Ja myślami jestem już przy następnym sezonie... a ściślej mówiąc przy nowym projekcie Pereza. Ciekawi mnie bardzo jak będzie funkcjonował klub. Pewnych jest kilka spraw. Jak wiadomo przyjdzie nowy trener. Większość spodziewa się Ancelottiego i jest to chyba najbardziej prawdopodobna opcja. Drugim faktem jest to, że bardzo ważną rolę w klubie będzie odgrywał Zidane. To on wraz z trenerem będzie odpowiadał za transfery. Jeszcze oficjalnie nie jest znane (lub nazwane) jego stanowisko, jednak niewątpliwie będzie miał bardzo dużo do powiedzenia. Perez mu ufa. Trzecią przesądzoną rzeczą jest powrót do Realu Carvajala. Królewscy wykorzystają zapis w umowie i sprowadzą go po roku z powrotem. Należy też wspomnieć, że Carvalho oficjalnie został piłkarzem Monaco.
A jak będzie wyglądać kadra? To jest dobre pytanie. W mediach łączy się z Realem wiele nazwisk, nawet więcej niż zwykle w letnim okienku. Dużo jest również plotek o tym, że kilku graczy może odejść. Prawda jak zwykle leży pośrodku, a według mnie będzie kilka poważnych roszad.
Jak ja bym to widział okiem fana? Chciałbym się tutaj z wami tym podzielić. Nie będzie to wizja fantastyczna. No to do dzieła.
Bramkarze:
Wydaje się, że nowy trener przywróci Casillasowi miejsce w podstawowym składzie, ale w takim wypadku co z Lopezem? Czy zgodzi się na bycie rezerwowym, może na jakąś "umowę" granie w CdR i mniej ważnych meczach? A może to on będzie podstawowym bramkarzem, a to Casillas będzie miał zmartwienie? Plotki o odejściu Diego się juz naturalnie pojawiły, jednak sam Lopez je zdementował. Idealnie byłoby, gdyby nowy trener wybrał sprawiedliwie pierwszego bramkarza na podstawie dyspozycji, ale... no właśnie. Oczywiście Adan i Jesus muszą odejść.
Tak więc: Casillas, Lopez, (ewentualnie ktoś ze szkółki jako trzeci w razie potrzeby).
Obrońcy:
Przyjdzie Carvajal, odszedł Carvalho. Daje to ośmiu graczy, po dwóch na każdą pozycję. Idealnie. Jednak niejasna jest sytuacja Coentrao, którego w Madrycie nie wiem czemu się nie docenia. Mam nadzieję, że zostanie. Według mnie nie ma sensu, żeby Nacho się marnował na ławce, powinien odejść.
Tak więc: Carvajal, Arbeloa, Varane, Ramos, Pepe, Albiol, Marcelo, Coentrao.
Pomocnicy:
Do Chelsea wróci Essien. Podobno praktycznie pewne jest, że Real wykupi Casemiro i będzie on grał w pierwszej drużynie. Cieszy mnie to, zagrał wprawdzie tylko jeden mecz, ale naprawdę świetny. W Castilli gra dobrze, ma chłopak potencjał, mam nadzieję, że się sprawdzi. Uważam, że w środku pola w podstawowym składzie powinni grać Xabi z Modrić'em. Musimy zacząć grać, a nie tylko kontratakować. To jest zadanie dla nowego trenera. Khedira powinien grać, jeśli będzie potrzeba wymuszona konkretnym rywalem. Kaka musi odejść, nawet za darmo, po prostu nie ma dla mnie innej opcji. Pojawiły się plotki na temat Di Marii jakoby miał on opuścić klub. Uważam, że to nieprawda. Odbuduje formę i będzie ważnym graczem. Możliwe jest odejście Callejona i dla mnie tak się powinno stać. Szanuję go, ale po prostu nie ma umiejętności na Real. Mówi się, że Jose może być włączony w transfer Isco. Czy gracz Malagi jest Realowi potrzebny? Dla mnie tak. Może grać na skrzydle i jako środkowy ofensywny pomocnik. Odejdzie Kaka i mam nadzieję Callejon, Isco mógłby rywalizować z Ozilem ( Modrić to dla mnie nie ta pozycja, jak wspominałem, z resztą według mnie to widać). Osobny temat to Bale. Zidane jest wielkim zwolennikiem Walijczyka. Pieniądze nie są chyba problemem. Tylko albo Isco albo Bale (no chyba, że Di Maria naprawdę ma odejść, a tego bym nie chciał), bo będzie zbyt tłoczno. Fakt, że Tottenham zrobi wszystko, by Bale'a zatrzymać, ale jak Perez wyłoży odpowiednią sumę, to Spurs go puszczą. A co z Jese? Musi grac, żeby się rozwijać. Odejście Kaki i Callejona powinno to teoretycznie ułatwić, ale przy Ronaldo, Di Marii, Ozilu i możliwe Bale'u/Isco (a w sumie to nawet nie będę zdziwiony jak obu ich ujrzę w Madrycie) może być o to ciężko. Najlepsze wyjście to wypożyczenie - może do Leverkusen albo Malagi? A wracając jeszcze do Isco to do gry o niego włączy się pewnie City.
Tak więc: Alonso, Modrić, Khedira, Casemiro, Ozil, Ronaldo, Di Maria, Bale/Isco (ewentualnie obaj).
Napastnicy:
Bardzo prawdopodobne jest odejście Higuaina do Juventusu. Szkoda, ale Gonzalo niestety razie nieskutecznością w LM. Kto wie, czy w końcu nie wystrzeli z formą, ale chyba jednak poza Madrytem... Benzema na pewno zostanie. Morata może być trzecim napastnikiem lub zostać wypożyczony (też jest możliwość transferu w rozliczeniu za Isco, myślę, że z zapisem o pierwokupie). Tak więc jak odejdzie Higuain potrzeba będzie typowej "9". Plotek jest wiele. Jak wiadomo Falcao w Monako (ale gdzieś widziałem znowu informację, że niby Mendes mówił o tym zapisie o transferze w styczniu do Realu... trochę cyrk by był, ale to plotka). Media pisały też o Suarezie - jego bym nie chciał, już jednego szajbusa mamy. Temat Lewandowskiego przemilczę (a on tak w ogóle, to do Bayernu idzie?), no i na końcu mój faworyt - Cavani. Jego bym chciał, ale zainteresowana jest nim również Chelsea, także może być o ten transfer ciężko.
Tak więc: Benzema, Cavani, (ewentualnie Morata).
To tyle ode mnie. Zapraszam do dyskusji.