Runda jesienna w pigułce
Mecze wygrane ogółem: 15
Mecze zremisowane ogółem: 7
Mecze przegrane ogółem: 5
Pozycja w lidze: 5
FA Cup: awans do półfinału
Europa League: awans do 1/16
Żółte kartki: 15
Czerwone kartki: 1
Najwięcej spotkań ogółem:
Jose Reina, Maxi Rodriguez - 26
Glen Johnson, Luis Suarez - 24
Jamie Carragher, Martin Skrtel, G. van der Wiel, Raul Meireles, Gervinho - 18
Najwięcej bramek ogółem:
Luis Suarez - 18
Gervinho - 4
Mario Gotze, Martin Skrtel - 3
Najwięcej asyst ogółem:
Luis Suarez - 5
Gervinho, Raul Meireles - 4
Glen Johnson, Steven Gerrard, Antonio Candreva, Danny Pacheco - 3
Najlepsza średnia ocen ogółem:
Luis Suarez - 6.9
Fabio Aurelio - 6.5
Martin Skrtel, Raul Meireles, Gervinho - 6.3
Transfery, transfery, transfery...
W zimowym okienku transferowym Liverpool był bardzo aktywny na rynku transferowym. Może nie tyle pod względem kupionych zawodników (do klubu przyszło trzech) to pod względem zawodników sprzedanych. Z klubu odeszło aż dziesięciu zawodników, jeden gracz został wypożyczony. Najciekawszymi z transferów z Liverpoolu byli Joe Cole, który powędrował do Sevilli za 19 milionów euro. Sunderland za 12,5 miliona euro z Liverpoolu wyciągnął Jovanovicia. Za 10 milionów do Napoli odszedł nie grający w tym sezonie Poulsen, zaś Dirk Kuyt, narzekając na brak wielu szans, zdecydował przenieść się do Benfiki, również za 10 milionów euro. Ostatnim ciekawym transferem, chyba najbardziej zaskakującym było sprzedanie Kyrgiakosa do Bayernu za 6 milionów euro.
Między innymi tych trzech panów pożegnało się z Liverpoolem. Od lewej: Milan Jovanović, Joe Cole, Dirk KuytOto cała lista sprzedanych zawodników: - Jay Spearing, 1,000,000€ (RCD Mallorca)
- David N'Gog, 2,000,000€ (SC Heerenveen)
- Jonjo Shelvey, 500,000€ (KAA Gent)
- Brad Jones, rozwiązanie kontraktu
- Milan Jovanović, 12,500,000€ (AFC Sunderland)
- Joe Cole, 19,000,000€ (FC Sevilla)
- David Amoo, 1,000,000€ (Rapid Wiedeń)
- Christian Poulsen, 10,000,000€ (Napoli)
- Dirk Kuyt, 10,000,000€ (Benfica Lizbona)
- Sotiros Kyrgiakos, 6,000,000€ (Bayern Monachium)
- Danny Wilson, 200,000€ (wypożyczenie, NAC Breda) Niektóre z tych nazwisk to bardzo dobrzy piłkarze, jednak nie prezentowali się w Liverpoolu za dobrze. Jovanović nie prezentował się dobrze nawet na treningach, gdyż szans nie dostawał. Kyrgiakos zagrał kilka dobrych spotkań, jednak ze względu na wiek postanowiono się go pozbyć. Poulsen miał za dużą konkurencję i tak jak Jovanović nie grał, Kuyt nie prezentował się najgorzej, ale nie miał wielkich szans na grę i sam postanowił, że chce odejść. Joe Cole zaś przegrał rywalizację o miejsce w składzie z młodziutkim Mario Gotze... Po rozstaniach z klubem przyszedł oczywiście czas na wzmocnienia. Jak już pisaliśmy Liverpool wzmocnił się trzema zawodnikami. Do klubu przyszło dwóch pomocników oraz napastnik. Miejmy nadzieję, że będą grać jak najlepiej a ich sylwetki za moment przedstawimy. Warto wspomnieć, że Liverpool zarobił na tym okienku 29,000,000 euro, co jest wynikiem bardzo dobrym, jednak trzeba przyznać, że wielu zawodników rozstało się z klubem.
Oto pozyskani zawodnicy:18. Marco Reus (ur. 31 maja 1989 w Dortmundzie) – niemiecki piłkarz występujący na pozycji bocznego pomocnika. Obecnie jest zawodnikiem Liverpoolu do którego przeszedł z Borussii Mönchengladbach za 4,500,000€. Jest to kolejny - po Gotze - sprowadzony niemiecki piłkarz za kadencji Dalglisha. Podpisał kontrakt na 4 lata. Będzie grać z numerem 18 na koszulce, czyli numerem z którym grał sprzedany Dirk Kuyt.
9. Florian Jozefzoon (ur. 9 lutego 1991 w Amsterdamie) - holenderski piłkarz występujący na pozycji napastnika. Obecnie jest zawodnikiem Liverpoolu do którego przeszedł z Ajaxu Amsterdam, którego jest wychowankiem. Liverpool zapłacił za tego zawodnika 1,700,000€. Tak więc liczba Holendrów w Liverpoolu po odejściu Kuyta nie zmieniła się. Podpisał kontrakt na 5 lat. Na koszulce będzie grać z numerem 9, który przejął od Andy Carrolla. Anglik wybrał sobie numer 29.
10. Ignazio Abate (ur. 12 listopada 1986 w Sant'Agata de' Goti) – włoski piłkarz występujący na pozycji prawego pomocnika. Aktualnie jest piłkarzem Liverpoolu do którego przeszedł z AC Milanu, w którym zaczynał swoją karierę. Liverpool zapłacił za tego zawodnika aż 27,000,000€. Jest to drugi Włoch w ekipie Liverpoolu - po Antonio Candrevie. Podpisał z "The Reds" dwuletni kontrakt. Numer z którym będzie występować to 10, która zwolniła się po odejściu do Sevilli Joe Cole'a.