Runda jesienna w pigułce!
Ogólne statystyki:
Mecze ogółem: 26
Pozycja w lidze: 6
FA Cup: Odpadli w 1. rundzie
Liga Europy: Awans do 1/16 finału (2 miejsce - grupa E)
Zwycięstwa: 14
Remisy: 7
Porażki: 5
Żółte kartki: 17
Czerwone kartki: 2
Najwięcej występów ogółem:
Mark Schwarzer, Balazs Dzsudzsak - 24
Bobby Zamora, Fernando Llorente - 22
John Arne Riise - 21
Najwięcej bramek ogółem:
Fernando Llorente - 23
Bobby Zamora - 10
Moussa Dembele, Balazs Dzsudzsak - 7
Najwięcej asyst ogółem:
Danny Murphy, Balazs Dzsudzsak, Moussa Dembele - 7
Bobby Zamora - 5
Fernando Llorente, Clint Dempsey, Damien Duff - 3
Najlepsza średnia ocen ogółem (powyżej 10 spotkań):
Fernando Llorente, Balazs Dzsudzsak, Bobby Zamora - 6.6
Moussa Dembele - 6.5
Danny Murphy - 6.4
Tabela Premier League po rundzie jesiennej
Podsumowanie transferów
Pierwszego stycznia do Londynu przybyło dwóch nowych zawodników, których przybycie pewne było już wcześniej. Fulham zaklepało sobie wcześniej dwóch graczy nie wykazując żadnej aktywności w samym okienku transferowym. Mamy jednak nadzieję, że wzmocnienia te były trafne i polepszą one grę "The Cottagers". Oto nowi zawodnicy:
- 22-letni obrońca Samuel Inkoom z Ghany (Dnipro)
- 24-letni bramkarz Sergio Romero z Argentyny (Sampdoria)
Jol: Jestem z nich dumny!
- Naprawdę jestem dumny z tych chłopaków. Tak naprawdę wiele osób upatrywało w nas drużynę, która jakoś tam się utrzyma, ale szału nie będzie. A tu proszę bardzo! Nie daliśmy się pokonać takim drużynom jak Chelsea, Manchester United i City czy Tottenham. Przegraliśmy jedynie dwa ligowe mecze, mamy bardzo fajną sytuację wyjściową przed rundą wiosenną. Z taką grą naprawdę możemy powalczyć. Nie chcę nic tutaj obiecywać, bo to przecież nie o to chodzi, ale mam nadzieję, że pokażemy się z jak najlepszej strony, i to o nas będą mówić po zakończeniu sezonu jako rewelacja rozgrywek, czy największa niespodzianka tego sezonu.
Duff: Czujemy się mocni!
- Jesteśmy bardzo zadowoleni po rundzie jesiennej. Mało kto chyba spodziewał się, że będziemy na wysokim - szóstym miejscu. My jednak się tym nie przejmowaliśmy i nie przejmujemy, tylko robimy to, co najlepiej potrafimy, a pokazujemy, że słabi nie jesteśmy. Atmosfera w drużynie jest świetna, jesteśmy głodni sukcesów. Mamy fajną drużynę, wzmocniliśmy zespół dwoma dobrymi piłkarzami, czujemy, że możemy coś osiągnąć. Oczywiście śmiesznym byłoby deklarowanie, że zajmiemy miejsce gwarantujące nam Ligę Mistrzów, bo takie deklaracje mogą wygłaszać ludzie z Chelsea, Manchesteru czy skądś tam jeszcze indziej. My się na to nie patrzymy, staramy się grać jak najlepiej. Narazie wychodzi, mamy nadzieję, że tak będzie do końca sezonu. Jeśli się nie uda, trudno. Przecież i tak nikt na nas nie stawiał, myślę, że możemy tylko zyskać.