Podsumowanie pierwszej rundy sezonu 2011/2012
Pozycja w lidze: 2
Mecze w lidze: 12 zwycięstw 4 porażki 3 remisy
Wszystkie mecze: 22 zwycięstwa 7 porażek 4 remisy
Copa del Rey: Awans do półfinału
Liga Mistrzów: Awans z drugiego miejsca do 1/8
Super Puchar Europy: Zwycięstwo
Klubowe Mistrzostwo Świata: Zwycięstwo
Super Puchar Hiszpanii: Zwycięstwo
To była ciężka runda dla podopiecznych Guardioli. Wymęczony awans z grupy LM, drugie miejsce w lidze i porażka w Gran Derby. Nie było widać tego stylu i błysku ale teraz to już żadna ekipa nie ma go. Real również się potykał bo po tylu latach dominacji dwóch drużyn w końcu liga hiszpańska się wyrównała i tak oto na półmetku Mallorca ma cztery przewagi nad drugą w tabeli Barceloną. Sezon zapowiada się bardzo ale to bardzo ciekawie.
Poniżej przedstawię rywali na których FC Barcelona może trafić w kolejnej fazie tych elitarnych rozgrywek.
Bayern Monachium, Chelsea FC, Manchester City, Juventus FC, Manchester United i AC Milan. Jak widać zapowiada się jakiś hit w 1/8. Każdy rywal jest bardzo atrakcyjny i z każdym Barca toczyłaby świetne dwumecze.
Konkurs na najśmieszniejszą bramkę
Tak, tak. Nie na najładniejszą ale na najśmieszniejszą. Co tu dużo pisać, zobaczcie bramki i wybierzcie zwycięzce, który dostanie mała gwiazdkę o której więcej opowiem później. Głosy oddajcie w ankiecie, konkurs trwa do 31 stycznia - zwycięzca łapie jedną małą gwiazdkę.
Alexis Sanchez - FC Barcelona vs Malaga
Cesc Fabregas - Real Sociedad vs FC Barcelona
Leo Messi - Real Sociedad vs FC Barcelona
Nagrody za rundę
Tak jak wspominałem od tej rundy będą wprowadzone tak zwane gwiazdki. Będzie podział na małe gwiazdki i duże gwiazdki. Ten gracz, który uzbiera 10 małych gwiazdek otrzymuje dużą gwiazdę i dalej zbiera. Na koniec sezonu zobaczymy kto dostanie najwięcej. Za dobry mecz, ładną bramkę i tak dalej. Za tą rundę nagrody dostaje każdy kto jest w kadrze łącznie z nowym nabytkiem o którym później. Można powiedzieć, że każdy startuje na równie poza jednym.
Imię i nazwisko: Victor Valdes Za co?: Victor dostaje dwie małe gwiazdki za fenomenalną rundę. Ratował wiele razy Barcelonę przed porażką, obronił karnego w meczu o awans z Lille. Ogółem fenomenalny gracz.
Kolejny powrót na Camp Nou
Po czterech graczy, którzy odeszli przyszedł czas na tego, który przyszedł. Kibice już skaczą z radości bowiem okazał się nim Samuel Eto'o, który spędził w Barcelonie 5 lat i wygrał m.in. dwa razy Ligę Mistrzów. Suma jaka Barca zapłaciła Anży wynosi 17.083.000 euro. Za większe pieniądze odeszli Pedro czy Afellay więc Barca zarobiła i się wzmocniła. Alexis pamiętał, że Eto'o grał w Barcelonie z 9 i oddał mu ten numer a sam wziął 17. Kolejny miły gest.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzień po transferze Eto'o już nie mówiono o tym, kibice się nie cieszyli tylko zamarli. Najpierw była wiadomość o kontuzji. Niby normalna rzecz, każdemu może się zdarzyć. Ale z upływem czasu nadchodziły coraz to gorsze wieści. Fani i cały klub nie mogli uwierzyć w to co widzą. Człowiek, który jest idolem wszystkich i zmorą wielu ekip nie zagra. Tyle razy faulowany w meczu, że trudno to policzyć. Zawsze wychodził z tego jakimś cudem bez szwanku chociaż zawsze jeździł bez pasów. Nie miał prawa jazdy tylko jeździł jak wariat swoim szybkim Ferrari, inni kierowcy drżeli na jego widok i czasem niestety wchodzili z nim w kolizję. Już więcej nie chcę was trzymać w napięciu więc napisze wprost. Lider drużyny, żyjąca legenda klubu z Katalonii i najlepszy piłkarz na świecie nie zagra do końca sezonu. Leo Messi doznał złamania nogi na treningu i nie będzie mógł grać przez pięć miesięcy. Wątpliwe jest czy wróci na ewentualny finał Ligi Mistrzów.
To wielka dla nas strata, nie wiem jak sobie teraz poradzimy. Nie wiem jak do tego mogło dojść. Wszyscy zagramy dla niego. - kapitan Carles Puyol.
To wielka strata dla Barcelony ale też wielki sprawdzian. Wszyscy zastanawiają się jak Barcelona sobie poradzi. Przyszedł Samuel Eto'o ale to nie będzie to samo. Owszem Barca nadal jest mocna ale nie aż tak mocna jak wcześniej. Jeżeli ta runda była ciężka to nie wiem jak ciężka będzie ta nadchodząca. - Marca.