Ossasune.
17 kolejka ligi hiszpańskiej.
Czas powróci na domowe podwórko. Królewscy po dwóch ostatnich porażkach w lidze mają teraz szanse aby pokazać, że było to tylko chwilowa strata formy. Mourinho na Ossasunę wystawia następujący skład. W bramce Cassilas. W obronie przed nim Pepe oraz Carvalho, a na boku Marcelo z Ramosem. W pomocy zobaczymy Alonso jako defensywnego pomocnika, a przed nim zagra Mesut Ozil. Na skrzydłach ujrzymy Ronaldo oraz di Marie, a parę napastników utworzą Hulk oraz Higuain.