Autor Wątek: Wisła Kraków | Epilogue  (Przeczytany 184159 razy)

Offline Emilek1908

• Kierownik drużyny
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 08.11.2009r.
  • Support your local football team!
  • Gram w: FIFA 16
Odp: Wisła Kraków | Udana inauguracja nowej rundy
« Odpowiedź #1100 dnia: Lipiec 26, 2012, 00:18:23 »
Dosyć ciekawe spotkanie w szlagierze polskiej ligi. Szkoda, że nie padło więcej bramek, ale akurat Wy nie macie na co narzekać bo trzy punkty, a tym samym lider pojechał z Wami do Krakowa. Pareiko spisał się w tym meczu bardzo solidnie, szkoda, że szansy nie dostał Mierzejewski, ale na pewno będzie miał jeszcze sporo okazji do zaprezentowania się.

12121p

• Gość
« Odpowiedź #1101 dnia: Lipiec 26, 2012, 18:02:11 »
Ważne przetarcie przed udaną miejmy nadzieję rundą. Lechici mieli delikatną przewagę w strzałach,jednak świetnie bronił Pareiko. Czuję ze Traore powoli przejmuje chyba miejsce na skrzydle, kolejna ważna bramka

Offline VivaCarnival

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 19.04.2012r.
« Odpowiedź #1102 dnia: Lipiec 26, 2012, 21:44:11 »
wygrana daje komfort nie tyle punktowy, co psychiczny. ciągle aspirujący do majstra Lech, nie zdołał przeforsować dziś Pareiki. szkoda, że doznał kontuzji. uważaj na Pantilimona-miewa fatalne mecze, puszcając [cenzura], a jego kolosalny wzrost wcale mu nie pomaga. jest nieco niesforny. oby u ciebie inaczej się zachowywał, bo u mnie w WHU grał raptem pół roku.

Offline arek16lks

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 06.07.2010r.
    • [IMG]http://img94.imageshack.us/img94/9383/pes62012041900405747.jpg[/IMG]
« Odpowiedź #1103 dnia: Lipiec 26, 2012, 21:49:56 »
Bardzo udana pierwsza kolejka w nowej rundzie. Wygrana w hicie z Lechem Poznań i to na ich boisku. Do tego awansowaliście na pierwszą pozycję w ligowej tabeli (Nie wiem co Widzew robił na pierwszym miejscu.) Oby udało wam się utrzymać tą pozycję.

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1104 dnia: Lipiec 27, 2012, 00:37:53 »
Alfabet sukcesu

Michał Probierz pracuje z krakowską Wisłą już blisko dwa lata. Dwa lata, które obfitują w sukcesy na arenie krajowej i europejskiej. Mniej więcej za dwa tygodnie, 1 marca wypada okrągła rocznica przejęcia sterów klubu. Z tej okazji przygotowaliśmy trenerowi nietypowy prezent, „Alfabet sukcesu”

A-ambicja

Tego na pewno Wiślakom pod wodzą Probierza nie brakuje. Co prawda w meczach ligowych nie potrzebują jej aż tak bardzo, niemniej jednak w starciach z potentatami Chłopcy z Reymonta wielokrotnie ją pokazywali. Jej wynikiem jest solidne przygotowanie psychiczne.

B- Biton i Brożek.

Pozycja obowiązkowa. Bez tych dwóch panów Wisła nie byłaby w tym miejscu co jest, a Probierz nie byłby w klubie człowiekiem-instytucją. Obaj panowie strzelają blisko 80% wszystkich goli krakowian, nie zawodząc oczekiwań kibiców. Stanowią zgrany duet na boisku, jak również poza nim, będąc serdecznymi przyjaciółmi.

C-cierpliwość

To cecha typowo probierzowska. W chwilach zwątpień dawał zawodnikom duże kredyty zaufania, które spłacali ze stukrotnym odsetkiem. Nie było takowych chwil zbyt wiele, ale i w tych należy pozostać opanowanym, co jak dotąd Probierzowi się udaje.

D-Deulofeu.

Najlepszy transfer, a w zasadzie wypożyczenie. Stanowi gwarancję sukcesu na prawym skrzydle, jest najlepszym asystentem Białej Gwiazdy, jak i całej ligi polskiej. Posiada zdolności przywódcze, a gdy gra się nie klei, bierze odpowiedzialność konstruowania akcji na swoje barki. Jedyną jego wadą jest to, że jest… wypożyczony!

E-elegancja

Trener zawsze podczas meczu pojawia się w odświętnym stroju. „Chcę być uważany za poważnego gościa, budzić w rywalu respekt, a zarazem strach” przyznał w jednym z wywiadów. Probierz wyróżnia się na tle innych polskich szkoleniowców, którzy zazwyczaj preferują dresy(jak choćby Smuda :) )

F-formacja

4-1-3-2 to formacja sukcesu. Probierz zrezygnował z rozszalałego w Polsce 4-5-1 i postawił na większą ofensywę. O skutkach nie będziemy się specjalnie rozwodzić, ani też sukcesach, wystarczy spojrzeć pod literkę B.

G-Guardiola

Tych porównań chyba nigdy nie uniknie. Jest podobny zarówno pod względem fizycznym, jak i taktycznym. Obaj panowie mają podobne spojrzenie na futbol, otaczający ich świat. Ruletka genowa?

H-historia

Probierz stara się identyfikować z kibicami Wisły, posługując się wszechstronną wiedzą na temat historii klubu. Na jednym z wieczorków z klubem kibica błyszczał wiedzą, zadziwiając a zarazem zaskakując kilku starszych panów wieloma ciekawostkami.

I-instynkt

Tego jak na razie mu nie brakuje. Zarówno na rynku transferowym, jak i w zmianach w trakcie meczu, których raczej stara się unikać. Nikłym, jak na skalę europejską, kosztem zbudował zespół, który gości wśród najlepszej szesnastki europejskich klubów.

J-jakość
To, czego często brakowało w grze nie tylko Wisły, ale wielu polskich zespołów zostało wreszcie na Reymonta uregulowane. Wiślacy raczej nie zaskakują negatywnie, grając równe mecze, nie schodząc poniżej określonego dla siebie poziomu.

K-kolektyw

Kolejny pozytywny aspekt taktyki Probierza. Mała skłonność do zmian, rotacji składem dała możliwość stworzenia zespołu, który rozumie się bez słów.  Gra na pamięć od zawsze się publice podobała, w Wiśle ten automatyzm zaczyna być coraz bardziej widoczny.

L-Lombardia

Miejsce może nie najprzyjemniejsze jeśli chodzi o wspomnienia, ale jeśli mówimy o zebranym doświadczeniu to jest ono wielkie. Porażki 5-0 z Milanem i 6-1 z Interem dawały możliwość poprawienia wielu mankamentów w grze i poprawianie jej jakości.

M-mistrzostwo

Ta sztuka udała mu się w sezonie 2013/14. To był czternasty tytuł mistrza kraju dla Wisły, dzięki czemu Biała Gwiazda zrównała się pod tym względem z Górnikiem Zabrze i Ruchem Chorzów. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na jubileuszowy, 15 tytuł w obecnym sezonie.

N-nastawienie

Oprócz dobrego przygotowania motorycznego czy technicznego, należy także odpowiednio nastroić psychikę podopiecznych. Nikt co prawda w szatni Wisły nie siedzi, jednak wątpliwe, by bez odpowiedniego nastawienia podjęli rękawicy z rywalami typu Inter, Milan, czy Liverpool, prezentując się przy tym przyzwoicie[mała zagadka 2+2*2].

O-obrona

Ta nie szwankowała. Złożona w stu procentach z zawodników narodowości polskiej stanowiła zgrany monolit. Powroty do Polski okazały się udane, bowiem Wasilewski i Dudka pokazali się z dobrej strony na skrzydłach, natomiast Głowacki z Celebanem i Czekajem doskonale kontrolują grę na środku obrony.

P-Probierz

Tą literkę zostawiamy samemu solenizantowi.

R-rozgrywający

Mowa o Maorze Meliksonie. Kolejny piłkarz godny wspomnienia w tym zestawieniu, doskonały wykonawca poleceń szkoleniowca. Posłuszny, ułożony wirtuoz, potrafiący rozszarpywać szyki obronne niekonwencjonalnymi zagraniami, jak również czasami samemu kończąc akcje.

S-Smuda

A pomyśleć, że po EURO właściciel Wisły, Bogusław Cupiał rozważał zatrudnienie popularnego Franza. Wielu uważało, że to naturszczyk, człowiek bez pomysłu i ponoć te głosy odwiodły Cupiała od tej decyzji. Dziś zbiera tego plony.

T-towarzyskość

Wisła podczas święcenia wielkich sukcesów nie zapomniała o swoich największych przyjaciołach-Lechii Gdańsk, Śląsku Wrocław czy Unii Tarnów. Dwa pierwsze kluby grają obecnie na zapleczu Ekstraklasy, natomiast Jaskółki w drugiej lidze. Sparingi organizowane z Białą Gwiazdą w tychże miastach przynosiły wielotysięczne przychody, dzięki którym kluby te mają szansę rozwoju.

U-utopia

Ileż jeszcze może trwać ten stan błogości? Ten stan powszechnej sielanki, sukcesu? Przecież nic nie może trwać wiecznie. Jednak wydaje się, że Probierz zbudował zespół na długie lata, wprowadzając kibiców w stan utopii. Nic dziwnego, kiedy ostatnio polski klub grał w 1/8 finału Ligi Mistrzów?

W-widownia

Ona daje wiele wsparcia piłkarzom. Stadion Miejski imienia Henryka Reymana staje się powoli niezdobytą twierdzą, ziemią ognistą dla gości. A to wszystko za sprawą kapitalnej publiczności, która w każdym meczu tłumnie zapełnia stadion, tworząc niepowtarzalną atmosferę.

Z-zakończenie

Na zakończenie wypada tylko pogratulować trenerowi sukcesów i życzyć(prosić) mu dalszych. Niech mu zdrowie dopisuje i niech prowadzi Wisłę przez długie lata!

Offline Skittles

• Trampkarz
  • *
  • Na forum od: 31.10.2009r.
  • Gram w: FIFA 99, FIFA 2001, PES 6, FIFA 15, PES 2016
Odp: Wisła Kraków | Alfabet sukcesu
« Odpowiedź #1105 dnia: Lipiec 27, 2012, 00:41:14 »
Kopalnia pomysłów :) Fajnie to wymyśliłeś. Najlepsze G i J :) Probierz pomalutku staje się polskim Guardiolą

Offline Bambaryla

• III - ligowiec
  • Dostał Piw: 5
  • Na forum od: 05.08.2011r.
  • You'll never walk alone
« Odpowiedź #1106 dnia: Lipiec 27, 2012, 00:48:33 »
Ciągle zaskakujesz Piuk. Tym razem wymyśliłeś Alfabet sukcesu. Probierz jest już blisko dwa lata trenerem Wisły. To były świetne lata Białej Gwiazdy. Wisła zaistniała na Europejskich salonach. Macie naprawdę ambitną drużynę. Zespół, który nie boi się zagrać ofensywnie z gigantami piłki.

Offline mojsesh

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 20.12.2010r.
  • iHala Madrid!
« Odpowiedź #1107 dnia: Lipiec 27, 2012, 01:33:22 »
Fajne nowinki co rusz wklepujesz do tej swojej kariery. To tylko nam pokazuje jakie masz zaangażowanie w tym co robisz, a także w jakiś sposób ukazujesz swą miłość do tego klubu. Bardzo fajnie się czytało ten alfabet. Jestem pełen podziwu, że do każdej literki znalazłeś odpowiednie słowo które w odpowiedni sposób opisałeś. Mam nadzieję, że dalej będziesz nas zaskakiwał takimi ciekawostkami :).

Offline thomas1345

• Piłkarz C klasy
  • **
  • Na forum od: 06.07.2011r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #1108 dnia: Lipiec 27, 2012, 05:41:29 »
Yyy trudne to :D Nie no oczywiście żartuję, wynik wynosi 6 ;) Nie dziwię się, że to właśnie Twoja kariera cieszy się największą popularnością w tym dziale, to co robisz jest po prostu znakomite, wciąż masz pomysły na coraz to nowe tematy.. Naprawdę imponujesz mi swoją pracą :) Probierz jest z wami dopiero od dwóch lat, a już drużyna mu wiele zawdzięcza, co pokazauje jak wielkim jest fachowcem. Przede wszystkim zaskarbił sobie serca kibiców 14. Majstrem i piękną przygodą w Lidze Mistrzów, która wciąż trwa i mam nadzieję - jeszcze chwilę potrwa. No i tak jak piszesz jest blisko ku temu, aby zdobyć drugie mistrzostwo z Wisłą.. Klasa! :D

Offline RoGalos

• Dyrektor sportowy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 11.11.2009r.
« Odpowiedź #1109 dnia: Lipiec 27, 2012, 07:43:16 »
Nie zdążyłem skomentować pierwszego spotkania. Patrząc na screen zastanawiałem się właśnie gdzie jest Gerrard, ale szybko się to wyjaśniło. Patrząc jednak na to kto zdobył zwycięskiego gola to nikt za obecnością w tym spotkaniu akurat Gerarda jakoś nie tęsknił. Wygrywacie na inaugurację ciężki mecz i w nagrodę za walkę zyskujecie fotel lidera ligi. Przypuszczam iż już go nie oddacie do końca, ale może się mylę. Twoje pomysły chyba nigdy się nie skończą i to są co raz ciekawsze.

Offline Pikachu

• Amator
  • *
  • Na forum od: 17.03.2011r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #1110 dnia: Lipiec 27, 2012, 08:18:05 »
6 ;)

Bardzo ciekawy pomysł, ciekawe rzeczy powypisywane. Wszystko to co tutaj przeczytałem ma wpływ na sukcesy Wisły, która liczy się już nawet w Europie i nie można przejść obojętnie obok niej. Krajowe podwórko ma nowego hegemona i bardzo ciężko będzie go obalić. Pozostaje się wzmacniać i nadal walczyć w Europie, która jest prawdziwym wyzwaniem.

Offline GJ1906

• Amator
  • *
  • Na forum od: 25.01.2010r.
« Odpowiedź #1111 dnia: Lipiec 27, 2012, 09:14:36 »
Świetne te wstawki, świetnie wymyślone i opisane. Ogólnie świetnie wszystko opisujesz i komentujesz (jak rynek transferowy), a te wstawki czynią karierę pełniejszą i jak by to ująć - sprawiają poczucie większej realności. Gratuluję i czekam na dalsze części.

pasztelan

• Gość
« Odpowiedź #1112 dnia: Lipiec 27, 2012, 10:07:25 »
„Chcę być uważany za poważnego gościa, budzić w rywalu respekt, a zarazem strach”

He, he, czyli Skarb Kibica z 2007 roku nadal siedzi na półce. Probierz na prawdę powiedział: Trener powinien wywoływać stan oscylujący między strachem a zachwytem. Widzę, że znam w końcu kogoś, kto kolekcjonuje stare gazety  :D  Towarzyskość jest fajna, jak przyjechali do Myślenic by grać z Dalinem, to rozpitolili ich 7:0, ale cieszyłem się jak male dziecko, bo dostałem autograf od Burligi  ;D Mimo iż (nie zabij mnie) Wisły nie lubię  8) A transferki dzisiejsze? Mówiłeś, że najpierw grasz mecze w lidze, a później towarzysko, czyli chciało Ci się robić te wszystkie transfery? U mnie w 4-sezonowej karierce (nie prowadzonej tu) Iniesta z ManU odszedł do Realu. A najlepszych piłkarzem przed 25 rokiem życia jest.. Wilshere. Czołowka ma po 30 lat, ale Messi, Ronaldo, Fabregas, Iniesta i Thiago Silva jakoś nie zmieniają overralku.

PS. Zobaczcie, kto jest w bramce Lecha  ;D

Offline kamil18kks

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Na forum od: 28.02.2011r.
  • Gram w: ...
« Odpowiedź #1113 dnia: Lipiec 27, 2012, 10:59:53 »
Świetny pomysł miałeś piuk z tym alfabetem. Bardzo mi się spodobał ;) Sam fakt, ze do każdej literki potrafiłeś znaleźć określenie związane z Michałem Probierzem. Świetne ;)

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
« Odpowiedź #1114 dnia: Lipiec 27, 2012, 12:25:31 »
Znam takich co odpowiedzieliby - 8 :D
Wszystko co chciałem napisać wyraziłem w głosowaniu i takie "wstawki" pokazują, że się nie myliłem :) Bardzo kreatywne podejście do sprawy i ukazanie Wisły w przyjemny i pomysłowy sposób.

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
  • Na forum od: 03.09.2009r.
  • Best In The World !!! Manchester United F.C.!!!!
« Odpowiedź #1115 dnia: Lipiec 27, 2012, 14:10:52 »
Bardzo dobry pomysł z tym alfabetem. Nadal potrafisz nas bardzo pozytywnie zaskoczyć w swojej karierze. Wszystko czyta się fajnie i na zakończenie wypada życzyć Michałowi i Wiśle wyeliminowania PSG w 1/8 Finału.

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1116 dnia: Lipiec 28, 2012, 12:46:25 »
1. Przyczyną mojej absencji wczoraj były przygotowania do wesela kuzynki. Zostałem wzięty z łapanki, niechętnie przyjmując "nominację". Plusem tego było, to, że lepiej poznałem przyszłego jej męża, a minusem to, że nie siedziałem wczoraj na forum.
2. Darkowi należą się wielkie brawa. Wchodząc dzisiaj w wątek konkursu byłem wielce zaskoczony tym, co zobaczyłem. W zasadzie podzielił się ze mną zwycięstwem, bowiem-w mojej ocenie-zasłużył na nie samodzielne. Wielka szkoda, że tak krótko można było głosować,byłem zaskoczony, a zarazem zawiedziony, że tylko do wczoraj. Według mnie powinno się oddawać głosy do ostatniego dnia danego miesiąca[Lewy pomyśl o tym :) ]. Dzięki mojemu głosowi Darek wygrałby samodzielnie. Szkoda.
3. Dziękuję za wszystkie głosy w plebiscycie. O ile w czerwcu byłem zaskoczony tym, że jest mi dane drugi raz zwyciężyć, to teraz mogę określić to jako wielki szok. Nie spodziewałem się nawet miejsca na podium, o zwycięstwie nie mówiąc. Jednak jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
4. Nie będę na forum pewnie aż do poniedziałku. Związane jest to ze wspomnianym weselem, w niedziele sen do 12 w południe+poprawiny. Zatem do zobaczenia w poniedziałek! 3mcie się!

Offline IDareKI

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 11
  • Na forum od: 21.05.2012r.
Odp: Wisła Kraków | Kilka słów wyjaśnień. Przerwa do poniedziałku.
« Odpowiedź #1117 dnia: Lipiec 28, 2012, 14:33:10 »
Nie ma sprawy ziom, prowadź dalej karierę i dostarczaj niezwykle ciekawej lektury, jeszcze raz Ci gratuluję! :)

Offline Chopok

• Amator
  • *
  • Na forum od: 27.07.2012r.
« Odpowiedź #1118 dnia: Lipiec 29, 2012, 07:39:39 »
Spoko facet. Miłej popijawy, obys wrócił z nowymi pomysłami:-)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #1119 dnia: Lipiec 30, 2012, 23:23:56 »
Grad goli w starciu na szczycie!

19. kolejka T-Mobile Ekstraklasy

Wisła 6-3 Widzew

Po dobrym otwarciu nowej rundy Wiślacy stawali do boju w szlagierowym starciu z wiceliderami z Łodzi. Widzewiacy, zespół, który nieoczekiwanie liderował na półmetku zaliczył nieudany start wiosenny i już w pierwszej noworocznej kolejce stracił prymat w lidze. Miał jednak okazję na szybkie odzyskanie utraconych niedawno insygniów władczych, bowiem naprzeciw nich stanęli do boju bezpośredni rywale o tron.

Oba zespoły w najsilniejszych składach. Jedynym zaskoczeniem jest brak w pierwszej jedenastce Steina Wuytensa, mózgu zespołu, wybranego przez komisję ligi najlepszym pomocnikiem rundy jesiennej.

Większość kibiców spodziewała się spokojnego, stonowanego spotkania. Oba zespoły przed sobą mają sporo walki, a Wisła dodatkowo musi walczyć na drugim froncie, w Lidze Mistrzów. Oczekiwania te-ku miłemu zaskoczeniu tłumów-okazały się być złudne. Od pierwszych chwil tego meczu piłka stacjonowała naprzemiennie w jednym, lub drugim polu karnym.

Balonik pękł w 19 minucie gry. Idealne, miękkie dośrodkowanie z rzutu rożnego Deulofeu, wykorzystał Piotr Celeban. Zawodnik ten niejednokrotnie już przecież przekonywał, że potrafi dobrze główkować. Zaledwie osiem minut później nastąpiło podwyższenie rezultatu. Pędzący prawą flanką Deulofeu posłał wysokie dośrodkowanie w pole karne, a tam odnalazł się znakomicie Biton, który piłkę do siatki skierował za pomocą głowy. Jak by było tego mało, to tuż przed przerwą, w 44 minucie zabójczą kontrę wyprowadził Abdou Razack Traore, a samotny rajd wykończył efektownym uderzeniem w okienko bramki Mielcarza. Wydawało się, że to jest już absolutny koniec. Ale…

…od czego jest Tomasz Kafarski? Trener łodzian tak zmotywował pozornie rozbity zespół, tak, że ten w przeciągu 180 sekund po przerwie zdobył aż dwie bramki. Najpierw z rzutu wolnego idealnie przymierzył Oziębała, a debiutujący w barwach Wisły Pantilimon stał jak przysłowiowy słup soli. W 48 minucie podczas zamieszania związanego z rzutem rożnym, trafił Ukah. Nigeryjczyk zdołał wcisnąć piłkę do bramki Wisły, a emocje odżyły na nowo. Po jakże dynamicznym rozpoczęciu drugiej części spotkania, nadszedł czas na pewien przestój. Oba zespoły zdawały się być wyraźnie podmęczone, wypompowane. W 70 minucie minuty gnuśności przerwał Gerard Deulofeu. Zawodnik, który dwukrotnie wpisał się na listę asystentów dzisiejszego wieczoru, tym razem sam cieszył się z bramki. Skopiował firmową akcję Leo Messiego, schodząc ze skrzydła i oddając precyzyjne uderzenie na bramkę. W 83 minucie znowu o sobie dał znać Biton, strzelając w podobny sposób co Ukah. Ledwo trzy minuty później Grzelczak zapalił ostatnią iskierkę nadziei wśród gości, którą ostatecznie zgasił w trzy minuty później Paweł Brożek, wykorzystując prostopadłe podanie z głębi pola Wasilewskiego.

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #1119 dnia: Lipiec 30, 2012, 23:23:56 »