Po pierwsze chciałbym wam bardzo podziękować za to, że prze ten ponad miesiąc bo tyle właśnie trwał pierwszy sezon śledziliście moje dokonania oraz godnie je komentowaliście. Po drugie chciałbym podziękować za tak dobre wynik w ankiecie. Szczerze mówiąc, aż takich to się nie spodziewałem. Przede mną kolejny dość długi sezon, który za pewno skończy się przed, a może po świętach. Także myślę, że wasze zainteresowanie karierą nie zmaleję, a ja będę miał duże powody do satysfakcji
.
Wydanie specjalnie
Wieści przed sezonem.
Krótki wywiad z Jose Mourinho.
Witam. O pierwsze co zapytam to jak minęły panu wakacje.
Witam również. Wakacje? Jak to wakacje. Spędziłem je głownie z rodziną, bowiem los trenera jest taki, że czasu na rodzinę zbyt wiele niema. Jednakże myślę, że gdy zawsze jesteśmy razem są to bardzo mile spędzone chwile.
A co pan powie o formie zawodników? Nie długo przecież jest już pierwsze starcie o pierwsze trofeum.
Zawodnicy mają się dobrze. Ich forma wcale nie spadła co do ubiegłego sezonu, ba nawet można powiedzieć, że jeszcze wzrosła. Przez te kilka tygodni zawodnicy oczywiście mieli czas dla siebie oraz swoich bliskich. Od kilku dni zaczęły się już treningi i da się zaobserwować, że piłkarze nie wypadli ze swojego rytmu.
Nie odniósł się pan do wspomnianego przeze mnie meczu. Tak więc?
No tak czekają nas teraz dwa ciężkie mecze w odstępie trzech dni. Jest to pierwsza okazja na zdobycie trofeum. Ten dwu mecz tak na prawdę pokaże na co nas stać, a na co stać rywali. Mam nadzieję, że zagramy ten dwu mecz z Barceloną lepiej niż miało miejsce to poprzednio. Wtedy wygraliśmy w dwu meczu, jednak jak wiemy zadecydowały o tym gole strzelone na wyjeździe.
Liga zbliża się już wielkimi krokami, także jak pan ocenia szanse swojego oraz innych zespołów?
No już nie wiele pozostało do rozpoczęcia rozgrywek. Co ja tu mogę powiedzieć? Oczywiście my będziemy starać się walczyć o obronienie tytułów. Mam nadzieję, że w tym sezonie do walki o mistrzostwo włączy się więcej drużyn niż bywało to ostatnimi czasy.
A co pan planuję zdobyć w tym sezonie?
Do zdobycia mamy aż sześć trofeum także zdobycie ich było by dla nas czymś bardzo dobrym. Jednak staram się być realistą i wiem, że może być o to bardzo trudne. Dla nas zawsze najważniejsze jest wygranie Ligi Mistrzów oraz Ligi. Inne trofea też są dla nas ważne, także też będziemy o nie walczyć z taką sama determinacją. O pierwsze dwa powalczymy już w sierpniu.
Dziękuję za udzielenie odpowiedzi mi te kilka pytań i życzę sukcesów w nadchodzącym sezonie.
Ja także dziękuje.
Dwójka graczy żegna się z Madrytem.
Dziś także dowiedzieliśmy się, że z ekipą Królewskich pożegnała się dwójka piłkarzy. Są nimi Alvaro Arbeloa oraz Alvarez. Zacznijmy pierw od Arbeloi. Piłkarz ten grywał w Castilli, gdzie wychował się na dobrego stopera. Następnie trafił do pierwszej drużyny Królewskich z której odszedł do Deportivo. W hiszpańskim klubie rozegrał 20 spotkań po czym pojechał do Anglii, aby reprezentować barwy Liverpoolu. Z angielskiego klubu w 2009 roku ponownie trafił do Realu Madryt. Po rozegranych trzech sezonach piłkarz znów się żegna z kibicami oraz kolegami z drużyny. Alvaro odszedł do Sevilli za kwotę 15 milionów euro. Jego odejście na pewno wiąże się z tym, że nie był on podstawowym graczem, jednak nie mógł narzekać na liczbę występów, bowiem w zeszłym sezonie rozegrał 35 spotkań. No cóż nam tylko pozostaję życzyć mu wielu sukcesów w nowym klubie. Kolejny, który odszedł to Alvarez. Piłkarz ten do Realu doszedł w zeszłym sezonie i rozegrał tylko 9 spotkań w tym tylko 4 od pierwszej minuty.. Argentyńczyk trafił jednego gola. Powodem odejścia ja to, że piłkarz ten nie mieścił się nawet w meczowej kadrze.. Alvarez tak jak i Arbeloa odszedł do Sevilli za kwotę 8 milinów Euro. Także po zakończonym sezonie z klubem pożegnał się Pepe, który z powodów osobistych musiał odejść z klubu.
Dwója nowych defensorów na Bernabeu.
Królewscy od ubiegłego sezonu stawiają na młodzież. Inaczej nie było także i tym razem. Jak wiemy w ciągu ubiegłego sezonu Real sfinalizował transfer młodego Francuza jakim jest Sakho. Zawodnik ten miał przyjść na Bernabeu po to, aby godnie załatać dziurę po Pepe. Francuz jest jeszcze młody, ale jest także jednym z najbardziej rokujących młodych defensorów świata. O aklimatyzację trudno mu nie będzie, bowiem w klubie jest kilka Francuzów. Kolejny, który zawitał w Madrycie jest młody Chorwacki defensor jakim jest Vrsaljko. Gracz ten ma 20 lat i reprezentował barwy Dinama Zagrzeb. Do klubu przyszedł za małą kwotę dwóch milionów euro. Jak wiemy zawodnik ten przychodzi po to, aby uczyć się gry na najwyższym poziomie. Miejsca w pierwszym składzie przez najbliższy czas na pewno nie dostanie, jednak miejmy nadzieję, że czas spędzony w Madrycie wychowa go na bardzo dobrego stopera.
Higuain odejdzie?
Gonzalo Higuain od dawna występuję w barwach Realu Madryt, jednak ubiegły sezon może być jego ostatnim. Zawodnik w poprzednim sezonie szans do gry dostał bardzo dużo po aż 42, jednak wypadł najgorzej z trójki napastników. Jak wiemy takie coś miało oznacza pożegnanie się z drużyną. Wiele kibiców bardzo lubi Higuaina i ma nadzieję, że gracz pozostanie w ekipie Realu, jednak o wszystkim zdecyduję szefostwo klubu. Jeżeli Higuain by został to o miejsce w pierwszym składzie walczył by z Benzemą, bowiem Hulk miejsce w pierwszym składzie zapewnił sobie od dawna. Informacja ta nie jest oczywiście przez nic potwierdzona także miejmy nadzieję, że są to tylko plotki..