" ...Wiadomości z Mestalla... ''
Guardado kolejnym wzmocnieniem !
Dzisiejszego wieczora doszło do kolejnego wzmocnienia kadry Andre Villa Boasa. Tak jak zapowiadał Portugalczyk , na Mestalla mięli pojawić się jeszcze dwaj zawodnicy. Jeden z nich jest już pełnomocnym piłkarzem Valencii. Mowa tu oczywiście o Andresie Guardado. Meksykanin po dobrej połowie sezonu w Deportivo wpadł w oko naszemu szkoleniowcowi. Andres w ostatnich meczach swojej ekipy po prostu błyszczał skutecznością. Na 5 ostatnich meczy zdobył aż 6 goli. Co dało awans Deportivo o 3 miejsca w tabeli. Villas Boas mówi o tym transferze ,że to ,,grzech'' nie wziąć do drużyny takiego gracza jak on. Los Ches pozyskali go za sumę 11 milionów euro, dla Deportivo to duże pieniądze a więc do porozumienia doszło w przeciągu kilu tygodni. Drugoligowy zespół właśnie dziś grał swój mecz towarzyski dla sprawdzenia kilku graczy w zimowy okienku. Po okazałym zwycięstwie 3:1 ze Spartą Praga , Guardado który zdobył dwa gole dostał mikrofon i kilka minut po końcowym gwizdku wygłosił pożegnalną mowę.
,,Te kilka lat spędzonych tutaj było dla mnie czymś wspaniałym. Zaskakuje mnie fakt ,że ten okres minął tak szybko, jestem wdzięczny wszystkim w La Corunii. Teraz będę grał dla Valencii , a więc będę musiał rozstać się z niektórymi ludźmi z tego miasta. Dziękuję wszystkim , tym dzięki mogłem się czegoś nauczyć , rodzinie , znajomym , piłkarzom z klubu .. Nie chcę rozmawiać o pożegnaniu w taki sposób Chcę cieszyć się chwilą. Jestem w dobrej formie. zagrałem dobrą połówkę sezonu i jestem dumny ,że już za kilka dni będę mógł założyć białą koszulkę Nietoperzy. To nie do opisania słowami , chcę się po prostu cieszyć. - Tak zakończył swoje przemówienie.
Joao Pereira nie dla Los Ches !
Klub z Mestalla już od ponad dwóch miesięcy interesował się tym Portugalczykiem. Złożył ponad 3 oferty , jednak na próżno. Władze zespołu z Lizbony już zapowiedziały ,że Joao nigdzie się nie rusza. Reprezentant Portugalii starał się bardziej o transfer do Interu Mediolan. Lecz i w tej sprawie wszystko do końca nie jest ustalone. Joao miał podpisać kontrakt z Nietoperzami na mocy którego spędził by na Mestalla 3 lata za cenę 3,5 mln euro. Andre Villas Boas chciał pozyskać takiego gracza jak Pereira. Szybki , zwinny i często włączający się do ataku. Najwidoczniej Portugalski trener ponownie będzie musiał wypłynąć na łowy. Jeśli ekipa z Valencii nie znajdzie niczego godnego zainteresowania do Lizbony ponownie zostanie wysłana oferta za Joao.
Hedwiges Maduro odchodzi z klubu !
Niespodziewany finał negocjacji dobiegł końca. Maduro już od dłuższego czas szukał sobie nowego klubu. Od dzisiejszego dnia PSV Eindhoven będzie nowym pracodawcą 27-letniego Holendra – o wszystkim poinformował holenderski klub za pośrednictwem swojej strony internetowej. Pomocnik podpisze trzyletni kontrakt. Nie podobało mu się yo ,że w ekipie Nietoperzy rzadko dostawał jakąkolwiek szansę na grę w pierwszym składzie. Maduro zrezygnował tym samym z prolongowania wygasającej umowy z Valencią i zasilił szeregi PSV. Hedwiges odrzucił również ofertę moskiewskiego Spartaka, którego nowym trenerem jest Unai Emery.