Autor Wątek: Wisła Kraków | Epilogue  (Przeczytany 184131 razy)

12121p

• Gość
Odp: Wisła Kraków | Świętowanie powoli czas zacząć….
« Odpowiedź #460 dnia: Maj 10, 2012, 10:40:33 »
świętować można, bowiem wątpliwe żebyś taką przewagę stracił, Maor show!

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 03.09.2009r.
  • Best In The World !!! Manchester United F.C.!!!!
« Odpowiedź #461 dnia: Maj 10, 2012, 10:43:56 »
Wygraliście w Poznaniu czyli jesteście o krok od mistrza. Teraz chyba czas skupić się tylko i wyłącznie na pucharach. Jedziecie teraz do Stuttgartu i obyście tam też pokazali dobrą formę. ;)

Offline duce12

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 21.04.2012r.
  • C. Ronaldo the best player ever
« Odpowiedź #462 dnia: Maj 10, 2012, 11:29:46 »
to już chyba pozamiatane. nie przypominam sobie tak wczesnego mistrza Polski, ale to wynik twojej świetnej gry :)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #463 dnia: Maj 10, 2012, 14:54:50 »
Podsumowanie po 23 kolejkach, śmiertelne zagrożenie dla Wisły....

Dwadzieścia trzy  kolejki za nami, więc należy pokusić się o kolejne podsumowanie, tego co już było. A dzisiaj swoją krótką opinię na temat naszej ligi wyrazi Bogusław Kaczmarek w wywiadzie z Tadeuszem Wymoczkiem.

Witam serdecznie. Kawałek sezonu za nami, ale do końca jeszcze 7 kolejek. Niemniej jednak chyba już wszystko pozamiatane.

Sprawę mistrzostwa nie nazwał bym wszystkim. Ale skoro już o tym mowa, to naprawdę nie wierzę, aby ktoś zdołał wydrzeć Białej Gwieździe tytułu. Wystarczy, że jeszcze ze dwa razy wygrają, a ktoś z trójki pościgowej się na pewno poślizgnie i już matematyka ich zatwierdzi.

To było raczej przesądzone, że Wisła budowana za tak grubą kasę osiągnie swój cel. Ale inny zespół jest intrygujący-Zagłębie. Aktualnie są wiceliderami ze sporymi szansami na obronę tytułu drugiej ekipy Ekstraklasy.

Tu widać jak fantastyczną pracę wykonuje Pavel Hapal. Z gromady kopaczy, niezintegrowanych grajków stworzył solidny zespół, który nie dość że w kraju świetnie sobie poczyna, to jeszcze w europie. Mam nadzieję, że przynajmniej znajdą się na podium w tym sezonie.

Trzeba także zwrócić uwagę na Lecha, który gra dobrą piłkę, ale brakuje mu szczęścia.

Dokładnie. Wyciągnął Pan, Panie redaktorze kwintesencję nota bene tak słabej postawy Lechitów. Jeżeli bowiem poprawiliby celowniki i koncentrację przy wykończeniu, to ciągle mieliby realny kontakt z liderem, ale to już inna sprawa.

Pochwali Pan wysoko uplasowaną Cracovię?

Naturalnie. Dawno nie grali tak dobrze, albowiem przez trzy poprzednie lata balansowali na spadku, igrali z ogniem, tym razem są w środku tabeli, ale do europejskich pucharów nie myślę aby się dostali. Koniec końców jednak widzę w tym zespole przyszłość.

Legia jest tylko miejsce niżej, ale o dobrym sezonie mówić nie można…

Pasy i Wojskowi to dwa różne światy. Legia miała się bić o mistrzostwo, a tym razem drugi rok posuchy. Według mnie to wina kierownictwa klubu, który pochopnie pozbył się swego czasu Macieja Skorży. Teraz pracują tam nieudacznicy.

Teraz słówko o ogonie….

Co tu się dużo rozwodzić. Śląsk i Arka to pewniacy do spadku, mimo że ci pierwsi wygrali dwa z trzech ostatnich meczów. Ta strata jest nie do odrobienia. A kto trzeci? Korona, Podbeskidzie lub Górnik.

W takim razie serdecznie dziękuję za wywiad.

Ja również, polecam się na przyszłość.

Megaafera, fatalne zagrożenie dla Wisły!

Jeśli to prawda, to najbliższy rok w lidze dla Wisły będzie koszmarem  w walce o utrzymanie! Krakowski klub oskarżono bowiem o korupcję i kupno dwu meczy. Cały proceder miał mieć miejsce w 2006 roku, za kadencji Dragomira Okuki. Na razie nie wiadomo, kto miał przyjąć rzekome pieniądze od Wisły, a kto znowuż ze strony krakowskiego klubu miał je komuś wręczyć. Jednak to jest mało ważne wobec kary, jaka grozi Wiśle. Mówi się o nawet dziesięciu ujemnych punktach, wzwyż na starcie kolejnego sezonu ligowego 2013/14! Zapytany o motywy tak wysokiej kary, jeden z członków Wydziału Dyscypliny PZPN odparł: ”Czyny popełnione od 2005 roku w górę będą karane trzykrotnie bardziej niż te, które miały miejsce wcześniej. To ma być swoisty straszak na korumpowanych. Sport ma być czystą i szlachetną rywalizacją. Swój głos w tej sprawie zabrał również Bogusław Cupiał. „Nic mi nie wiadomo o takim procederze, a jeżeli się okaże to prawdą, to osobiście ukaram tego artystę-ancymona. Jeżeli jednak moje własne śledztwo nie przyniesie rezultatów, to od ewentualnych wyroków PZPN będę się odwoływał.” Jaki finał będzie miała sprawa.? Wszystko ponoć ma się rozegrać na przestrzeni kilkunastu następnych dni.

Offline Windziak

• Amator
  • *
  • Na forum od: 21.09.2011r.
Nie chce mi się wierzyć, by za Okuki kupczono. Co prawda to nie był trener tylko pierdoła, który zastąpił Dana Petrescu, jednak wydaje mi się, że on nawet do kupczenia nie miał zbyt twardych jaj.

Sytuacja w tabeli, pomijając to zamieszanie, jest czysta i klarowna. Mistrzostwo niemal pewne. Wielki zawód przynosi Legia no i Śląsk. Nie spodziewałbym się ich tak nisko. Liczę że Wrocławianie jeszcze się obudzą. Natomiast bardzo poprawnie prezentują się Bruk-Bet i Sandecja. Piłkarze z Nowego Sącza są czarnym koniem tego sezonu, Bruk-Bet też, przecież miejsce w środku tabeli to ogromny sukces. Niby przegrali aż 11 meczów, stracili sporo goli, ale 9 wygranych sprawia, że mają już niemal pewne utrzymanie. Zaskakuje też Cracovia, co prawda bez szans na puchary, ale widać potencjał i wreszcie Pasy są na bezpiecznym miejscu... Chciałbym by z ligą pożegnały się w tej sytuacji Arka, Podbeskidzie i Widzew, ale pewnie poleci Śląsk z Arką i... wg mnie Górnik.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2012, 15:08:37 wysłana przez Windziak »

12121p

• Gość
pomijając kapitalną sytuację w tabeli, to jestem zmartwiony. Jeżeliby w nowym sezonie przysło ci grać z debetem punktowym, środek tabeli murowany, a jeśli wiecej niż 10 to straszna lipa.

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
Nie wiem, czy taki murowany, skoro obecnie Wisła ma 11 punktów przewagi nad drugim Zagłębiem.
" border="0

Offline thekrzychu

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 03.04.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
No świętować to Wisła jeszcze nie może, jeszcze za wcześnie :) Ciekawy wywiad, mniej ciekawa ta sprawa z korupcją, oby wszystko się wyjaśniło i wyszło na jaw...

12121p

• Gość
Nie wiem, czy taki murowany, skoro obecnie Wisła ma 11 punktów przewagi nad drugim Zagłębiem.
pozwól, że zaneguję.
11 punktów to powiedzmy szczerze pewny mistrz, a kara ma obowiązywać od przyszłego sezonu, wyraźnie jest to napisane! :)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!

Było nie minęło: Biała Gwiazda (cz.1)

Chciałbym zapoczątkować nowy, nieregularny cykl, w którym będę przybliżał pokrótce symbole, tradycje, historię Wisły. Jak już wspomniałem, będzie wydawany nieregularnie, myślę że 2-3 razy w tygodniu. Na pierwszy „rzut” pójdzie Biała Gwiazda, czyli najpopularniejszy z symboli krakowskiego klubu.

Biała Gwiazda-jest symbolem krakowskiej Wisły. Stanowi jej synonim, uosobienie, tożsamość. Jest dla Wiślaka tym, czym dla Polaka Orzeł, czym dla Krakowianina smok wawelski.

Wisła założona została w 1906 roku. Jednakże nie od początku jej symbolem była biała gwiazda, wbrew powszechnemu przekonaniu. Pojawiła się dopiero mniej więcej w rok po powstaniu klubu. Jak się dowiadujemy z źródeł, obecność tego symbolu jest dziełem przypadku.
Pewnego razu wysłano do Niemiec prośbę o przysłanie koszulek sportowych. Z racji jeszcze dość prymitywnej organizacji w światowej piłce, producent dał wodzę fantazji i wymyślił własny „design”. Jesienią 1907 roku przysłano bowiem czerwone koszulki z dwoma błękitnymi, pięcioramiennymi gwiazdami, na lewej i na prawej piersi, jednak w kilka miesięcy później zredukowano tę liczbę do jednej. W połowie 1910 pojawiła się obecna do dziś Biała Gwiazda, ale jej geneza nie jest dobrze znana. Całą wiedzę zawdzięczamy fotografiom. Niemniej jednak znając pewne wydarzenia i tło historyczne można pokusić się o pewne hipotezy.
W 1910 roku bowiem, jak wiadomo Polska znajdowała się pod zaborami(Kraków pod austriackim). W naszej części Europy futbol dopiero zaczął być przejmowany z zachodu. W Austrii utworzono Osterricher Fussball Verbrand, czyli taki związek piłkarski. Na początku A.D 1910 wstąpiła do niego Wisła, z obietnicą od zaborców utworzenia filii dla jakiejś autonomicznej polskiej organizacji. Jak się okazało, obietnice były bez pokrycia i wkrótce Wisła wystąpiła z organizacji tworząc Związek Footballistów Polskich, zachęcając jednocześnie wszystkie polskie kluby do przyłączenia się do inicjatywy.
Teraz widać wyraźnie-Biała Gwiazda na czerwonym tle, dawała obraz silnie patriotyczny, a klub miał być narzędziem niepodległościowym. Momentami widywano nie pięcioramienną gwiazdę, a ośmioramienną, która symbolizowała starożytną boginię zorzy porannej-Jutrzenkę, czyli symbol zmartwychwstania i odrodzenia. Jednakże najwcześniej w 1914 roku, a na pewno po I wojnie światowej ustabilizował się wizerunek gwiazdy pięcioramiennej.
Co najmniej dwukrotnie błędnie interpretowano symbol białej gwiazdy. W 1924 roku podczas jednego meczu Wisły gościł sam marszałek Piłsudzki, który widząc chorągwie z gwiazdami, uważał, że grają w nich bolszewicy. Na szczęście, wszystko szybko wyjaśniono. Także w 1946 roku niejaka reprezentacja Renu rozgrywała mecz z Wiślakami. Mecz był brutalny, szczególnie ze strony Niemców, którzy myśleli, że grają właśnie z komunistami i tak argumentowali swoje faule…
A skoro już mowa o podłożu komunistycznym, to Wisła dwukrotnie używała czerwonej gwiazdy. O ile w 1919 roku można to jakoś racjonalnie wytłumaczyć, bowiem czerwona gwiazda widniała tylko na strojach bramkarskich, które były białe, to w 1966 nie dość, że wzbudziły negatywne emocje, to złamały zapis statutu Wisły z 1936 roku, który mówi: "Godłem Towarzystwa jest biała pięcioramienna gwiazda na czerwonym polu.". Prawdopodobnie sytuacja z lat 60.-tych miała miejsce za inicjatywą Gomułki lub innego komunisty. Później już jednak nigdy nie łamano tej zasady, aż do wprowadzenia herbu spółki akcyjnej.
Obecnie mimo nacisku kibiców, największy symbol Wisły widnieje na koszulkach tylko jako element herbu spółki akcyjnej. Można to uznać jako wynik komercjalizacji i coraz większej roli pieniędzy w piłce. Niemniej jednak na stulecie klubu obok herbu spółki pojawiła się tradycyjna gwiazda, która po roku zniknęła. Także na stadionie krzesełka pomalowane są tak, aby tworzyły Białą Gwiazdę.

Offline duce12

• Amator
  • *
  • Na forum od: 21.04.2012r.
  • C. Ronaldo the best player ever
Odp: Wisła Kraków | Było nie minęło: Biała Gwiazda (cz.1)
« Odpowiedź #470 dnia: Maj 10, 2012, 23:11:28 »
jeśli starczy ci sił i energii na prowadzenie takiego cyklu, to naprawdę spory szacun. wg mnie to obok reddevila najlepsza karierka i ode mnie masz pewny głos ;)

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
pozwól, że zaneguję.
11 punktów to powiedzmy szczerze pewny mistrz, a kara ma obowiązywać od przyszłego sezonu, wyraźnie jest to napisane! :)
Wiem przecież. Mówię tylko, że skoro teraz Wisła ma 11-punktową przewagę nad następnym w tabeli Zagłębiem, to przy utrzymaniu obecnej formy może w przyszłym sezonie bez przeszkód walczyć o najwyższe cele, nawet przy 10-punktowej karze.
" border="0

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
  • Na forum od: 03.09.2009r.
  • Best In The World !!! Manchester United F.C.!!!!
« Odpowiedź #472 dnia: Maj 11, 2012, 11:32:52 »
Bardzo fajny cykl, napisane jest to dobrze i przyjemnie się czytało. Szkoda, ze teraz Wisła nie ma tej prawdziwej białej gwiazdy na swoim koszulkach, tylko symbol spółki akcyjnej. Zgadzam się z tobą , piłką rządzą coraz większe pieniądze.

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #473 dnia: Maj 11, 2012, 20:43:30 »
 :o to już 11 pkt. ale nie popadaj w samozachwyt, bowiem szybko możesz utracić prowadzenie, to jeszcze całe 7 kolejek do końca.
cykl świetny. przynajmniej tak się zapowiada, to absolutna nowość na forum. :D

12121p

• Gość
« Odpowiedź #474 dnia: Maj 11, 2012, 20:45:01 »
:o to już 11 pkt. ale nie popadaj w samozachwyt, bowiem szybko możesz utracić prowadzenie, to jeszcze całe 7 kolejek do końca.

następny..... czy wy naprawdę wierzycie, że on roztrwoni taką przewagę, czy myślicie, że te punkty ujemne będą od następnego sezonu???

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
« Odpowiedź #475 dnia: Maj 11, 2012, 20:46:47 »
następny..... czy wy naprawdę wierzycie, że on roztrwoni taką przewagę, czy myślicie, że te punkty ujemne będą od następnego sezonu???
nie bój się, doskonale umiem czytać i wyraźnie przeczytałem, że od sezonu 2013/14 i nie musisz mnie przekonywać. a w futbolu nawet 11 pkt może nie wystarczać.

12121p

• Gość
« Odpowiedź #476 dnia: Maj 11, 2012, 20:48:41 »
nie bój się, doskonale umiem czytać i wyraźnie przeczytałem, że od sezonu 2013/14 i nie musisz mnie przekonywać. a w futbolu nawet 11 pkt może nie wystarczać.
no nie wiem, widząc niektóre twoje komentarze są dosyć na odwal się.
owszem, cuda w piłce się zdarzają, ale nie aż takie i nie na pesie :)

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
« Odpowiedź #477 dnia: Maj 11, 2012, 20:49:31 »
hehe.... a co czasami można napisać, jeśli w danym poście więcej obrazka niż treści? ogarnij :)

12121p

• Gość
« Odpowiedź #478 dnia: Maj 11, 2012, 20:50:56 »
maksyma głosi: milczenie jest złotem, a mowa srebrem, więc zostawiam ci do rozgryzienia ten kawałek.

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: Maj 11, 2012, 20:53:18 »
maksyma głosi: milczenie jest złotem, a mowa srebrem, więc zostawiam ci do rozgryzienia ten kawałek.

nie bój się, stosuję to często w życiu, jednak na tym forum nikt ci później za fraję komentarza nie da, większość stosuje ten popularny "koment za koment" i jak ty komuś cokolwiek nie schreibniesz to nie licz na to że ktoś inny tobie schreibnie.

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #479 dnia: Maj 11, 2012, 20:53:18 »