Witam. Mój pierwszy (możliwe że ostatni) post lecz śledzę od początku.
PES2014 w tym roku zapowiada się świetnie.
Chciałbym tutaj wszystkim przypomnieć pewne rzeczy bo czasem aż mi się nie chce czytać tego co ludzie tu i na innych stronach piszą. Po pierwsze każdy wie, że Konami przyznało się do tego, że na serię PES mają ograniczenia jeśli chodzi o fundusze przeznaczone na gry z tej serii. Co skutkuje tym, że firma na ten moment i w najbliższej przyszłości, nie może pozwolić sobie na więcej licencji czy chociaż jakąś formę rywalizacji z konkurencją ze strony firmy EA. Jak każdy wie firma ta tak samo wkłada dużo pracy w swój tytuł i ma zamiar utrzymać go jako lidera w sprzedaży i tworzeniu gier tego typu. Szczególnie środki jakimi dysponują, pozwalają im wydać duże sumy na wieloletnie wyłączności. FIFA to bardzo dobra gra, nie jestem jej fanem. Zagrałem może kilka meczy, ale uważam że jest dobry model rozgrywki. Szczególne wrażenie zrobiła na mnie w wydaniu numer jedenaście. Ja jednak od początku do końca jestem graczem odsłony ISS/PES. Nie jest to jakiś fanatyzm, po prostu w pierwszych latach FIFA kompletnie nie odzwierciedlała tego czym może być gra/symulator footballu. W roku około jedenastym dorównała serii PES jeśli chodzi o model gry, mając także swoje lepsze strony. Nie miałem ochoty uczyć się grania w inną grę, bo te różnicie nie dawały żadnej grze szczególnej przewagi. Więc w teorii gry są równe sobie, mające różnice, ale model gry na tym samym poziomie. Teraz tylko kwestia preferencji gracza. Nie ma lepszego i gorszego od siebie. Te dwa tytuły są na pierwszym miejscu jeśli chodzi symulator piłki nożnej. Nie ważne jak się sprzedają, te kwestie nie mają nic wspólnego już z grą. . . To powinno zakończyć wasze spory PES vs FIFA. (A PROPO, TO JEST FORUM O SERII PES! : - P)
Co do PESa w tym roku, to powiem że zapowiada się świetnie. Sporo zmian. Trzeba tu zaznaczyć, że jest to wciąż ta sama generacja. Dobry PC'et może w tym roku prezentować świetną grę. Poza oprawą spora zmian w postaci silnika gry, polepszonego modelu gry. Filmy które do tej pory przedstawiono naprawdę mnie ucieszyły. W tym roku wydaje mi się że wydam pieniądze na coś więcej niż dobrego moda. Konkurencja widzę idzie tym samym tempem. Co oznacza ograniczone możliwości twórców tych serii jeśli chodzi o pomysły lepszego odwzorowania symulacji piłki nożnej na padzie. Co znaczy że dalej zostaje przy PRO, znowu różnice teoretycznie tylko w modelu rozgrywki, czyli kwestia gustu. Pomimo tego ta część na pewno zapowiada dużą nowość, czekam na demo wtedy można było by coś dodać, a przede wszystkim czekam na PESa nowej generacji który o wiele poprawi grafikę i może trochę model PES2014.
Nie ma sensu szukać dziury w całym, wszytko idzie w swoim tempie, PES 2014 przez dwa lata rósł żeby nam zaoferować dobrą rozrywkę i tak się zapowiada. Twórcy zrobili w końcu więcej niż zwykle a gra nie będzie znacznie odstępować niczemu będąc na najwyższym poziomie. Nie długo do pracy panowie od modów, a reszta online! : - P
Dalsza dyskusja raczej nie ma sensu. Wystarczą newsy, po demie można będzie coś powiedzieć...
Pozdrawiam
btw. Kto zajmie się teraz sprzedażą w Polsce? Chyba nie ten "Galapagos" czy jak im tam. Wiem że empik grę PES2013 sprzedawał na własną ręke. Mam nadzieje, że w tym temacie u nas coś się w końcu poprawi. :/