Pierwszy mecz 1/16 LE
Hokejowy wynik na Anfield! Kapitalny mecz Carrolla!
W pierwszym meczu 1/16 finału Ligi Europejskiej drużyny Liverpoolu i Hoffenheim zmierzyły się na Anfield. Faworytem byli gracze Dalglisha ale wiadomo było, że Hoffenheim łatwo nie da za wygraną.
W 5 minucie ładna akcja Maxi Rodrigueza lewym skrzydłem, dogrywa na środek pola karnego, z 5 metrów uderza Meireles ale Hoffenheim ratuje poprzeczka! W 10 minucie ładnie przedarł się Ibisević, wbiegł w pole karne i faulowany przez Carraghera! Sędzia wskazuje na 11 metr, do piłki podchodzi Sigurdsson i... broni Reina, ale odbił piłkę wprost pod nogi strzelającego i ten nie miał problemów z dobiciem piłki. W 20 minucie Abate wbiegł w pole karne walcząc z obrońcą, zauważył jednak nadbiegającego Gerrarda, który nie był kryty. Abate wystawił mu piłkę a kapitan "The Reds" mocnym strzałem z 8 metrów nie dał szans bramkarzowi gości. W 38 minucie Carroll dostaje świetną piłkę od Gervinho, i od około 40 metra ma przed sobą już tylko bramkarza. Nie zdołali dogonić go obrońcy, i Carroll płaskim strzałem z 14 metrów pokonał Starke'a.
W 49 minucie bardzo ładne podanie Maxi Rodrigueza do Gervinho, ten wychodzi sam na sam i technicznym strzałem z 11 metrów tuż pod poprzeczkę pokonuje bramkarza Hoffenheim. Już minutę później goście odpowiedzieli na gola Gervinho. Sigurdsson podaje do Kallstroma, ten radzi sobie spokojnie ze Skrtelem i uderza w długi róg z 13 metrów pozostawiając Reinę bez szans. W 56 minucie dośrodkowanie Weisa, Meireles mając miejsce chciał przyjąć piłkę przed własną bramką, ale zrobił to tak, że ta wpadała do bramki strzeżonej przez Reinę... W 62 minucie van der Wiel po rajdzie lewą stroną podał na 5 metr do Carrolla a ten bez problemów skierował piłkę do bramki. W 65 minucie dośrodkowuje Meireles, ładnie głową uderza Carroll ale bardzo dobra interwencja Starke'a. Już 3 minuty później Thomalla wychodzi sam na sam z Reiną, uderza z 13 metrów ale dobrą interwencją popisał się wychodzący z bramki Hiszpan. W 71 minucie Gervinho wystawia piłkę na 10 metr Carrollowi, ten uprzedza Comppera i mocnym strzałem kompletuje hattricka! W 77 minucie Ibertsberger podaje do Mlapy, ten decyduje się na strzał z narożnika pola karnego i uderzeniem w długi róg nie dał szans Reinie. W 89 minucie van der Wiel podaje w pole karne do Gervinho, ten od razu wycofuje na 11 metro do Carrolla i uderzeniem w pusty sektor bramki Anglik spokojnie umieszcza piłkę w siatce.
W pierwszym spotkaniu 1/16 Liverpool pokonał na Anfield 6:4 Hoffenheim i jest w lepszej sytuacji przed rewanżem. Szkoda jednak, że w spotkaniu u siebie dał sobie wbić aż cztery gole.
Strzelcy:
10' G. Sigurdsson
20' S. Gerrard (I. Abate)
38' A. Carroll (Gervinho)
49' Gervinho (M. Rodriguez)
50' K. Kallstrom (G. Sigurdsson)
56' R. Meireles (samobój)
62' A. Carroll (G. van der Wiel)
71' A. Carroll (Gervinho)
77' P. Mlapa (A. Ibertsberger)
89' A. Carroll (Gervinho) Zawodnik meczu:
Andy Carroll (8.0)